15.08.2022

Помилка в Уточнюючому розрахунку: як виправити?

При заповненні уточнюючого розрахунку (УР) до декларації з ПДВ допустили помилку. Як тепер цю помилку виправити? Чи можна скасувати (анулювати) УР?

Насправді, в чинному законодавстві відсутня можливість відкликати «помилковий» УР. У цій ситуації потрібно діяти, як у ситуації виправлення помилок, тобто керуватися п. 50.1 ПКУ.

Оскільки УР подається до декларації, то виправити помилки в УР можна шляхом подання ще одного нового УР до цієї ж декларації з урахування показників попереднього УР (101.25 БЗ).

Заповнюється цей новий УР так. У «щапці» (заголовній частині) УР:

— в рядку 02 «Звітний (податковий) період» — вказуємо звітний (податковий) період, в якому подається УР;

— в рядку 03 «Звітний (податковий) період, що уточнюється» — період, за який виправляються виявлені помилки.

Також

не забудьте поставити відмітку в полі 031 «Відмітка про те, що показники цього звітного (податкового) періоду вже уточнювалися раніше».

«Числові» показники УР заповнюємо так:

— у гр. 4 переносимо дані гр. 5 (!) попереднього УР, а не декларації. Тобто:

за основу беруть дані «останнього» УР, а не самої помилкової декларації.

— у графі 5 відображаємо усі показники з урахуванням виправлених помилок;

— у графу 6 — абсолютне значення помилки за усіма заповненими в такому УР рядками з відповідним знаком (+/-).

У всьому іншому (що стосується подання додатків до такого УР; нарахування «самоштрафу» за таким УР та сплати за ним), тут актуальне все те саме, що і для «звичайного» УР. Так, якщо в результаті виправлення УР буде сформована сума до сплати, то її слід сплатити за УР у бюджет через ПДВ-рахунок (потрібно запезпечити цю суму на ПДВ-рахунку на момент подання УР). Також у цьому випадку потрібно донарахувати і сплатити «самоштраф» (сплачується прямо до бюджету, повз ПДВ-рахунок)*.

* Без «самоштрафу» можна було виправити ПДВ-помилки в податкових періодах лютий-червень 2022 року — за умови, що УР подано з 27.05.2022 по 25.07.2022. Більше деталей щодо цього у статті «Чи діють під час воєнного стану «карантинні» звільнення від податкових штрафів?» // «Податки & бухоблік», 2022, № 49.

Зверніть увагу: на думку податківців (101.25 БЗ), ПКУ не передбачена можливість скасування або виправлення нарахованого самоштрафу, відображеного в ряд. 18.1 УР. Тож якщо помилилися в сумі самоштрафу / безпідставно нарахували або зовсім не нарахували, то виправити помилку не вийде. Детальніше щодо цього дивіться статтю «Чи можна виправити самоштраф у ряд. 18.1 УР» // «Податки & бухоблік», 2021, № 39.