21.02.2022

Без РРО/ПРРО з РК і КОРО — у селах і селищах

Постанова КМУ від 09.02.2022 № 95

Висновок документа

Окремі види діяльності, які раніше дозволялося здійснювати без застосування РРО/ПРРО з використанням РК і КОРО тільки в селах, тепер так само можна проводити і в селищах

Уряд уже вдруге* за останні два місяці пішов шляхом скорочення РРО/ПРРО-зобов’язаних у сільській місцевості, запропонувавши їм замість цього працювати з РК і КОРО. Пропозиція, чесно скажемо, так собі, тож зголоситися на неї захочуть далеко не всі**...

* Про першу спробу читайте у «Податки & бухоблік», 2022, № 3, с. 10.

** Кому вона більш-менш вигідна, а кому — категорично ні, читайте у «Податки & бухоблік», 2022, № 5, с. 15.

Згадайте, ст. 10 Закону по РРО зобов’язує Кабмін встановити перелік безРРОшних форм діяльності (Перелік № 1336***). Саме до нього постанова, що коментується, і вносить зміни.

*** Затверджений постановою КМУ від 23.08.2000 № 1336.

Суть змін дуже проста — всюди, де в Переліку № 1336 йшлося про село, з 11 лютого (дати набрання постановою чинності) з’явилися ще й згадки про селище. Загалом ці зміни зачепили п. 1 (до речі, в ньому встановлений граничний обсяг розрахункових операцій на одну точку продажу в розмірі 1085500 грн на рік), а також пп. 4, 6, 7, 8, 11, 17, 22 і 25 Переліку № 1336 (ср. ). Головне запитання тут: а чи можна працювати без РРО/ПРРО у селищах міського типу (смт)?

Виявляється, заплутатися у трьох соснах, точніше, у трьох поняттях — село/селище/смт досить легко. Ось податківці й заплуталися. Спочатку на сайті ДПСУ за адресою tax.gov.ua/nove-pro-podatki--novini-/569818.html стверждувалося, що відповідно до адміністративно-територіального устрою України всі населені пункти, що мали статус смт, наразі відносяться до селищ, а суб’єкти господарювання, що здійснюють діяльність на їх території, мають право на використання пільг, установлених Переліком № 1336, у повному обсязі. На щастя, головні податківці схаменулися, і зараз за цією адресою — цілком пристойне роз’яснення (хоча, як-то кажуть, скріни не горять ☺). Та за кілька днів у БЗ 109.04 з’явилася консультація з тією самою нісенітницею…

Не кепкуватимемо більше з убогих ☺ — краще розповімо вам, як на практиці користуватися Переліком № 1336. Насправді, згадка про смт в ньому є і була завжди, але тільки в п. 17 (роздрібна торгівля насінням у кіосках) і в п. 22 (торгівля, громадське харчування та надання послуг на території гірських населених пунктів). Решта «сільських» пунктів Переліку — лише для сіл і селищ.

Так-от, статус вашого населеного пункту можна визначити за КАТОТТГ. Село в ньому позначено літерою «С», селище — «X», а от смт — літерою «T». На прикладі Окнянської селищної територіальної громади (ТГ) Подільського р-ну Одеської обл. це виглядає так:

Таким чином, за усіма «сільськими» пунктами Переліку № 1336 можна працювати без РРО, але з РК і КОРО у Цеханівці і Новому Орачеві. А от у Окнах — тільки за п. 17 (бо це селище міського типу не має статусу гірського) і рештою «несільських» пунктів Переліку.