14.02.2022

Послуги від ФОП групи 2: ДПСУ пояснює

Лист ДПСУ від 13.01.2022 № 5/ІПК/99-00-04-03-03-06

Незважаючи на те що ІПК надається стосовно правовідносин 2021 року (про що прямо сказано в самому листі), її висновки актуальні в 2022 році. Адже правила роботи у групі 2 в цілому залишилися незмінними. Єдина зміна — з 01.01.2022 заборонено працювати у групі 2 тим ФОП, які надають послуги з доступу в Інтернет (див. «Податки & бухоблік», 2021, № 104, с. 12).

Висновок документа

ФОП групи 2, уклавши договір надання послуг з юрособою — платником податку на прибуток:

— не порушує вимог ПКУ, якщо отримав аванс і повернув його, не надаючи послугу;

— порушує вимоги ПКУ, якщо надав послугу за таким договором, незалежно від того, що договір згодом було розірвано

ФОП групи 2 уклав договір про надання послуг з юрособою — платником податку на прибуток. Під ці послуги ФОП отримав від юрособи аванс, але послуги так і не надав. Натомість ФОП повернув юрособі кошти, отримані як аванс. Чи є тут порушення п.п. 2 п. 291.4 ПКУ і чи повинен ФОП переходити на загальну систему згідно з п.п. 9 п.п. 298.2.3 ПКУ?

Відповідь податківців: порушення є, коли: (1) укладено договір про надання послуг із загальносистемником; (2) послуги фактично надано загальносистемнику. Тут, звичайно, будь-яке подальше розірвання договору ні на що не вливає. Та і як можна розірвати договір, якщо послугу вже фактично надано? Адже послуга — це не товар, який можна відвантажити і повернути назад. Послуга безповоротно споживається у процесі надання (ст. 901 ЦКУ).

А от повернути аванс за ненадану послугу цілком можливо. Чи порушив умови роботи на ЄП ФОП групи 2, який отримав від загальносистемника попередню оплату за послуги, але послуги фактично не надав і повернув гроші замовнику? Податківці відповідають: ні. Якщо послугу не надано, умови роботи у групі 2 не порушено.

Такий висновок випливає і з інших роз’яснень податківців. Зокрема, податківці допускали навіть оплату фактично наданих послуг юрособою-загальносистемником за умови, що отримувачем цих послуг буде фізособа (БЗ 107.01.01). Тобто ключовим є власне факт надання послуг загальносистемнику. Якщо послуги йому не надавалися, умови роботи у групі 2 не порушено. Незалежно від того, чи платив загальносистемник гроші за такі послуги.

Висновок документа

Якщо ФОП групи 2 надає послуги загальносистемнику, порушення ПКУ є, незалежно від того, на якій системі оподаткування цей загальносистемник перебував на момент оплати послуг

Чи порушено п.п. 2 п. 291.4 ПКУ, якщо ФОП отримав аванс від єдиноподатника, а на момент надання послуг їх отримувач перейшов на загальну систему? Податківці відповідають: має значення статус отримувача послуг.

ДПСУ й раніше підтверджувала цей висновок. Наприклад, у БЗ 107.01.02 розглядалася зворотна ситуація: ФОП групи 2 надав послуги єдиноподатнику, а той оплатив ці послуги вже після переходу на загальну систему. Податківці відповіли: порушення ПКУ немає. Докладніше — у «Податки & бухоблік», 2020, № 91, с. 12 і 13.