23.09.2021

Страховий стаж для лікарняних: де взяти, як рахувати?

Одним із перших етапів при призначенні працівникові допомоги по тимчасовій непрацездатності є визначення його страхового стажу. Адже від страхового стажу залежить розмір лікарняних. Як і чим підтвердити страховий стаж? Які періоди враховувати при його обчисленні? Детальніше про це читайте у статті.

Стаж загальний і за 12 місяців

Загальний страховий стаж. Загальний страховий стаж впливає на відсоток оплати днів тимчасової непрацездатності звичайних (не пільгових) категорій працівників (див. ст. 24 Закону № 1105). Так, якщо на момент настання тимчасової непрацездатності загальний страховий стаж працівника:

— до 3 років, то в розрахунку лікарняних братиме участь 50 % середньоденної зарплати працівника;

— від 3 до 5 років — 60 % середньоденної зарплати;

— від 5 до 8 років — 70 % середньоденної зарплати;

— понад 8 років — 100 % середньоденної зарплати.

Пільговим категоріям працівників лікарняні обчислюють незалежно від страхового стажу у розмірі 100 % середньоденної зарплати. Це, зокрема, чорнобильці 1 — 3 категорій; один з батьків або особа, яка їх замінює та доглядає за хворою дитиною віком до 14 років, яка потерпіла від Чорнобильської катастрофи; ветерани війни, постраждалі учасники Революції Гідності та особи, на яких поширюється чинність Закону України від 22.10.93 р. № 3551-XII; особи, віднесені до жертв нацистських переслідувань; донори, які мають право на пільгу, передбачену ст. 20 Закону України від 30.09.2020 р. № 931-IX; особи, реабілітовані відповідно до Закону України від 17.04.91 р. № 962-XII, з числа тих, яких було піддано репресіям у формі (формах) позбавлення волі (ув’язнення) або обмеження волі чи примусового безпідставного поміщення здорової людини до психіатричного закладу за рішенням позасудового або іншого репресивного органу (див. п. 5 ч. 1 ст. 24 Закону № 1105).

Також не важливий загальний страховий стаж, якщо ви розраховуєте лікарняні працівникові з причиною непрацездатності «ізоляція від COVID».

Але навіть у таких випадках визначати цей загальний страховий стаж усе одно треба, щоб відоюразити його в заяві-розрахунку на отримання фінансування.

Допомога по вагітності та пологах надається у розмірі 100 % середньої зарплати, і від страхового стажу ця сума не залежить

Працівникам або гіг-фахівцям резидента Дія Сіті сума допомоги по тимчасовій непрацездатності (зокрема, й у разі ізоляції від COVID) та допомога по вагітності та пологах також не залежить від стажу. Лікарняні і декретні їм розраховуються у розмірі суми зарплати (доходу), з якої фактично сплачені страхові внески у ФСС).

Стаж за 12 місяців. Страховий стаж за 12 місяців — це свого роду інструмент економії ФСС страхових коштів. Так, якщо працівник протягом 12 місяців перед настанням страхового випадку заробив собі страховий стаж менше 6 місяців, то він має право на лікарняні, розраховані виходячи з нарахованої зарплати, з якої сплачувався ЄСВ, але не більше за розмір допомоги, розрахованої з мінзарплати (детальніше див. «Лікарняні: без обмежень не обійтись»).

Як визначити страховий стаж

Страховий стаж, у тому числі й за 12 місяців, визначають на дату настання страхового випадку.

Як визначається страховий стаж? Відповідь на це запитання дає ч. 2 ст. 11 Закону № 1105, в яку нещодавно внесли зміни. Так, зокрема, тепер зазначено, що

страховий стаж обчислюється за даними реєстру застрахованих осіб, у тому числі за даними про трудову діяльність працівників, унесених відповідно до Закону № 2464

А якщо дані ще не внесені? Тут усе просто. За періоди, за які не внесені дані в реєстр, страховий стаж обчислюється в порядку і на умовах, передбачених законодавством, що діяло раніше.

Що це означає для кадровика (бухгалтера)? Що якщо трудові книжки та інші документи, що підтверджують страховий стаж працівника, відскановані і передані ПФУ, то страховий стаж можна обчислювати на підставі даних реєстру. Але оскільки перехідний період е-трудових книжок тільки стартував і інформація ще збирається, безпечніше, як і раніше, використовувати при підрахунку страхового стажу всю перевірену роками «зброю».

Розберемося, в якому порядку включати періоди в страховий стаж.

Період до 28.02.2001 р. За цей період страховий стаж дорівнює трудовому стажу і визначається відповідно до Правил № 1658. Обчислюємо його за даними трудової книжки, тобто перегортаємо «трудову», підсумовуємо періоди.

У страховий стаж зараховуємо: час роботи на умовах трудового договору; час військової, альтернативної (невійськової) служби, перебування на службі в митних органах; час навчання в професійно-технічному закладі; час перепідготовки і навчання новим професіям, участі в оплачуваних громадських роботах і період отримання допомоги по безробіттю; інші періоди, зазначені в п. 4 Правил № 1658.

З 28.02.2001 р. до 01.01.2011 р. Тут теж у першу чергу дивимося на трудову книжку працівника. Орієнтуємося на ст. 7 Закону № 2240 в редакції, що діяла до 01.01.2011 р. До страхового стажу включаємо періоди: роботи на умовах трудового договору, за який сплачувалися страхові внески до Фонду тимчасової втрати працездатності, відпустки у зв’язку із вагітністю та пологами, відпустки для догляду за дитиною до 3 років*, отримання виплат за окремими видами загальнообов’язкового державного соцстрахування (за винятком пенсій усіх видів).

