01.08.2022

Помилки в даті та номері ПН

Номер і дата ПН першими згадуються в переліку обов’язкових реквізитів цього податкового документа. А от про виправлення помилок у цих реквізитах п. 21 Порядку № 1307 говорить окремо від усіх інших помилок: не допускається виправлення даних щодо дати складання податкової накладної та її порядкового номера. Але чи дійсно усе так сумно? Розбираємося.

Чому саме ці реквізити не можна виправляти стандартним, звичним способом — зазначивши правильні дані в РК? Пояснюється це дуже просто: у РК вказуються дата та номер ПН, до якої вносяться зміни. Це правило встановлено тим самим п. 21 Порядку № 1307, яким визначено заборону виправлення дати і номера у загальновстановленому «виправляючому» порядку. Іншими словами, на практиці неможливо виправити помилкові дату і номер ПН за допомогою порожнього РК. Продавець не має права у виправляючому РК зазначити правильні дату чи номер, бо ж номер і дата ПН, вказані у РК, повинні співпадати із номером і датою, зазначеними у самій ПН з помилковими даними.

Правила виправлення

Що ж робити у тому випадку, якщо у ПН таки допущено помилку у даті чи номері? Порядок виправлення помилки у цьому випадку буде схожий на виправлення помилок в ІПН. Тобто: (1) складаємо зменшуючий РК, яким обнуляємо ПН з помилковою датою чи номером; (2) складаємо нову ПН правильною датою і з іншим (правильним) номером.

«Зменшуючий» РК. Його продавець складає на дату виявлення помилки. Тобто в полі «Дата складання» РК зазначаємо ту поточну дату, коли виправляємо помилку у ПН. До заголовної частини цього РК слово в слово переносимо дані з помилкової ПН (зокрема, записуємо все ті ж помилкові дату або номер). А от у табличній частині цього РК суми відображаємо з мінусом (тобто мінусуємо обсяги операцій). При цьому до графи 2.1 розділу Б РК записуємо код причини «103» (повернення товару або авансових платежів).

Як і будь-який інший зменшуючий РК, РК на обнулення ПН з помилковими датою чи номером реєструється покупцем (п. 192.1 ПКУ; п. 25 Порядку № 1307). Виняток — тільки для тих ПН з помилковими датою чи номером, які були складені на неплатника ПДВ. Тобто усе за загальними правилами ЄРПН-реєстрації для РК.

Нова ПН. Вона теж складається без якихось суттєвих особливостей. У новій ПН табличну частину заповнюємо так само, як і у неправильній ПН. А от у заголовній частині зазначаємо вже правильну дату (дату першої ПДВ-події) і правильний номер (номер зазначаємо так, як він мав би бути зазначений від самого початку). Реєструвати цю нову ПН в будь-якому випадку повинен продавець.

Зверніть увагу! Помилки в даті ПН — це ті помилки, які не дають можливості належним чином ідентифікувати операцію. Тож до виправлення дати складання ПН покупцю не можна відображати податковий кредит.

Задвоєння ПН. Що робити, якщо у вас вже складено і зареєстровано в ЄРПН дві ПН — одна з неправильною датою, а інша з правильною? Тоді ви можете обирати, за допомогою якого зменшуючого РК виправити цю помилку — РК-103 чи РК-301. Якщо ви обираєте РК-103, порядок виправлення — той самий, що і при обнуленні одиничної ПН з помилковою датою. А от якщо обираємо РК-301, у лівому верхньому куті зазначаємо тип причини «20». При цьому відмітку «Х» над ним (у комірці «Не підлягає наданню отримувачу (покупцю) з причини») не проставляємо. У графі 2.1 РК проставляємо спеціальний умовний код причини коригування «301». В такому разі РК-301 складається до ПН з неправильною датою, а ПН з правильною датою (і номером) зазначається в РК-301 у спеціальному інформаційному полі під розділом Б. При цьому наступне інформаційне поле нижньої частини РК (дані про зареєстрований РК) не заповнюємо.

