14.02.2022

До статистики — малу, податківцям — мікро-?!

Завжди подаю до статистики річну фінансову звітність малого підприємства згідно з НП(С)БО 25 «Спрощена фінансова звітність» одночасно з поданням податківцям у складі декларації з податку на прибуток. Але зараз є необхідність подати на запит банку фінзітність раніше — 17.02.2022. Чи можна буде «прив’язати» уже подану фінзвітність до прибуткової декларації або треба буде повторно окремо заповнювати ще один (аналогічний) набір фінзвітності в пакеті з нею? Уточню: в електронному кабінеті мені пропонують здати фінзвітність як мікропідприємству. Але я подаю фінзвітність малого підприємства поквартально і відповідно за рік здам у такому ж форматі. Чи дійсно треба для статистики здати фінзвітність малого підприємства, а фіскалам подати пакетом прибуткову декларацію з мікрофінзвітністю?

Якщо фінзвітність до статистики в електронному вигляді ви відправили раніше, ніж прибуткову декларацію в податкову, перейматися із цього приводу не варто. Не треба і повторно подавати фінзвітність фіскалам. Адже фінзвітність в електронному вигляді для її подання до статистики і податківцям формують, використовуючи формати з першою літерою «S». Така фінзвітність з ідентифікатором «S» потрапляє відразу двом адресатам. Хоча квитанція № 2 надходить від органу статистики (див. БЗ 102.20.02). Потім при поданні декларації з податку на прибуток ви просто проставите відмітки «+» про комплект поданої фінансової звітності (про конкретні форми) у відповідних клітинках її заключної частини.

Для електронної фінзвітності, яку надсилають тільки податківцям, використовують форми з першою літерою «J». Тоді квитанцію № 2 надсилають уже самі фіскали. Технічно ви можете відправити податківцям ще й мікрофінзвітність з ідентифікатором «J» — програма це дозволяє. Але робити так ми не радимо.

Судячи із запитання, ваше підприємство належить до категорії малих (про критерії розмежування підприємств див. «Податки & бухоблік», 2021, № 102, с. 2). Чим відгукнеться, якщо разом із декларацією з податку на прибуток подати фінзвітність не за тією формою (наприклад, як у вашому випадку, форми № 1-мс і № 2-мс замість № 1-м і № 2-м)?

Вважаємо, якщо ви отримаєте обидві квитанції і за 5 наступних робочих днів податківці не відмовлять у прийнятті (п. 49.11 ПКУ), то вже не можна стверджувати, що обов’язок подання декларації не виконано («Податки & бухоблік», 2021, № 15, с. 11). Але навіть якщо податківці і вважатимуть декларацію неподаною, штрафи до кінця карантину за такі порушення до прибутківців не застосовуються.

Проте при поданні фіскалам фінзвітності з різними ідентифікаторами є висока ймовірність того, що прибуткову декларацію вони визнають неподаною, оскільки в них буде в наявності два комплекти фінзвітності різного формату. Заявлять, мовляв, проставили відмітки не про ті форми, а отже, фінзвітність до прибуткової декларації не додали. Тому ситуація з поданням податківцям двох комплектів різноформатної фінзвітності, на наш погляд, неприйнятна.

Як справедливо зауважив Держстат (див. ess.ukrstat.gov.ua/), склад і періодичність подання фінзвітності респонденти-юрособи визначають згідно із Законом про бухоблік*, Порядком № 419**, НП(С)БО і МСФЗ. Тобто податківці не можуть наказувати підприємству, у якому форматі йому подавати фінзвітність. Це вирішує саме підприємство виходячи зі своєї приналежності до відповідної класифікаційної групи. Тим більше що за бажанням будь-який із малюків може подати замість скороченої фінзвітності її повний комплект (п. 2 розд. II НП(С)БО 1 «Загальні вимоги до фінансової звітності»).

* Закон України «Про бухоблік та фінзвітність в Україні» від 16.07.99 № 996-XIV.

** Порядок подання фінзвітності, затверджений постановою КМУ від 28.02.2000 № 419.

Ну а взагалі, краще подавати свої фінзвітні форми і не реагувати на рекомендації податківців. Тоді жодних проблем не виникне.