03.02.2022

Бухоблік і фінзвітність сільгоспників групи 4

На сільгосппідприємства, які працюють у групі 4, поширюються вимоги щодо обов’язкового ведення бухгалтерського обліку. Які особливості ведення обліку у сільгосппідприємств? Яку фінзвітність вони повинні складати та коли подавати? Давайте розбиратися.

Не плутайтеся: спецнорми, що безумовно дозволяють вести спрощений бухоблік доходів і витрат згідно з податковим законодавством, користуватися спрощеним планом рахунків та подавати спрощений фінзвіт у складі ф. № 1-мс і ф. № 2-мс, поширюються виключно на юросіб-єдиноподатників групи 3.

Аграрії у групі 4 повинні вести бухоблік і подавати фінзвітність у звичайному порядку — залежно від того, до якої категорії (великих, середніх, малих або мікро-) належать. Критерії для «розпізнавання» підприємства визначені в ч. 2 ст. 2 Закону про бухоблік*.

* Див. «Податки & бухоблік», 2021, № 102, с. 2; № 104, с. 20.

Так, мікро- і малі сільгоспники можуть подавати скорочену фінзвітність згідно з НП(С)БО 25 (ч. 3 ст. 11 Закону про бухоблік, п. 2 розд. ІІ НП(С)БО 1): мікро- — ф. № 1-мс і ф. № 2-мс; малі — ф. № 1-м і ф. № 2-м. Звітуючи за НП(С)БО 25, «малюки» (і мікро-, і малі) можуть вести бухоблік за спрощеним планом рахунків (затвердженим наказом № 186). Мікросільгоспники — ще й користуватися обліковими спрощеннями, перерахованими в п. 7 розд. I НП(С)БО 25, та звітувати за рік (п. 2 Порядку № 419).

Усі інші сільгосппідприємства, які застосовують національні стандарти бухобліку, складають та подають поквартально повну фінзвітність і ведуть бухоблік, використовуючи загальний план рахунків (затверджений наказом № 291). Сільгосп-великі складають фінзвітність і ведуть облік за МСФЗ.

За бажанням і мікро-, і малі підприємства також можуть складати повну фінзвітність. Але тоді їм в усьому доведеться підкорятися вимогам НП(С)БО 1, втрачаючи привілеї спрощення. Свій вибір такі підприємства закріплюють у наказі про облікову політику**.

** Див. «Податки & бухоблік», 2022, № 3, с. 15.

Аграрії групи 4 подають фінзвітність тільки в органи статистики (великі — щє й у ЦЗФЗ не пізніше ніж до 30 квітня/1 червня). Подавати в податкову фінзвітність їм не треба. Для наочності узагальнимо строки подання фінзвітності аграріями групи 4 у таблиці нижче.

Строки подання ФЗ платниками ЄП групи 4 у 2022 році

Вид підприємства

Звітний період

Форма звітності

Строки подання до статистики

Сільгосп-мікро

рік

МікроФЗ: ф. № 1-мс; ф. № 2-мс

не пізніше 28 лютого

Сільгосп-малі

рік

Мала ФЗ: ф. № 1-м; ф. № 2-м

не пізніше 28 лютого

квартал

не пізніше 30-го числа

Сільгосп-середні

рік

ФЗ: ф. № 1; ф. № 2

не пізніше 28 лютого

квартал

не пізніше 30-го числа

рік (повторно)

У повному обсязі з аудитзвітом

не пізніше 1 червня

Сільгосп-великі

рік

ФЗ: ф. № 1; ф. № 2

не пізніше 28 лютого

квартал

не пізніше 30-го числа

рік (повторно)

У повному обсязі з аудитзвітом

імовірно, у строки оприлюднення*