ПДВ-ліміт. При анулюванні помилкової ПН через зменшуючий РК, ПДВ-ліміт, звичайно ж, повинен збільшитися. Але якщо ви анулюєте ПН з помилковою датою через РК-103 і зареєструєте цей РК в іншому ПДВ-періоді, ніж складено помилкову ПН, у вас виникне показник ∑Перевищ (позаяк РК врахується у формулі ліміту, але не врахується в декларації, якщо, звичайно, не вдалися до некоректного маневру: відображення помилкової ПН з РК у декларації). Подробиці див. у статті «∑Перевищ: випадки виникнення», «Податки & бухоблік», 2021, № 90 (ср. ).

Ліміт вийде відновити тільки при обнуленні зайвих ПН за допомогою РК-301 з типом причини «20». Після його реєстрації регліміт буде відновлений. При цьому не має значення, в яких періодах складені ці ПН і виправляючий РК. Хоч в одному й тому ж, хоч у різних, регліміт усе одно має бути відновлений.

Відображення в декларації

Відображення в декларації з ПДВ продавця і покупця ПН при виправленні помилки у номері чи даті в цілому ідентичне ситуації з тим, як уноситься до декларації з ПДВ інформація про виправлення помилки в ІПН.

Продавець. Для продавця принципово важливо в будь-якому випадку нарахувати податкові зобов’язання на дату першої ПДВ-події (п. 187.1 ПКУ). Адже операція з постачання була і, відповідно, виник об’єкт оподаткування ПДВ. Податкові зобов’язання декларуємо за реальною операцією постачання лише один раз (другі ПЗ і зменшуючий їх РК у декларації не показуємо). УР знадобиться якщо помилка в даті ПН припадає на різні періоди і ми задекларували помилкову в декі. На практиці, аби не втратити ліміт, деякі платники все ж відображають у декларації і помилкові ПН, і РК, що їх обнуляють. Це допомагає позбавитися від ∑перевищ і відновити регліміт, але призводить до низки інших проблем (у теорії це може призвести до штрафу за заниження податку в періоді відображення розрахунку коригування).

При виправленні задвоєних ПН ситуація наступна: у декларацію має потрапити тільки правильна ПН. Ні помилковій ПН, ні РК до неї (чи то РК-103, чи то РК-301) у декларації не місце.

Покупець. Спочатку — очевидний висновок: покупець, який отримав ПН з помилковою датою, у своїй ПДВ-звітності нічого не робить. Він просто реєструє обнулюючий РК і чекає, поки продавець складе і зареєструє ПН з правильною датою. Тільки після цього покупець може відображати податковий кредит. Якщо ж постачальник складав РК-301 на задвоєння ПН, тоді для покупця взагалі все просто. Він бере собі в декларацію лише правильну ПН.

А що робити у тому випадку, якщо покупець з якихось причин таки узяв собі в податковий кредит ПН з неправильною датою, а продавець склав і зареєстрував правильну ПН у наступному періоді? Тоді покупцю доведеться подавати УР до періоду, в якому він відобразив податковий кредит за помилковою ПН і знімати цей кредит. А податковий кредит на підставі правильної ПН покупець зможе відобразити тільки у періоді, коли складено і зареєстровано правильну ПН або наступних звітних періодів протягом 365 календарних днів з дати складання ПН (для воєнних ПН з урахуванням зупинення строків, визначених п.п. 69.9 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ; див. БЗ 101.13).

Приклад. ТОВ «Калина» склало ПН на ТОВ «Юніс» (ІПН — 543854385438) спочатку 30.05.2022 (помилкова дата) за № 72, а потім 31.05.2022 (правильна дата) за № 74. Помилкову ПН було обнулено через РК-301 від 03.06.2022 № 14.

завантажити файл