* Зверніть увагу: періоди перебування застрахованої особи у відпустці для догляду за дитиною від 3 до 6 років та у відпустці без збереження заробітної плати (ст. 25, 26 Закону про відпустки) у страховий стаж у цей період не включають (див. лист ФТВП від 02.10.2007 р. № 04-06/Х-179з-283).

Важливо! Якщо ваш працівник у цей період був підприємцем: — на єдиному податку, то увесь єдиноподатковий період до цієї дати ви можете зараховувати в його страховий стаж, за умови, що вам нададуть довідку з ДПІ про сплату єдиного податку; — на загальній системі, то він міг сплачувати внески добровільно. Підтвердити це може довідка з ФСС про сплату страхових внесків за формою, наведеною в додатку 4 до Порядку, затвердженого постановою ФВПТ від 02.06.2005 р. № 62.

З 01.01.2011 р. до 01.01.2016 р. Страховий стаж обчислюємо за записами в трудовій книжці і даними, що містяться в Держреєстрі соцстрахування (використовуємо довідку ОК-7). Керуємося ст. 7 Закону № 2240 у редакції, що діяла з 01.01.2011 р., і ст. 21 Закону № 1105 у редакції, що діяла до 01.01.2016 р. Але! У довідці ОК-7 відомості про стаж не завжди коректні з позиції визначення «лікарняного» страхового стажу. Наприклад, там може бути зазначений стаж роботи на умовах цивільно-правового договору, який не повинен потрапити в «лікарняний» страховий стаж. Контролюйте ці моменти за допомогою даних із трудової книжки.

У страховий стаж включаємо: час роботи на умовах трудового договору, за який щомісячно сплачені (працівником/роботодавцем) страхові внески в сумі не менше ніж мінімальний страховий внесок. Якщо сума ЄСВ, сплаченого за відповідний місяць, буде менше мінстрахвнеску, то в страховий стаж увійде лише частина місяця. Її знаходимо так: суму ЄСВ, сплачену за відповідний місяць, ділимо на розмір мінстрахвнеску цього місяця.

Інакше кажучи,

з 01.01.2011 р. при підрахунку страхового стажу важлива саме сума сплаченого страхового внеску, а не дата початку/закінчення трудових відносин

Тобто навіть якщо працівник відпрацював частину місяця, але ЄСВ з його зарплати сплачений у сумі, що дорівнює або вище мінстрахвнеску, такий місяць увійде до страхового стажу як повний.

Незалежно від факту сплати страхових внесків і їх розміру в страховий стаж автоматом (як періоди, за які сплачені страхові внески виходячи з розміру мінстрахвнеску) потрапляють періоди: відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею 3 років, отримання виплат за окремими видами соцстрахування, окрім пенсій усіх видів (за винятком пенсії по інвалідності). Якщо ваш працівник у цей період був ФОП, він міг бути застрахований у системі «непрацездатного» соцстрахування і сплачувати внески добровільно. У цьому випадку він повинен підтвердити це документально.

З 01.01.2016 р. Дані для визначення стажу за цей період беремо з додатка 9 до Положення, затвердженого постановою Правління ПФУ від 18.06.2014 р. № 10-1 (ср. ). Орієнтуємося на норми ст. 21 Закону № 1105. Включаємо всі періоди, протягом яких особою (чи страхувальником за таку особу) був сплачений ЄСВ у сумі не менше ніж мінімальний страховий внесок. При цьому не має значення джерело доходу (трудовий/цивільно-правовий), на який був нарахований ЄСВ.

У страховий стаж місяць увійде як повний, якщо страховий внесок за такий місяць (у тому числі з урахуванням доплати до мінстрахвнеску) сплачений в сумі не менше ніж мінімальний страховий внесок. Період відпустки для догляду за дитиною до 3 років, отримання виплат за окремими видами соцстрахування, окрім пенсій усіх видів (за винятком пенсії по інвалідності), включаємо в страховий стаж як період, за який сплачені страхові внески виходячи з розміру мінімального страхового внеску. На цій підставі до страхового стажу увійде, зокрема, період отримання працівником допомоги по частковому безробіттю на період карантину.

Як отримати додаток 9 і довідку ОК-7

Отримати дані з реєстру застрахованих осіб роботодавці можуть в електронному вигляді — через електронний кабінет платника на порталі ПФУ (portal.pfu.gov.ua). Для цього треба мати електронний підпис керівника або бухгалтера.

Роботодавець через вебпортал на застраховану особу, яка перебуває з ним у трудових відносинах, може отримати:

— додаток 9 («Довідку про трудовий та страховий стаж») — за увесь період трудової діяльності застрахованої особи;

— довідку ОК-7 — за період перебування застрахованої особи в трудових відносинах лише з цим роботодавцем. Чужих періодів ви не побачите. Тому якщо потрібна довідка ОК-7 за увесь період трудової діяльності працівника, то він може отримати особисто сам на себе, у тому числі й через вебпортал ПФУ, маючи КЕП. Потім цю довідку працівник може роздрукувати і надати роботодавцеві.

І наостанок обговоримо невеликий технічний момент, який простежується при роботі з е-лікарняними. Раніше при роботі з паперовими лікарняними інформацію про страховий стаж зазначали на зворотному боці лікарняного. В е-лікарняному для цієї інформації немає місця. Тому роботодавці повинні самостійно вирішити, де і в якому вигляді фіксуватиметься ця інформація.

Наприклад, можна зробити шаблон на кшталт зворотного боку паперового лікарняного, де табельник, відділ кадрів, комісія (уповноважений) із соцстрахування фіксуватимуть необхідну для розрахунку лікарняних інформацію.