15.08.2022

Коли можна виправити додаток Д4?

Тепер поговоримо про виправлення помилок у додатку Д4. Чи завжди можна застосувати механізм самовиправлень і уточнити показники цього додатка? З’ясовуємо.

Додаток Д4 охоплює низку випадків. За його допомогою:

— заявляють бюджетне відшкодування (БВ)

— повертають зайві гроші з електронного ПДВ-рахунку на поточний рахунок і

— передають ліміт при реорганізації.

На кожному випадку зупинимося окремо.

Виправлення БВ. Само собою, необхідність подання уточнюючого додатка Д4 виникатиме при виправленні БВ-помилок. І якщо в результаті виправлень сума БВ, наприклад, збільшується, то разом з УР, як роз’яснюють контролери, слід подати уточнюючі додатки Д3 і Д4, заповнені на БВ-надбавку (дельту), — тобто суму, що відповідає гр. 6 ряд. 20.2 УР (БЗ 101.25).

Щоправда, не забувайте, що тимчасово, до закінчення воєнного стану, платникам заборонено подавати УР до довоєнних періодів (тобто до звітних періодів до лютого 2022 року) з показниками на зменшення ПЗ та/або декларуванням бюджетного відшкодування. Тому уточнити звітні періоди до лютого 2022 року, щоб дозаявити в них БВ, платники не можуть (п.п. 69.1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

Ще врахуйте: якщо заявляли грошове БВ на поточний рахунок (у ряд. 20.2.1) і змінилися реквізити рахунку, то, як передбачено п. 23 розд. III Порядку заповнення і подання податкової звітності з ПДВ, затвердженого наказом Мінфіну від 28.01.2016 № 21, платник може у складі декларації подати додаток Д4 (у якому зазначити відомості про змінені реквізити). Для цього в Д4 є окремий блок «Відомості щодо зміни реквізитів рахунку платника податків». Проте знайте: фіскали в цьому випадку визнають подання Д4 тільки у складі поточної декларації і чомусь можливості подання уточнюючого додатка Д4 не допускають (лист ДПСУ від 29.11.2021 № 4546/ІПК/99-00-21-03-02-06).

Повернення грошей з ПДВ-рахунку на поточний рахунок. Одразу попередимо: у такому разі уточнитися не вийде. А при неправильному заповненні таблиць 2, 3 додатка Д4 (якщо в них були допущені помилки) платникові просто відмовлять у поверненні коштів. Проте ніщо не забороняє платникові подати новий додаток Д4 з наступною поточною декларацією (якщо, звісно, дотримуватимуться умови для повернення коштів).

А також податківці звертають увагу на те, що:

— при помилковому перерахуванні коштів на електронний ПДВ-рахунок повернути зайві гроші швидше, наприклад, шляхом подання УР з уточнюючим Д4, не можна. Така сума може бути повернена тільки за результатами подання додатка Д4 у складі поточної декларації (БЗ 101.17);

— після подання додатка Д4 платник не може шляхом подання УР відмовитися від повернення коштів з ПДВ-рахунку на поточний рахунок (БЗ 101.25).

Єдине, якщо вже подали декларацію з ПДВ, проте граничні строки подання ще не спливли, то можна подати нову ПДВ-звітність з відміткою «Звітна нова» (п. 50.1 ПКУ). І в ній уже додаток Д4 (з відміткою «Звітний новий») заповнити правильно. А якщо немає бажання повертати гроші з електронного ПДВ-рахунку на поточний рахунок, то додаток Д4 з такою новою декларацією взагалі не подавати. Загалом, якщо строки дозволяють, то можна виправити Д4 тільки шляхом подання декларації «Звітна нова».

Також нагадаємо, що на суму коштів, яка повертається за Д4 з електронного ПДВ-рахунку на поточний рахунок, зменшиться ліміт (п. 2001.6 ПКУ п. 21 Порядку електронного адміністрування ПДВ, затвердженого постановою КМУ від 16.10.2014 № 569). Причому ліміт зменшать (через ∑ПопРах) відразу за заявкою на повернення, тобто на дату подання з декларацією додатка Д4, а не за фактом повернення грошей на поточний рахунок. Детальніше див. «Повернення ПДВ-переплати з бюджету: як не втратити ліміт?» // «Податки & бухоблік», 2019, № 58.

Передача ліміту при реорганізації. І, нарешті, останній випадок — реорганізація. На наш погляд, помилки з таблиць 4, 5 при реорганізації можуть бути виправлені шляхом подання УР з уточнюючим Д4. Хоча роз’яснення податківців із цього питання нам не траплялися.