Теми статей
Обрати теми

∑Перевищ: випадки виникнення

Солошенко Людмила, податковий експерт
Мабуть, найкаверзнішим компонентом формули ліміту реєстрації є показник ∑Перевищ. Адже він відбирає у платника ліміт для реєстрації ПН! Давайте з’ясуємо, коли таке перевищення може виникати і чи можна його якось усунути.

Коли виникає ∑Перевищ

∑Перевищ — останній показник формули ліміту реєстрації з п. 2001.3 ПКУ, який зменшує регліміт (міститься в рядку 6 Витягу J/F1401206). Що він означає?

∑Перевищ (перевищення) виникає, якщо ПЗ за деклараціями (із ряд. 9 розділу I) більше, ніж ПЗ за даними ЄРПН, тобто:

img 1

Тоді позитивна різниця — це і є ∑Перевищ. Тому в СЕА цей показник може мати тільки позитивне значення, при від’ємному він прирівнюється до нуля і не впливає на ліміт.

∑Перевищ — у продавця. Зверніть увагу: показник ∑Перевищ визначається саме з оглядом на ПЗ (а ось розмір задекларованого ПК для нього не важливий). Тому ∑Перевищ виникає у продавця, а не в покупця.

Як відзначалося, ∑Перевищ з’являється, якщо дані декларацій з УР перевищують дані Реєстру. Інакше кажучи, якщо ПЗ «задекларовано» більше, ніж «зареєстровано» в ПН. А ця розбіжність можлива, якщо декларування ПЗ і реєстрація ПН/РК припадають на різні періоди. Якщо декларування і реєстрація належать до одного періоду, то ∑Перевищ не з’явиться (адже розбіжностей не виникне).

∑Перевищ — щомісячний. З приводу підрахунку ∑Перевищ зазначимо. Хоча після змін, унесених постановою КМУ від 28.10.2020 № 1024 у п. 9 Порядку № 569, зажевріла надія, що ∑Перевищ почнуть рахувати наростаючим підсумком (детальніше див. «Податки & бухоблік», 2020, № 90, с. 26), проте податківці алгоритм не змінили. Тому ∑Перевищ рахують, як і раніше, щомісячно. Тобто цей показник фактично складається зі щомісячних значень ∑Перевищ. А через це йде «гра в одні ворота» — на збільшення — і дані по наростаючій не згортаються.

Перерахунок ∑Перевищ. Утім, значення цього показника — величина не фіксована і може змінюватися (перераховуватися). Так, ∑Перевищ (за відповідний період) автоматом перераховується щоразу при (БЗ 101.17):

— поданні декларації або УР — на дату подання декларації/УР (у тому числі при поданні до спливу граничних строків декларації з типом «Звітна нова», БЗ 101.17);

— запізнілій реєстрації (розблокуванні) податкової накладної (ПН)/розрахунку коригування (РК) в ЄРПН — на дату реєстрації таких ПН/РК.

Зважаючи на це, врахуйте, що ПН/РК при реєстрації (розблокуванні) підтягуються до періодів в ЄРПН так, як показано у табл. 1. Аналогічні роз'яснення податківців наведено у БЗ 101.17, 101.18.

Таблиця 1. До яких періодів підтягуються зареєстровані ПН/РК

img 2

Зверніть увагу: ПН і збільшуючі РК, а також зменшуючі РК, зареєстровані своєчасно, підтягуються до періоду їх складання (незалежно від дати їх реєстрації). А ось зменшуючі РК, зареєстровані несвоєчасно, — до періоду реєстрації (а при розблокуванні — до періоду направлення на реєстрацію) РК (лист ДФСУ від 16.03.2018 № 1051 ІПК/28-10-01-03-11, лист ДПСУ 07.10.2021 № 3758/ІПК/99-00-21-03-02-06). Тому щоб не виникало ∑Перевищ, у таких періодах їх слід показувати і в декларації.

Ну а тепер детальніше про розбіжності, які можуть призводити до ∑Перевищ. Ось найтиповіші випадки, про деякі говорилося ще в листі ДФСУ від 11.01.2018 № 968/7/99-99-12-03-01-17 (ср. ).

Запізніла реєстрація ПН

Уявимо, що ПЗ за першою подією задекларували, проте ПН поки не зареєстрували. У такому разі після подання за такий період декларації виникне ∑Перевищ, оскільки ПЗ за декларацією випереджають дані ЄРПН (ПЗ за декларацією > ПЗ за ЄРПН).

Зазначимо, що ПН, не зареєстровані на момент подання декларації, показують у таблиці 1.1 додатка Д1. Навіщо? Для того, щоб при запізнілій реєстрації таких ПН повторно не витрачати ліміт, а зареєструвати їх за рахунок виниклого ∑Перевищ (як це передбачено п. 2001.9 ПКУ, детальніше див. статтю «Несвоєчасна реєстрація ПН: що з лімітом?»).

