09.09.2021

Віддалений офіс: куди сплачувати ПДФО

Лист ГУ ДПС у Харківській обл. від 08.07.2021 р. № 2688/ІПК/20-40-24-04-10

Висновок документа

Якщо співробітник працює дистанційно (вдома) не в офісі роботодавця-юрособи, то така юрособа — податковий агент сплачує ПДФО до відповідного бюджету за своїм місцезнаходженням

Офіс — окремо, працівники — окремо. Сьогодні ситуація, коли віддалений офіс — лише місце реєстрації підприємства, а не місце, в якому співробітники фактично працюють, уже не рідкість. Не останнє слово в цій тенденції сказав карантин.

Сьогодні все більше працівників обирають варіант дистанційної (надомної) форми організації праці.

Але якщо місце роботи такого віддаленого співробітника не збігається з місцем реєстрації їх роботодавця-юрособи, то як сплачувати за них ПДФО? До бюджету за місцем їх реєстрації або за місцезнаходженням юрособи?

Звертаємо увагу: цю ситуацію не варто плутати з тією, коли працівник працевлаштований у відокремлених і структурних підрозділах підприємства, розташованих не за місцезнаходженням головного підприємства. Питання сплати ПДФО/ВЗ/ЄСВ із зарплати таких «філіальних» працівників ми детально розглядали в «Податки & бухоблік», 2021, № 52, с. 8.

Тут же «на арені» дистанційні/надомні працівники, які проживають і виконують роботи в інших містах, населених пунктах (чи в тому ж місті, але поза офісом).

Спершу ознайомимося з нормами двох кодексів, а саме ПКУ і БКУ, які регулюють питання сплати ПДФО, а потім подивимося, що із цього приводу думають податківці.

Порядок сплати ПДФО до бюджету прописаний у п. 168.4 ПКУ і ч. 2 ст. 64 БКУ. Але якихось окремих положень, що стосуються дистанційних/надомних працівників у ньому немає. Отже, підприємствам — податковим агентам у цій ситуації слід дотримуватися загального порядку сплати ПДФО із зарплати таких працівників. Тобто сплачувати податок до податкового органу за місцезнаходженням податкового агента. У цьому випадку не має значення, де проживає і фактично працює працівник.

Переходимо до роз’яснень податківців, адже їх думку із цього приводу знати не завадить. Відповідь на це запитання якраз і знаходиться в листі, що коментується.

Що ж відповіли податківці? Вони підтвердили, що якщо в юрособи немає в інших регіонах відокремлених підрозділів та/або власного чи орендованого майна, об’єктів оподаткування або об’єктів, пов’язаних з оподаткуванням або через які здійснюється діяльність (неосновне місце обліку), то ПДФО із заробітної плати найманих працівників, у яких місце проживання не збігається з місцезнаходженням юридичної особи, сплачується до місцевого бюджету за місцезнаходженням підприємства, незалежно від місця проживання таких працівників.

ВЗ із зарплати надомних/дистанційних працівників також треба сплачувати за місцезнаходженням податкового агента.

А раз уже зайшла мова про ПДФО/ВЗ, то щоб попередити запитання, відразу ж з’ясуємо, як бути з ЄСВ при схемі роботи: офіс окремо — працівники окремо.

ЄСВ із доходів дистанційних надомних працівників слід сплачувати за місцезнаходженням роботодавця-страхувальника, незалежно від територіального розташування робочих місць найманих дистанційних/надомних працівників.