31.05.2021

Податковий кредит за послугами від нерезидента не розшифровується!

За матеріалами категорії 101.24 Бази знань

Висновок документа

У додатку Д1 до декларації з ПДВ за послугами, отриманими від нерезидента, відображається тільки коригування податкових зобов’язань, якщо збільшуючий розрахунок коригування не зареєстрований на дату подання декларації, та/або коригування податкового кредиту

Запитання, на яке відповідають податківці в цій консультації, виникло «завдяки» появі нової форми декларації з ПДВ (нагадаємо, що вона подається починаючи із звітності за березень). Воно стосується відображення послуг, отриманих від нерезидента з місцем постачання на території України. Як відомо, ПДВ з такої операції спочатку включається до складу податкових зобов’язань (ряд. 6.1/6.2 декларації) і потім, у тому ж періоді, — до складу податкового кредиту (ряд. 13.1/13.2) (за наявності належних підстав: своєчасно зареєстрованої та правильно складеної ПН).

Раніше, у старій декларації з ПДВ, податковий кредит у додатках до декларації за такими послугами не розшифровувався. Розшифровувалося тільки його коригування в додатку Д1.

Справа в тому, що навпроти рядка 13 декларації було посилання тільки на додаток Д1, а розшифровка податкового кредиту була в додатку Д5. Це посилання на Д1 так і залишилося в новій формі декларації. Але ж тепер, після «об’єднання» Д1 і Д5, у новому додатку Д1 розшифровується і податковий кредит, і його коригування. І жодних особливостей відносно нерозшифрування рядка 13 (13.1/13.2) у таблиці 2.1, в якій, власне, і розшифровується податковий кредит, не встановлено. Це могло означати, що тепер у цій таблиці доведеться розкривати податковий кредит за такими послугами. Принаймні, формально на те є усі підстави.

Ми звикли, що податківці чіпляються за кожну дрібницю, аби ускладнити працю бухгалтеру. А в цьому питанні навісити на бухгалтера розшифровку податкового кредиту за послугами нерезидента напрошується і поготів. Такі побоювання ми висловлювали в тематичному номері «Податки & бухоблік», 2021, № 24, с. 19.

Проте податківці прийняли лояльніше рішення

У цій консультації вони прямо сказали, що за послугами від нерезидента в додатках (мається на увазі додаток Д1) розкривається тільки коригування ПДВ, тобто:

1) коригування податкового кредиту. Мається на увазі заповнення рядків 13.1/13.2 декларації і таблиці 2.2 додатка Д1, але тільки в частині коригування (не важливо, збільшуюче воно чи зменшуюче);

2) збільшуюче коригування податкових зобов’язань у разі, якщо розрахунок коригування не зареєстрований на дату подання декларації. Мається на увазі заповнення рядків 6.1/6.2 декларації і таблиці 1.2 додатка Д1, але знову ж таки тільки в частині збільшуючого коригування.

Виходить, власне податкові зобов’язання і податковий кредит за послугами від нерезидента в додатках не розшифровуються.

Ну що ж, таке лояльне і зважене рішення ми тільки підтримуємо!