Тоді на дату запізнілої реєстрації ПН ліміт автоматично перерахують і перекинуть суму з ∑Перевищ у ∑НаклВид (і ∑Перевищ зникне). Щоправда, за несвоєчасну реєстрацію ПН передбачений штраф (за п. 1201.1 ПКУ). Проте в період карантину штрафи за нереєстрацію (несвоєчасну реєстрацію) ПН/РК не застосовуються (питання 1 інформлиста ДПСУ від 20.03.2020 № 7; БЗ 101.27).

Приклад 1. У декларації за жовтень (за першою подією) відображені ПЗ у 1000 грн. Жовтнева ПН зареєстрована несвоєчасно у кінці листопада. Тоді ∑Перевищ виникає/зникає так:

Таблиця 2. Несвоєчасна реєстрація ПН і ∑Перевищ

Період

Подія

Сума ПДВ

Вплив на:

НаклВид

Перевищ

жовтень

перша подія (виписування ПН без реєстрації):

1000

0

1000*

ПЗ задекларовані (ПН не зареєстрована)

листопад

реєстрація ПН:

1000**

0**

зареєстрована із запізненням ПН

* Після подання декларації за жовтень виникне ∑Перевищ за жовтень (оскільки ПЗ за декларацією за жовтень > ПЗ за жовтень за даними ЄРПН).

** На дату запізнілої реєстрації жовтневої ПН «заднім числом» перерахують дані за жовтень і жовтневе ∑Перевищ перейде в жовтневе НаклВид.

Заблоковані ПН

Схожа ситуація із заблокованими ПН, оскільки ПЗ за ними треба у будь-якому випадку задекларувати в періоді першої події, незалежно від факту блокування. Тому якщо на момент подання декларації ПН не розблоковані, то після подання декларації виникне ∑Перевищ (оскільки ПЗ за декларацією будуть більші, ніж за ЄРПН). Його перерахують (перекинуть у НаклВид) після розблокування і реєстрації таких ПН. Причому якщо заблоковані ПН були відображені в таблиці 1.1 додатка Д1, то їх повинні зареєструвати за рахунок виниклого ∑Перевищ (п. 2001.9 ПКУ).

Помилкові зайві ПН

Уявимо, що ПН помилково зареєстрували не на того покупця або взагалі без факту операції. Тоді розбіжність (∑Перевищ) виникає від того, що в декларації не прийнято показувати ПН-помилки. Адже ні помилкові зайві ПН (без факту операції), ні зменшуючі РК до них у декларації не відображаються, тоді як дані про них у будь-якому випадку врахуються в ЄРПН (у НаклВид).

Тому якщо помилкову ПН обнуляти зменшуючим РК у наступних періодах, виникне ∑Перевищ. Причому показувати помилкову ПН зі зменшуючим РК у деклараціях (для усунення виниклого ∑Перевищ) — не вихід, оскільки такий варіант свідомо веде до викривлення ПДВ-звітності.

Щоправда, ліміт повинен відновитися, якщо помилкову ПН обнуляти зменшуючим РК з типом причини «20» у шапці (п. 24 Порядку № 1307). Проте такий РК складають в окремих випадках — тільки коли на одну й ту ж операцію постачання з одним і тим же покупцем зареєстровано дві або більше ПН. Детальніше про помилкові ПН див. «Помилкова податкова накладна і регліміт».

Сумові помилки в ПН

Аналогічним чином ∑Перевищ може виникати при виправленні в ПН сумових помилок. Адже більшість сумових помилок податківці вимагають виправляти перевиписуванням ПН (через зменшуючий РК і нову ПН).

А оскільки обнуляючий зменшуючий РК не відображають у декларації, то, якщо помилку виправляти в наступних періодах, може виникнути незникаюче ∑Перевищ. Тобто навіть після виправлення помилки ліміт не відновиться. ☹

Можлива ситуація, коли ПЗ задекларували правильно, а сумової помилки припустилися саме в ПН. Тоді також з’явиться ∑Перевищ. Причому:

1) якщо ПН занижена (складена на суму, меншу задекларованих ПЗ), то ∑Перевищ виникне в періоді складання ПН (див. табл. 3):

Таблиця 3. Занижена ПН і ∑Перевищ (якщо ПН < ПЗ)

Період

Подія

Правильна сума ПДВ

Вплив на:

НаклВид

Перевищ

жовтень

помилка:

100

70

30* (100 - 70)

зареєстрована ПН з сумою ПДВ «70 грн»

(у декларації відображені правильні ПЗ «100 грн»)

листопад

виправлення помилки:

+30

30**

зареєстрований виправляючий РК

(ПЗ в ЄРПН збільшені на «+ 30 грн»)

* Після подання декларації за жовтень виникне ∑Перевищ за жовтень, оскільки ПЗ за декларацією за жовтень (100 грн) > ПЗ за жовтень за даними ЄРПН (70 грн).

** При реєстрації РК за листопад, на жаль, жовтневе ∑Перевищ (30 грн) не зникне — його не перерахують (оскільки збільшуючий РК датований листопадом, а не жовтнем, і врахується в даних за листопад, а не в жовтневих).

2) якщо ПН завищена (складена на суму, більшу задекларованих ПЗ), то ∑Перевищ виникне в періоді її виправлення (див. табл. 4):

Таблиця 4. Завищена ПН і ∑Перевищ (якщо ПН > ПЗ)

Період

Подія

Правильна сума ПДВ

Вплив на:

НаклВид

Перевищ

жовтень

помилка:

100

130

0*

зареєстрована ПН із сумою ПДВ «130 грн»

(у декларації відображені правильні ПЗ «100 грн»)

листопад

виправлення помилки:

- 30

30** (0 - (-30))

зареєстрований виправляючий РК

(ПЗ в ЄРПН зменшені на «-30 грн»)

* Після подання декларації за жовтень ∑Перевищ не виникне, оскільки ПЗ за декларацією за жовтень (100 грн) < ПЗ за жовтень за даними ЄРПН (130 грн), тобто «перевищення» немає.

** Після подання декларації за листопад виникне ∑Перевищ за листопад (30 грн), оскільки зменшуючий РК прив’язаний до листопада, а не до жовтня (і оскільки у декларації за листопад його не відображаємо, ПЗ у декларації за листопад перевищать дані ЄРПН).

РК у декларації не того періоду

Збільшуючі РК. Припустимо, що за збільшуючим РК (з «+») ПЗ задекларували пізніше: не періодом складання, а періодом реєстрації РК. Тоді після подання декларації за період реєстрації вискочить ∑Перевищ (оскільки ПЗ за декларацією перевищать ПЗ за ЄРПН, оскільки зареєстрований збільшуючий РК «підтягнутий» в ЄРПН до періоду складання, а не реєстрації). Щоб виправити ситуацію і відмінити ∑Перевищ, необхідно усунути помилку, тобто подати 2 УР: до періоду складання РК, щоб додати потрібні ПЗ, і до періоду реєстрації РК, щоб, навпаки, зняти зайві ПЗ. Зверніть увагу: при підрахунку ∑Перевищ ПЗ за УР підтягуються до того періоду, за який виправляється помилка. Тоді після виправлення помилки ∑Перевищ зникне.

Зменшуючі РК. Нагадаємо: при реєстрації будь-яких зменшуючих РК (у тому числі на платників ПДВ) податківці рекомендують орієнтуватися на загальні строки реєстрації, зважаючи на те, в якій половині місяця складені РК (БЗ 101.15). Від цього у продавця залежить період зменшення ПЗ. Інакше, якщо зменшуючий РК відобразити в декларації в іншому періоді, то вискочить ∑Перевищ (за той період (складання/реєстрації РК), коли такий РК був урахований у СЕА, але не показаний у декларації).

Розблоковані зменшуючі РК. Схожа ситуація виникає з розблокованими зменшуючими РК. За ними також може з’явитися ∑Перевищ, якщо вони відображені продавцем у декларації не того періоду (тільки підтягуються вони до періоду направлення на реєстрацію). Детальніше про зменшуючі РК див. «Зменшуючий РК у декларації та ліміт».

Технічні помилки

І нарешті, якщо незрозуміло, звідки взялося ∑Перевищ (за вашими даними розбіжностей з’являтися не повинно), причина може бути в самій СЕА — у технічних помилках (некоректному підрахунку цього показника програмним забезпеченням).

Тоді треба повідомити про проблему контролерів — звернутися письмово до своїх (а краще, заразом і до обласних) податківців з вимогою переглянути показник ∑Перевищ (зменшити його на відповідну суму).

Адже ще в листі ДФСУ від 11.01.2018 № 968/7/99-99-12-03-01-17 підкреслювалося, що при технічних помилках обласні податківці, у свою чергу, за кожним з випадків повинні направляти Запит на виправлення помилок у розрахунку показника ∑Перевищ (за формою, наведеною в листі) у ДФСУ, щоб проблему вирішувати вже системно і за допомогою зворотного зв’язку доопрацювати програмне забезпечення в частині підрахунку ∑Перевищ. І, до речі, такі звернення платників бралися до уваги при судових розглядах (див., наприклад, постанову ВС від 20.03.2020 у справі № 520/11692/18 // reyestr.court.gov.ua/Review/88336771).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі