Теми статей
Обрати теми

Коли виручка від заборонених послуг — не привід залишати спрощенку

ФОП — платник єдиного податку (ЄП) групи 3 у III кварталі 2020 року надав послуги підприємству на загальній системі оподаткування. У IV кварталі 2020 року ФОП перейшов до групи 2. Оплата послуг була отримана в IV кварталі 2020 року. Чи буде в цьому випадку отримання виручки від наданих послуг порушенням умов перебування на ЄП групи 2? (м. Чернівці)

Як відомо, п.п. 3 п. 291.4 ПКУ не встановлює для єдиноподатників групи 3 будь-яких обмежень за видами діяльності або щодо контрагентів*. Тому нічого кримінального в тому, що ФОП-третьогрупник надав послуги підприємству загальносистемнику, немає.

* Але, звичайно ж, третьогрупники зобов’язані дотримуватися загальних для всіх груп ЄП вимог з п. 291.5 ПКУ, у тому числі не можуть здійснювати види діяльності з пп. 291.5.1 — 291.5.4 ПКУ.

Зовсім інша річ — єдиноподатники групи 2. Одна з умов перебування ФОП на другій групі ЄП — можливість надавати послуги, у тому числі побутові, виключно платникам ЄП та/або населенню (п.п. 2 п. 291.4 ПКУ).

Цілком закономірно виникає запитання: як ці правила й обмеження спрацюють у тому випадку, якщо підприємець надає послугу загальносистемнику, будучи платником ЄП групи 3, а оплату отримує вже в групі 2? Адже, з одного боку, у момент фактичного надання послуг жодного порушення не було. Але з іншого — дохід єдиноподатника визначається за датою надходження коштів. Чи не буде отримання оплати від загальносистемника розцінено контролерами як порушення вимог п.п. 2 п. 291.4 ПКУ, а отже, й умов перебування у відповідній групі ЄП?

Занепокоєння підприємця цілком зрозуміле. Адже за таке порушення йому доведеться:

(1) із суми доходу, отриманого з порушенням, сплатити ЄП за ставкою 15 % (п.п. 5 п. 293.4 ПКУ);

(2) з першого числа місяця, що настає за податковим (звітним) кварталом, у якому допущено порушення, перейти на загальну систему оподаткування (п.п. 9 п.п. 298.2.3 ПКУ).

Так ось, на наш погляд, в отриманні оплати заборонених послуг (звісно, якщо вони були дозволені та надані в попередній групі) абсолютно жодного порушення немає. А отже, залишати спрощенку з I кварталу 2021 року вам не доведеться (ну, хіба що, пізніше у вас з’явиться для цього будь-яка інша підстава).

Адже про що говорить нам п.п. 2 п. 291.4 ПКУ? Про те, що єдиноподатник групи 2 має право надавати послуги, у тому числі побутові, тільки платникам ЄП та/або населенню. Відповідно надавати послуги звичайним загальносистемникам не можна.

По суті,

для дотримання обмежень з п.п. 2 п. 291.4 ПКУ важливо, чи мали ви право надавати послуги на момент їх фактичного надання незалежно від наявності такого права на момент їх оплати

У нашій конкретній ситуації на момент надання послуги загальносистемнику (оформлення акта наданих послуг) ФОП був платником ЄП групи 3 (для якої жодних обмежень щодо контрагентів не встановлено). А отже, на той момент умови перебування на ЄП порушені не були. У свою чергу, статус ФОП на момент отримання оплати за послуги значення вже не має, оскільки обмеження в ПКУ прив’язані саме до моменту їх фактичного надання.

На щастя, податківці поділяють наш підхід і також на перше місце ставлять статус ФОП у момент надання послуг незалежно від дати оплати.

Так, в одній зі своїх консультацій (107.01.07 БЗ) вони розбирали аналогічну ситуацію і надавали відповідь на запитання: як обліковувати доходи, які отримані в молодшій групі ЄП від видів діяльності, які заборонені в цій групі, але були дозволені в старшій групі?

Так ось, у цій консультації контролери жодного слова не говорять про обов’язок ФОП залишити спрощену систему оподаткування у зв’язку з отриманням у новій групі заборонених доходів (звісно, у випадку, коли послуги були дозволені і надані в попередній групі). Головне — у жодному разі не порушуйте заборони з п.п. 2 п. 291.4 ПКУ, вже будучи в лавах другогрупників.

Щоправда, без сюрпризу тут усе одно не обійшлося. На думку податківців, якщо покупець не розрахувався зі спрощенцем за відвантажену продукцію (надані послуги) до моменту його переходу до молодшої групи, то такі нараховані, але не отримані доходи потрібно обов’язково включити до ЄП-декларації за останній період роботи в групі 3. Якщо ФОП цього не зробив, то йому потрібно подати уточнюючу податкову декларацію з ЄП за період роботи в групі 3 і включити отримані кошти до складу доходу, який оподатковується за ставками ЄП групи 3.

Обліковувати заборонені доходи й оподатковувати їх за фіксованою ставкою, встановленою для єдиноподатників групи 2, у цій ситуації, на думку контролерів, не можна

Виходить, якщо при складанні ЄП-декларації за III квартал 2020 року ви не облікували доходи від наданих вами послуг, то при отриманні оплати від замовника потрібно скласти уточнюючу ЄП-декларацію за III квартал 2020 року.

Єдине, що радує — сплачувати самоштраф за заниження податкового зобов’язання в розмірі 3 % (5 %) у цьому випадку не доведеться. З 01.03.2020 р. по 31.12.2020 р. діє штрафний імунітет: за порушення податкового та ЄСВ-законодавства, вчинені в цей період, не нараховуються штрафи і пеня, а нарахована, але не сплачена пеня підлягає списанню (п. 521 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ)*.

* Див. «Податки & бухоблік», 2020, № 84, с. 26.

Щоправда, на наш погляд, податківці в цьому випадку перемудрували. Підстав для надання уточнюючої декларації тут немає, оскільки жодної помилки ФОП не робив. Єдиноподатники обліковують доходи за «касовим» методом, а тому доходи, отримані в IV кварталі 2020 року, збільшують об’єкт оподаткування цього періоду. Поготів, що у зворотній ситуації, на думку контролерів, запропонований ними ж принцип обліку доходів не працює. Тобто кошти за товари (послуги), продані в період перебування в групі 1 (2) й отримані вже в періоді перебування в групі 3, включають до ЄП-декларації за звітний період платника групи 3 та обкладають за ставками цієї групи (див. ту ж консультацію з 107.01.07 БЗ).

Крім того, як ілюстрацію правильності нашого висновку (про те, що при вирішенні питання про порушення умов перебування на ЄП має значення статус контрагентів на момент надання послуг, а не на дату оплати) можна згадати й іншу консультацію контролерів (107.01.02 БЗ). У ній вони розглядали ситуацію, коли єдиноподатник групи 2 надав послуги спрощенцю. А ось оплату за їх надання замовник здійснив уже після переходу на загальну систему оподаткування. У цьому випадку фіскали також роблять акцент на статусі замовника в момент надання послуг («Податки & бухоблік», 2020, № 57, с. 21).

Не зайвим також буде нагадати, що податківці віддають перевагу статусу безпосереднього замовника послуг і в тому випадку, коли оплату послуг здійснює третя особа (див. 107.01.01 БЗ; «Ремонт оплатив загальносистемник: наслідки для ЄП групи 2» цього номера).

Ну а тим ФОП-другогрупникам, які насправді через недогляд надавали послуги загальносистемникам, рекомендуємо прочитати статтю «ФОП гр. 2 надав послуги юрику: «зливай воду»?» (див. «Податки & бухоблік», 2020, № 80, с. 26). У ній ви знайдете наші рекомендації про те, як, якщо змога, вийти з такої ситуації з мінімальними втратами.

Алла Свіріденко, податковий експерт

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі