№60

Податки & бухоблік, серпень, 2022/№ 60 Інші номери журналу ›
  • Виправлення ПДВ-помилок — ключові принципи Від помилок не застрахований ніхто. У тому числі платники ПДВ. Тож сьогоднішній номер — для тих із них, хто так чи інакше накосячив у ПДВ-звітності. А почнемо ми з того, що проголосимо деякі загальні принципи, за якими виправляються помилки у ПДВшній звітності. Правила прості, але від того — не менш важливі!
  • Не сплатили недоплату із самоштрафом до подання УР: наслідки У декларації з ПДВ виявили помилку — заниження ПЗ. Подали збільшуючий УР, проте недоплату з 3 % самоштрафом за ним не сплатили (помилково вирішили, що маємо переплату). Якими можуть бути наслідки?
  • Забули операцію з продажу — нюанси самовиправлення Одна з найбільш типових ПДВ-помилок — це коли платник здійснив операцію з продажу (відвантажив товар чи отримав попередню оплату за нього), однак у декларації з ПДВ таку операцію не відобразив. Яким чином виправляти цю помилку? Які вона має наслідки? Про це будемо міркувати у цій статті!
  • Зменшуючі РК лютого — травня не в тому періоді: як виправити Як бути, якщо зменшуючі РК лютого — травня відображали в деклараціях періодом їх реєстрації (наприклад, червнем), а після того як СЕА переналаштували (для таких РК врахували граничний строк реєстрації 15 липня), ці РК в СЕА підтягнулися до періоду їх складання і за ними виникло ∑Перевищ. Як скасувати ∑Перевищ?
  • Помилка в Уточнюючому розрахунку: як виправити? При заповненні уточнюючого розрахунку (УР) до декларації з ПДВ допустили помилку. Як тепер цю помилку виправити? Чи можна скасувати (анулювати) УР?
  • Зменшуючий УР і поява переплати Завищення податку — теж часта помилка. І хоча наслідки її допущення не такі небезпечні, як заниження податку, певні тонкощі все одно є. Найосновніші тут — коли з’являється переплата і куди її можна подіти. Давайте розбиратися.
  • До строку сплати подали УР на зменшення податкових зобов'язань: як сплатити податку менше? У поданій декларації виявили помилку (завищення податку) і навздогін (до граничного строку сплати) подали УР на зменшення ПЗ. Чи зарахують зменшення? Чи можна сплатити на електронний ПДВ-рахунок зменшений податок з урахуванням поданого УР?
  • Помилки в компенсуючих податкових зобов’язаннях Помилки можуть виникати і при нарахуванні компенсуючих/розподільчих податкових зобов’язань (ПЗ) за пп. 198.5, 199.1 ПКУ. Як їх виправити? Розбираємося.
  • Не показали пільгове постачання: забути чи виправити? А що коли не показали в декларації пільгове постачання? Така операція взагалі не містить у собі суми ПДВ. А отже, і на суму податкових зобов’язань періоду не вплине. Але чи можна цю помилку взагалі не виправляти?
  • БезПДВшні придбання помилково не відображені… Чи потрібно виправляти помилку, внаслідок якої у рядку 10.4 декларації з ПДВ не відображено придбання в рамках операцій, звільнених від ПДВ?
  • Помилки у від’ємному значенні ПДВ Тепер поговоримо про виправлення помилок у від’ємному значенні (ВЗ). Тут є свої особливості. Адже оскільки від’ємне значення є перетікаючим (переходить до наступної декларації), помилки в ньому можуть зачіпати одразу декілька періодів. Тому розберемо, як їх виправити, на конкретних ситуаціях.
  • Коли можна виправити додаток Д4? Тепер поговоримо про виправлення помилок у додатку Д4. Чи завжди можна застосувати механізм самовиправлень і уточнити показники цього додатка? З’ясовуємо.
  • Чи можна виправити бюджетне відшкодування А як бути, якщо йдеться про бюджетне відшкодування (БВ)? У яких випадках його вийде виправити, а коли такої можливості податківці не допускають. З’ясовуємо.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі