№10

Податки & бухоблік, лютий, 2022/№ 10 Інші номери журналу ›
  • Стаємо сільгоспником на ЄП — 2022 Щоб приєднатися до лав сільгоспЄП або продовжити роботу в групі 4, юрособи і ФОП повинні не лише дотримуватися певних вимог, але і проінформувати податківців про готовність у 2022 році працювати на сільгоспЄП. А враховуючи, що Законом № 1914 деякі з вимог для претендентів на сільгоспЄП підкориговані, з них і розпочнемо.
  • Специфічні доходи в розрахунку частки У цій статті розглянемо деякі специфічні доходи, щодо яких у сільгоспників можуть виникати запитання, і як у результаті такі доходи впливатимуть на показник сільгоспчастки.
  • Не вписуємося в частку: чи допоможе повернення? Приводом для написання цієї публікації послужило таке запитання читача. Наше сільгосппідприємство трохи перебрало з доходами від продажу продукції, переробленої з придбаної сировини. У результаті сільгоспчастка виявилася нижче 75 %. Чи можна попросити покупців повернути товар, щоб залишитися на сільгоспЄП?
  • Рахуємо розмір сільгоспЄП Агротоваровиробники, які мають намір залишитися платниками сільгоспЄП, повинні самостійно на початку року на рік уперед розрахувати розмір сільгоспЄП. Розраховану суму податку вони відображають у звітності із сільгоспЄП і платять в бюджет протягом року. Про те, які дані слід мати, щоб розрахувати сільгоспЄП, поговоримо далі.
  • Мінімальне податкове зобов’язання для сільгоспЄП За результатами роботи у 2022 році платники сільгоспЄП, як і інших систем оподаткування, повинні будуть сплачувати в бюджет суму податків у розмірі не меншому за мінімальне податкове зобов’язання (МПЗ). Тому вже зараз усім платникам сільгоспЄП слід орієнтовно прорахувати, який розмір податку вони сплатять за рік з 1 га сільгоспугідь, щоб знати, чи потрібно буде на початку наступного року робити доплату до МПЗ. А щоб це зробити, слід знати, як рахувати МПЗ. Тому далі про це й поговоримо.
  • ЄСВ та члени фермерського господарства Коли платником сільгоспЄП стає ФОП, то у нього, крім питань щодо сплати самого єдиного податку і ЄСВ за себе як ФОП (про це див. «Подаємо декларацію із сільгоспЄП на 2022 рік» та «Заповнення звіту з ЄСВ ФОП — платниками сільгоспЄП» цього номера), виникають питання із сплатою ЄСВ за членів свого фермерського господарства сімейного типу. Щоб у вас не було проблем із розрахунком ЄСВ за членів фермерського господарства (ФГ), далі поговоримо про нюанси сплати ЄСВ такими особами.
  • Подаємо декларацію із сільгоспЄП на 2022 рік Щоб юрособі чи ФОП стати платником сільгоспЄП, вони повинні не тільки дотримуватися певних вимог, а й подати фіскалам у певний строк декларацію з сільгоспЄП та додатки до неї. Про те, коли юрособі та ФОП слід подати звітність, щоб у 2022 році бути платником сільгоспЄП, і як її заповнити, поговоримо далі.
  • Заповнення звіту з ЄСВ ФОП — платниками сільгоспЄП Уже не перший рік платниками сільгоспЄП можуть бути не тільки юрособи, а й ФОП. У зв’язку з цим Мінфін оновив декларацію із сільгоспЄП, у якій виділив для ФОП не тільки окремий розділ для розрахунку сільгоспЄП, а й додав окремий додаток 2, у якому ФОП мають нараховувати ЄСВ за себе. Про те, як аграріям, які минулого року були платниками сільгоспЄП або вирішили ними стати у 2022 році, звітувати з ЄСВ за себе, поговоримо далі.
  • Бухоблік і фінзвітність сільгоспників групи 4 На сільгосппідприємства, які працюють у групі 4, поширюються вимоги щодо обов’язкового ведення бухгалтерського обліку. Які особливості ведення обліку у сільгосппідприємств? Яку фінзвітність вони повинні складати та коли подавати? Давайте розбиратися.
  • Птахівництво: нові виклики З початку 2022 року в полку заборонених видів діяльності прибуло. Так, у 2022 році не можуть бути платниками сільгоспЄП також суб’єкти господарювання, які займаються розведенням птиці. Про це стало відомо тільки з 1 січня 2022 року. Тому далі поговоримо про те, яку систему оподаткування можна обрати аграріям, які через це нововведення вже не можуть залишатися платниками сільгоспЄП.
  • Чим запам’ятався січень
  • Перелік основних документів
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі