07.02.2022

Тютюново-податкові вибрики — 2022: роздріб

Із застосуванням максимальних роздрібних цін (МРЦ) на тютюнові вироби на практиці нерідко виникають якісь проблеми, особливо в роздробі. А з 2022 року такі запитання надходять до редакції від роздрібних торговців (та й не тільки від них) частіше. Запитують нас також і щодо справляння у 2022 році роздрібного акцизу з реалізації рідин, що використовуються в електронних сигаретах (РЕС). Тож цю «тютюнову» публікацію присвячуємо питанням, більш цікавим саме роздробу.

Детально щодо строку, природи та деяких нюансів застосування МРЦ у цьому році читайте в «Податки & бухоблік», 2022, № 9, с. 12.

Де роздробу брати МРЦ

Ще раз нагадаємо: з 2022 року МРЦ застосовуються вже не тільки до сигарет, цигарок і сигарил, а й до решти тютюнових виробів та РЕС. Але тим, хто торгує такими товарами у роздріб, буде «весело», тому що згідно зі ст. 18 Закону № 481* до 2024 року можна не наносити МРЦ на упаковку цих виробів (уключаючи ємності для РЕС). Але ж за цими виробами та РЕС роздрібникам тепер теж доведеться контролювати вартість реалізації.

* Закон України «Про державне регулювання…» від 19.12.95 № 481/95-ВР.

Отже, щодо сигарет, цигарок та сигарил і, можливо, деяких інших тютюнових виробів, на упаковці яких виробником чи імпортером зазначена МРЦ, орієнтуєтесь саме на неї.

А для продажу інших тютюнових виробів (уключаючи тютюн, ТВЕН, тютюнові екстракти-есенції тощо) та РЕС, на упаковці яких МРЦ не зазначена, доведеться, орієнтуючись на дату виготовлення чи імпорту відповідного товару, шукати його МРЦ на вебпорталі ДПСУ: на сервісі «Інформація про максимальні роздрібні ціни виробників та імпортерів підакцизних товарів (продукції)» (tax.gov.ua/cigars).

Звертаємо увагу! Для коректної реалізації цих інших тютюнових виробів та РЕС треба розподіляти такі товари за датою їх виготовлення та імпорту. Якщо дата виготовлення — до 01.01.2022, то МРЦ на такі товари не встановлювалась. Але це правило не стосується згаданих видів тютюнових виробів та РЕС, що були імпортовані. Тут уже треба орієнтуватись не на дату їх виготовлення, а на дату імпорту (ввезення в Україну). Якщо імпортовані після 01.01.2022, то, незалежно від дати їх виготовлення, МРЦ на такі товари імпортером повинна бути встановлена/задекларована.

Таким чином,

реалізація тютюнових виробів та РЕС, які виготовлені/імпортовані до 01.01.2022 і на які не поширювались вимоги щодо встановлення МРЦ, здійснюється за цінами, установленими суб’єктами роздрібної торгівлі, — без обмежень

Аналогічний висновок знайдете в листі ДПСУ від 20.01.2022 № 52/ІПК/99-00-21-03-02-06.

Звісно, ціна реалізації усіх тютюнових виробів, на які встановлені МРЦ, не повинна перевищувати 105 % МРЦ (МРЦ + роздрібний акциз). Причому навіть коли сплата роздрібного акцизу ляже на плечі виробників та імпортерів усіх тютюнових виробів і РЕС, ця «формула» максціни реалізації залишиться такою ж.

Але оскільки з реалізації РЕС роздрібний акциз поки що не справляється (читайте про це нижче), то ціна реалізації РЕС поки не повинна перевищувати 100 % МРЦ.

Різні МРЦ на один товар

А як бути, коли на пачках/упаковці одного виду тютюнових виробів зазначені різні МРЦ? Тобто коли реалізуються однакові товари з різних партій/з різними датами виготовлення.

Відповідь на це запитання є і в ПКУ (п. 221.3), і в Законі № 481 (ст. 18). Там установлено, що за наявності в місці торгівлі тютюновими виробами таких виробів одного найменування, на пачках, коробках та сувенірних коробках яких зазначені різні МРЦ, їх продаж здійснюється за цінами, не вищими ніж ті, що зазначені на відповідній упаковці, збільшеними на суму роздрібного акцизу.

Зміна виробником чи імпортером МРЦ на товари, які були виготовлені (імпортовані) до такої зміни, ніяк не вплине. Для них завжди має застосовуватись та МРЦ, яка діяла на дату їх виготовлення чи імпорту. Саме така МРЦ і має бути зазначена на упаковці.

Якщо ж цін на упаковці немає, то, як ми вже зазначили, беремо МРЦ, що діяла на дату виготовлення чи імпорту конкретного товару.

У таких випадках, коли є партії одного товару з різними МРЦ, а продажна ціна на них однакова, часто-густо й ловлять фіскали роздрібних торговців, щоб вкрутити штраф зі ст. 17 Закону № 481 (див. нижче). Буває, страждають на практиці й коли нечітко зазначене найменування товару в чеку, і фіскали орієнтуються на найменшу МРЦ з товарів зі схожим найменуванням*. Тож будьте особливо уважні в питаннях встановлення цін продажу на тютюнові вироби і РЕС та чіткої ідентифікації таких товарів у чеках.

* Див. рішення Вінницького окружного адмінсуду від 02.04.2021 у справі № 120/870/21-а (reyestr.court.gov.ua/Review/96073941).

Якщо МРЦ перевищили

Частиною другою ст. 17 Закону № 481 передбачено штраф за роздрібну торгівлю тютюновими виробами за цінами, вищими від МРЦ, установлених виробниками або імпортерами, збільшеними на суми роздрібного акцизу, — у розмірі 100 % вартості наявних у госпсуб’єкта тютюнових виробів, але не менше 10000 грн! Щодо цього штрафу зазначимо таке.

По-перше, майте на увазі, що з 2022 року цей штраф можуть застосувати не тільки за сигаретами, цигарками та сигарилами, а й за рештою тютюнових виробів, тому що для них із цього року теж ввели МРЦ. Ситуацію з цими виробами робить більш штрафонебезпечною той факт, що до 2024 року на упаковку тих нових тютюнових виробів (та РЕС), які потрапили з 2022 року під МРЦ, дозволено не наносити встановлену на такий виріб МРЦ. А для цілей непідпадання під згаданий штраф треба орієнтуватись на МРЦ, установлену на дату виготовлення такої продукції, яка зазначена на упаковці (див. три останні абзаци ст. 18 Закону № 481, що були додані туди з 01.01.2022).

Тож якщо дата виготовлення (імпорту)тютюнового виробу (крім сигарет, цигарок та сигарил) — до 2022 року, то для них МРЦ немає, і цей штраф застосовувати не повинні

Якщо виріб виготовлено (імпортовано) після 01.01.2022, то шукайте інформацію про МРЦ такого виробу на вебпорталі ДПСУ за згаданою вище адресою.

По-друге, цей штраф застосовується в разі продажу з порушенням МРЦ лише щодо тютюнових виробів. Тому вважаємо, що він незастосовний до РЕС!

Адже РЕС тютюновими виробами не є (див. щодо термінів у «Податки & бухоблік», 2022, № 9, на с. 12). І навіть незважаючи на те, що РЕС прямо згадуються в останньому абзаці ст. 18 Закону № 481, буквальних підстав для штрафування щодо РЕС ст. 17 Закону № 481 фіскалам не дає. Тож хоча заборона продажу за цінами вище МРЦ стосується й роздрібного продажу РЕС, але така провина цим штрафом зі ст. 17 Закону № 481 каратись не повинна.

Цей штраф застосовується податківцями і зазвичай лише на фактичних перевірках. Але щоб не потрапити під нього в інших випадках — читайте останній розділ.

РЕС та роздрібний акциз

Наші читачі з різних регіонів часто запитують: хто і як у 2022 році повинен сплачувати роздрібний акциз із продажу РЕС?

Запитання цікаве.

Нагадаємо, що вже минулого року РЕС прямо згадувались у п.п. 14.1.212 ПКУ, у терміні «Реалізація суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів». Але цей вид акцизу з роздрібної торгівлі РЕС не справлявся ні в минулому році, не справляється поки що і в цьому.

У чому ж причина?

Для справляння роздрібного акцизу з реалізації РЕС зараз відсутня ставка податку

Якщо ж ви відкриєте діючу зараз редакцію п.п. 215.3.10 ПКУ, то побачите, що там встановлена ставка лише для пива, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну. РЕС там нема!

Але читачів хвилює той факт, що Законом України від 30.11.2021 № 1914-ІХ передбачено зміну до п.п. 215.3.10 ПКУ, і там уже прямо встановлюється та ж сама 5 % ставка роздрібного акцизу, у тому числі і для рідин, що використовуються в електронних сигаретах.

Однак згадана зміна щодо ставки роздрібного акцизу ще не набрала чинності, оскільки її внесення (а також низка інших, уже згаданих вище змін) до ПКУ відбудеться лише при внесенні змін до БКУ (які ще депутати навіть не прийняли).

Той факт, що з реалізації РЕС зараз не сплачується роздрібний акциз, визнають і податківці (БЗ 114.02 та згаданий лист від 20.01.2022).

Отже, обов’язок справляння роздрібного акцизу виникне лише після внесення змін до БКУ і лише у виробників та імпортерів РЕС (у тому числі при реалізації ними РЕС уроздріб).

Тобто звичайні роздрібні торгівці проблемою сплати акцизу з реалізації РЕС взагалі не перейматимуться і його не сплачуватимуть. Але, на нашу думку, ці 5 % для них матимуть значення при визначенні максціни для продажу РЕС. Тож із 1 січня цього року вони не повинні реалізовувати РЕС дорожче, ніж 100 % МРЦ. А після внесення змін до БКУ вони зможуть до МРЦ додавати ще 5 %, щоб визначити таку максціну.

Але за перевищення максціни продажу РЕС фіскали не мають права застосовувати штраф зі ст. 17 Закону № 481 (див вище).

МРЦ на чеках тощо

Зауважимо, що обов’язку зазначати МРЦ ще десь, крім як на упаковці тютюнових виробів (див. п. 220.11 ПКУ), нормативами не визначено. Тому нас дивує, коли подеколи роздрібні продавці зазначають МРЦ у касових чеках чи ще у якихось документах. Може, їм так зручніше для обліку та контролю?

Однак ми бачили й чеки, за якими тютюнові вироби реалізовувались за ціною, вищою, ніж зазначена в них МРЦ плюс 5 %. А такий чек може коштувати роздрібному продавцю не менше 10000 грн! І виявити таке порушення фіскали зможуть не тільки під час фактичної перевірки!

Тож, може, не варто давати їм додаткові приводи для штрафів? І краще МРЦ у чеках чи десь ще не світити: адже товар продали, і хто знає, що там за МРЦ була на упаковці… Ви ж не повинні десь зберігати МРЦ-дані, як і дати виготовлення/імпорту конкретних партій. Хоча якщо настирний фіскал десь у документах «винюхає» дату виготовлення/імпорту реалізованих товарів, то він зможе на своєму сайті і МРЦ на них пошукати. Але для цього треба йому дуже міцно насолити…

Тож при невідображенні у якихось документах і незберіганні даних щодо МРЦ зазвичай на перевищенні максціни спіймати роздрібного торговця зможуть лише на фактичній перевірці й контрольній закупівлі. Хоча зараз ситуація ускладнена дозволом на фото- та відеофіксацію під час перевірок (див. новий п.п. 20.1.48 ПКУ)… ☹