15.12.2022

Лікарняні 2023: зміни в порядку розрахунку

З 1 січня 2023 року ФСС припинить своє існування шляхом приєднання до Пенсійного фонду. Про це ми розповідали в статті «Лікарняні з 2023 року» // «Податки & бухоблік», 2022, № 89. Там же зазначали, що до початку цього дійства ПФУ та КМУ мають ухвалити низку нормативних документів під такі зміни. Першими впоралися урядовці. Маємо постанову КМУ від 02.12.2022 № 1350. Чи є там щось варте вашої уваги? Так! Зміни до Порядку № 1266*.

* Порядок обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затверджений постановою КМУ від 26.09.2001 № 1266.

Відразу хочемо звернути вашу увагу на те, що зміни до Порядку № 1266, про які сьогодні говоритимемо, запрацюють з 01.01.2023.

Щодо самих змін, то хапатися за валер’янку чи інше заспокійливе не варто. Перенавчатися нічому не доведеться. Ці зміни є по суті фіксацією на рівні нормативно-правового акта того, що ви й так робите, але керуючись роз’ясненнями ФСС та Мінсоцполітики. Дивіться самі.

Наймані працівники

Порядок визначення розрахункового періоду не змінився. Також не змінилися виплати, що беруть участь у розрахунку середньої зарплати для оплати періоду тимчасової непрацездатності, у тому числі у зв’язку з вагітністю та пологами. Разом з тим

до переліку поважних причин нероботи додано нову — період призупинення дії трудового договору у зв’язку з військовою агресією РФ проти України

Тож з 01.01.2023 середньоденну зарплату обчислюємо шляхом ділення нарахованої за розрахунковий період (12 календарних місяців) зарплати, на яку нарахований ЄСВ, на кількість календарних днів перебування у трудових відносинах у розрахунковому періоді без урахування календарних днів, не відпрацьованих з таких поважних причин:

— тимчасова непрацездатність;

— відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами;

— відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та шестирічного віку за медичним висновком;

— відпустка без збереження заробітної плати;

призупинення дії трудового договору у зв’язку з військовою агресією РФ проти України.

Зауважимо, що й сьогодні при розрахунку «лікарняної» середньоденної зарплати дні призупинення дії трудового договору виключаємо з розрахункового періоду, але на підставі листа Мінсоцполітики від 07.07.2022 № 53/0/248-22. Про це ми писали в «Податки & бухоблік», 2022, № 77.

Для роздумів. Доповнюючи Порядок № 1266 поважними причинами нероботи, не подумали (не хочемо вірити, що це було зроблено свідомо) про період перебування працівників на військовій службі з 19.07.2022. Нагадаємо, що з зазначеної дати за працівниками, що призвані/прийняті на військову службу, зберігається місце роботи та посада, але не зберігається середній заробіток відповідно до змін, внесених до ст. 119 КЗпП. Тож якщо працівник після звільнення з військової служби повернеться на роботу та захворіє, то до його розрахункового періоду можуть потрапити дні перебування на військовій службі, за які середній заробіток не зберігався. У результаті сума лікарняної середньоденної зарплати буде занижена. Маємо надію, що це непорозуміння буде ліквідовано невдовзі.

Ми ж ідемо далі.

У п. 30 Порядку № 1266 уточнили, що якщо працівник — сумісник, то підставами для проведення непрацездатних виплат є:

1) листок непрацездатності, а у разі видачі листка непрацездатності у формі документа на папері — його копія, засвідчена підписом керівника і скріплена печаткою (у разі наявності) за основним місцем роботи, та

2) довідка про середню заробітну плату за основним місцем роботи. Зауважимо, що форма такої довідки наведена в додатку до Порядку № 1266. До назв її граф були також внесені незначні зміни. Проте сам принцип її формування не змінився.

Спеціалісти резидента Дія Сіті

Пунктом 6 ч. 1 ст. 24 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.99 № 1105-XIV встановлено, що працівникам та гіг-спеціалістам резидента Дія Сіті лікарняні виплачують у розмірі, що дорівнює сумі заробітної плати (доходу), з якої фактично сплачено ЄСВ, незалежно від стажу. Тобто зазначений Закон не зобов’язує резидента Дія Сіті рахувати середньоденну зарплату.

Проте КМУ вирішив не заморочуватися й прописав у п. 3 Порядку № 1266, що всі рахують середньоденну зарплату. Хоч ти резидент Дія Сіті, хоч ФОП, хоч звичайне підприємство. Ось такий колгосп.

Чи добре це? Скажімо так, з одного боку, якогось спрощення у розрахунку лікарняних у резидентів Дія Сіті не відбулося. З іншого, бухгалтерам не доведеться перенавчатися рахувати лікарняні.

Цікавий момент. І сьогодні ФСС наполягає на визначенні середньоденної зарплати резидентами Дія Сіті. Так, у листі Виконавчої дирекції ФСС від 22.08.2022 № 1076-11-1 зазначено, що:

1) середньоденну заробітну плату та суму допомоги по тимчасовій непрацездатності та допомоги по вагітності та пологах застрахованим особам, які є працівниками резидента Дія Сіті, в розрахунку на місяць слід обчислювати як для осіб, які перебувають у трудових відносинах як наймані працівники;

2) середньоденний дохід та суму допомоги по тимчасовій непрацездатності та допомоги по вагітності та пологах застрахованим особам, які є гіг-спеціалістами резидента Дія Сіті, в розрахунку на місяць слід обчислювати як для осіб, які надають послуги/виконують роботи за ЦПД.

Ще такий момент, що стосується резидентів Дія Сіті. У п. 2 Порядку № 1266 продублювали норму з Закону № 1105, відповідно до якої сума допомоги по тимчасовій непрацездатності (включаючи догляд за хворою дитиною або хворим членом сім’ї), допомоги по вагітності та пологах у розрахунку на місяць, що виплачується працівникам та гіг-спеціалістам резидентів Дія Сіті, не повинна перевищувати розміру заробітної плати (доходу) таких осіб, з якого фактично сплачено страхові внески (єдиний внесок).

Проте як реалізувати цю вимогу, не зазначили. З зарплатою за який місяць порівнювати розраховану суму допомоги? Відповіді на це запитання Порядок № 1266, на жаль, не дає.

Висновки

  • Механізм розрахунку середньоденної зарплати для оплати періоду тимчасової непрацездатності, у тому числі у зв’язку з вагітністю та пологами, не змінено.
  • Додано поважну причину, дні дії якої не беруть участі у розрахунку середньоденної зарплати, а саме — призупинення трудового договору у зв’язку з військовою агресією РФ.
  • Резиденти Дія Сіті для цілей визначення суми лікарняних та допомоги по тимчасовій непрацездатності обчислюють середньоденну зарплату (дохід) за загальними правилами. Саме так визначив КМУ в Порядку № 1266.