№77

Податки & бухоблік, жовтень, 2022/№ 77 Інші номери журналу ›
  • Закриваємо ІІІ квартал у ФОП Сьогодні розберемося, в які строки ФОП треба подати звіти та сплатити податки за ІІІ квартал? А також як підбити підсумки в обліку доходів і витрат та в товарному обліку.
  • Об’єднана звітність за ІІІ квартал 2022 року Процес звітування за ІІІ квартал 2022 року рушив. Яку форму використовувати? На що звернути увагу, формуючи Податковий розрахунок та додатки до нього? Зараз все розповімо.
  • Перше постачання майбутнього житла: податок на прибуток і ПДВ Закон України від 20.09.2022 № 2600-IX
  • ЄСВ за мобілізованих: податкова передумала За матеріалами категорії 201.04 Бази знань*
  • ФОП на спецЄП: а що з податковим обліком? За матеріалами категорії 107.01.06 Бази знань*.
  • Лікарняний у період призупинення дії трудового договору Лист Мінсоцполітики від 07.07.2022 № 53/0/248-22
  • Металобрухт як відходи виробництва: з чого нараховувати компенсуючий ПДВ? Лист ДПСУ від 29.08.2022 № 1335/ІПК/99-00-21-03-02-06
  • Як від’ємним ПДВ погасити борг за уточненкою? Квітневі податкові накладні (зареєстровані продавцем 15.07.2022 — несвоєчасно), помилково включили в податковий кредит (ПК) квітня, а не липня*. При виправленні помилки (і перекиданні ПК з квітня в липень), за уточненкою за квітень виник податок до сплати, а за липень — від’ємне значення. Проте грошей на сплату за квітневою уточненкою немає. Чи можна квітневі донарахування погасити від’ємним значенням (наприклад, уже в уточненці за липень або в поточній декларації)?
  • Відшкодування ПДВ: фіскали жадають інвентаризації Ще у мирні часи у податківців на перевірках бюджетного відшкодування з’явилась така «фішка»: вимагати від платника проведення інвентаризації щодо «підтвердження наявності товарів», за якими було сформовано від’ємну суму ПДВ, заявленого до відшкодування з бюджету. Ми аналізували це перевірочне «ноу-хау» податківців у матеріалі «Відшкодування ПДВ, готуйте залишки!» у «Податки & бухоблік», 2021, № 43. Тепер фіскали знов затягують цю стару «пісню», і суд їм підспівує…
  • Добровільна ПДВ-реєстрація: що врахувати У статті розглянемо питання, які стосуються добровільної реєстрації платником ПДВ. В які строки потрібно подати заяву та з якого числа можна стати платником ПДВ? Як заповнити заяву на добровільну реєстрацію платником ПДВ? Також обговоримо досить популярне питання: а чи можна стати платником ПДВ одразу з дати держреєстрації.
  • Не повернули зворотну тару з-під імпортованого товару: як бути з ПДВ Ще до війни імпортували товар у зворотній тарі, що належить нерезидентові. Протягом 12 місяців тару не повернули. Чи застосовується в такому разі норма про нарахування ПДВ на неповернену зворотну тару? Що ж, доволі типова ситуація, особливо в такий скрутний час, як зараз. Розглянемо, чи матиме вона неприємні податкові наслідки та як їх, за можливості, уникнути.
  • Благодійна допомога на навчання Один із працівників підприємства навчається у виші на контракті. Через брак коштів він не має можливості оплатити навчання за 2022/2023 рік та звернувся до керівництва з проханням допомогти з оплатою. Керівництво не проти. Чи є якісь пільги в оподаткуванні оплати такого навчання з урахуванням того, що працівник має інвалідність?
  • Часткова оплата за послугу: чи можна зазначити в ПН цілу кількість? Ситуація. Підприємство уклало договір на надання послуг. Оплата передбачена таким чином: 50 % аванс, 50 % після підписання акта надання послуг. Втім, як правило, у таких випадках акт підписується на суму менше ніж ціна, вказана в договорі. Чи можна, щоб не складати розрахунки коригування (РК), виписувати кожну податкову накладну (ПН) на цілу одиницю. Тобто в графі 6 вказувати «1», а не, наприклад, «0,5». Наскільки є ймовірність втрати податкового кредиту покупцем за такою ПН, якщо в іншому можна ідентифікувати операцію?
  • Продаж основних засобів неприбутковою організацією: які бухпроводки? Неприбуткова організація вирішила продати об’єкт основних засобів. Якими саме бухпроводками має відображатися продаж об’єкта основних засобів у неприбутківця?
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі