№13

Податки & бухоблік, лютий, 2022/№ 13 Інші номери журналу ›
  • Сумісник: знімаємо проблемні питання Сьогодні роботою за сумісництвом нікого не здивуєш. Причини цього можуть бути різні: від банального бажання особи підзаробити у вільний час до виробничої необхідності «засвітити» одного працівника в декількох роботодавців. Тож пропонуємо вам розглянути проблемні питання, з якими стикаються роботодавці працівників-сумісників.
  • Дивіденди державі за 2021 рік: хто, скільки, коли Підприємства, що отримали прибуток, у статутному капіталі яких присутні корпоративні права держави, повинні виплачувати своєму власникові частину чистого прибутку (доходу)/дивіденди на державну частку. На практиці такі платежі називають держдивідендами. Про держдивідендні правила, строки подання звітності та сплати держдивідендів і піде наша розмова.
  • Придбання в нерезидентів: коли з 30 % різницею? Для деяких операцій у податковому обліку встановлено обмеження. До таких операцій належать і придбання в особливих нерезидентів. За ними витрати лімітуються (30 % знімається через збільшуючу різницю). Про те, коли і як проводять 30 % коригування і в яких випадках за придбаннями в нерезидентів доведеться збільшувати фінрезультат на таку різницю, зараз поговоримо.
  • Компенсація комуналки з урахуванням ЄП Підприємство — єдиноподатник групи 3 на ставці 5 % здає в оренду нерухомість. За договором оренди орендар окремим платежем компенсує комуналку. Враховуючи, що податківці вимагають оподатковувати компенсацію комуналки єдиним податком за ставкою 5 %, орендар не проти компенсувати комуналку, збільшену на суму єдиного податку. Чи можна отримувати компенсацію ЄП? Чи не завадить це роботі на спрощеній системі?
  • Веселі старти товарного обліку, або Коли починати? Облік товарних запасів у ФОП, який стартував 26.11.2021, продовжує набирати обертів і викликати чимало запитань у підприємців. Зокрема, запитання виникають у тих ФОП, які станом на вищезазначену дату не були зобов’язані вести товарний облік, але в яких згодом відбулися зміни у діяльності. Відколи має стартувати у такому випадку товарний облік? Або навпаки: ФОП 26.11.2021 розпочали товарний облік, а тепер цікавляться, за яких обставин його можна припинити. Давайте розберемося разом.
  • Медичне страхування працівників: ПДФО та ВЗ Чи оподатковують ПДФО та військовим збором суми страхових платежів, сплачених роботодавцем за договором добровільного медичного страхування?
  • Оновлені форми ПН і РК: що змінив Мінфін? Наказ Мінфіну від 17.01.2022 № 15
  • Послуги від ФОП групи 2: ДПСУ пояснює Лист ДПСУ від 13.01.2022 № 5/ІПК/99-00-04-03-03-06
  • Акцизний податок: як звітувати у 2022 році Лист ДПСУ від 02.02.2022 № 209/99-00-21-03-03-07
  • Основне місце роботи: нюанси визначення Лист Мінекономіки від 07.10.2021 № 4712-06/49022-07
  • До статистики — малу, податківцям — мікро-?! Завжди подаю до статистики річну фінансову звітність малого підприємства згідно з НП(С)БО 25 «Спрощена фінансова звітність» одночасно з поданням податківцям у складі декларації з податку на прибуток. Але зараз є необхідність подати на запит банку фінзітність раніше — 17.02.2022. Чи можна буде «прив’язати» уже подану фінзвітність до прибуткової декларації або треба буде повторно окремо заповнювати ще один (аналогічний) набір фінзвітності в пакеті з нею? Уточню: в електронному кабінеті мені пропонують здати фінзвітність як мікропідприємству. Але я подаю фінзвітність малого підприємства поквартально і відповідно за рік здам у такому ж форматі. Чи дійсно треба для статистики здати фінзвітність малого підприємства, а фіскалам подати пакетом прибуткову декларацію з мікрофінзвітністю?
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі