Теми статей
Обрати теми

Використовуємо розрахункові квитанції

Хмелевський Ігор, податковий експерт
Про можливість працювати без РРО/ПРРО, але з РК і КОРО* тим суб’єктам господарювання, які провадять свою діяльність на селі, ви вже знаєте («Податки & бухоблік», 2022, № 3, с. 10). Однак цим звільненням можуть скористатися й міські підприємці. І багатьох з них це дійсно може врятувати від РРОшного виру. Та щоб замість порятунку не втопитися в паперовому вирі розрахункових квитанцій, треба розібратися у всьому як слід. Хто має право їх виписувати, кому це буде вигідно, а кому ні, яких умов необхідно дотриматися, які підготовчі етапи пройти, як і коли звітувати… Запитань — мільйон, відповіді на головні — у цій статті.

* Розрахункова книжка і книга обліку розрахункових операцій відповідно. Всюди, де йдеться про РРО, маємо на увазі і ПРРО також (якщо немає спеціального застереження про інше).

У чому суть звільнення? Якщо ваш вид діяльності включено до Переліку № 1336** — вважайте, півсправи вже зроблено. ☺ Решта — за вами. Замість РРО ви придбаваєте РК і КОРО, реєструєте їх у податковій — і можна починати. Ваше головне завдання:

** Затверджений постановою КМУ від 23.08.2000 № 1336.

на кожну покупку виписати розрахункову квитанцію (з них складається РК) і видати її покупцеві. У кінці дня занести суму виторгу одним рядком у КОРО

А також щомісяця подавати до податкової звіт. Ну і вести товарний облік запасів, якщо ви за законом зобов’язані це робити. Усі подробиці — нижче.

На кого розраховано звільнення? Перед тим як рухатися далі, ще раз упевніться, що звільнення — саме для вас. Для цього зверніть увагу не лише на те, як у Переліку № 1336 сформульовано вид діяльності, а й на те, кому саме дозволено її проводити без РРО.

Важливо! Деякі пункти — для всіх суб’єктів. Як-от, скажімо, п. 2 — роздрібна торгівля через засоби пересувної торговельної мережі. Деякі — тільки для суб’єктів, визначених цим пунктом. Наприклад, п. 11 — надання побутових послуг з ремонту… (чого саме — читайте в Переліку) поширюється на ФОП (крім спрощенців), які працюють без найманих осіб. Є й такі пункти, що суворо прив’язані до форми торгівлі та/або місця проведення розрахунків. Наприклад, п. 26 — продаж смаколиків з розносок та ручних візків у театрально-видовищних та спортивних закладах. Ще деякі можна приміряти на себе, тільки якщо у вас є відповідна ліцензія. Тож будьте уважні — не схибте на цьому етапі!

Як реалізувати звільнення? Найперше — придбати в магазині канцтоварів або через Інтернет РК і КОРО. Без них ніяк.

РК — це зброшурована і прошнурована книжка, яка містить послідовно пронумеровані розрахункові квитанції. Здебільшого використовують РК з розрахунковими квитанціями форми № РК-1. Середня ціна РК на 100 аркушів — 60 — 80 грн. Скільки їх треба? При жвавій торгівлі, наприклад, стравами та безалкогольними напоями у буфетах вишів (п. 5 Переліку № 1336) можна і всю за один день витратити. Тож беріть одразу кілька (десятків? ☺) і всі одразу реєструйте в податковій. Якщо ж ваш вид діяльності — надання послуг бібліотеками (п. 13 Переліку № 1336), то однієї РК може вистачити й на місяць.

КОРО — це розлінована книга із засобом контролю, що запобігає несанкціонованому розшнуруванню. Її, як свідчить практика, вистачає на півроку. Зверніть увагу: вам треба КОРО на господиницю. Якщо господиниць (магазинів, лотків, розносок, транспортних засобів, де проводитимуться розрахунки) у вас декілька, КОРО знадобиться на кожну. А ще за бажанням можна вести декілька КОРО на одну господарську одиницю — для використання в окремих місцях проведення розрахунків (скажімо, декілька відділів в одному магазині). Хоча можна й одну КОРО на господиницю в цілому.

Кому вигідно, а кому — ні? Одразу задумайтесь над цим питанням, доки зовсім без штанів не залишилися. ☺ Виходьте з того, що вартість однієї розрахункової квитанції (з урахуванням ще й КОРО) приблизно 1 грн. Тож, якщо середня вартість покупки у вас не більше 10 — 20 грн (пиріжок у театрі — п. 26), це означатиме додаткові ваші витрати у 5 — 10 % до вартості товару. Справжній, ніким не оголошений, податок з обороту! Тоді вам варто обирати між ПРРО і звичайним РРО. Якщо ж середня вартість вашого товару (послуги) — 1000 грн (ремонт електронної радіоапаратури — п. 11), то 1 грн для вас погоди не робить.

Як зареєструвати РК/КОРО? Не пропустіть цей крок, бо без реєстрації придбані вами книги нічого не варті. Запам’ятайте:

КОРО реєструють в органі ДПСУ за основним місцем обліку суб’єкта господарювання як платника податків, РК — в органі ДПСУ за місцем реєстрації КОРО

Для реєстрації першої та наступних КОРО на господарську одиницю подають саму КОРО і заяву про реєстрацію за формою № 1-КОРО (її можна подати як на папері, так і в електронному вигляді). Першу РК зареєструють одночасно з реєстрацією КОРО на господиницю (на підставі відповідної заяви). Для реєстрації наступних РК суб’єкт господарювання подає реєстраційну заяву за формою № 1-КОРО. Решта подробиць цієї процедури — у «Податки & бухоблік», 2021, № 40, с. 67.

Як заповнити розрахункову квитанцію? Останнім часом у ЗМІ гуляє така страшилка. Покупець придбав 4 ручки із синім чорнилом, 4 олівці простих, 3 альбоми для малювання на суму (умовно) 150 грн. За версією автора страшилки, у РК має бути зазначено не «канцтовари» на суму 150 грн, а кожне перелічене найменування з проданою кількістю одиниць, ціною та загальною вартістю.

Одразу кажемо — це цілковита неправда. Насправді в корінці розрахункової квитанції зазначається тільки загальна сума. Найменування та вартість товарів розписувати не треба. А ще тут має бути зафіксована дата розрахунків. Про всілякі там ПДВ/акцизи для спрощення зараз не говоримо.

У відривній частині розрахункової квитанції дані про товар і підпис особи, яка здійснює розрахунки, заповнюють тільки на вимогу покупця. А от загальну суму і дату проведення розрахунку — обов’язково.

Таким чином, у наведеному вище прикладі вам достатньо буде двічі черкнути у розрахунковій квитанції «150 грн 00 коп» (схоже, що тільки цифрами, бо вимога наводити суму прописом ніде не висувається) і дату продажу.

І найголовніше! Як і фіскальний чек, розрахункову квитанцію видають на кожну покупку. Будь-які пропуски, об’єднання (одну на десятьох покупців чи одну за півдня/день) не допускаються. Інакше ви наражаєте себе на штраф за п. 1 ст. 17 Закону про РРО.

Як заповнити КОРО? Тут ще простіше. Ви маєте наприкінці робочого дня або зміни вносити до КОРО одним рядком записи про рух готівки та суми розрахунків, а також про реквізити розрахункових квитанцій до початку використання РК і після закінчення її використання.

Як звітувати щодо КОРО/РК? Не пізніше 15-го числа місяця, наступного за звітним, ви маєте подавати Звіт за формою № ЗВР-1 і Довідку про використані РК. Деталі — у «Податки & бухоблік», 2021, № 40, с. 79.

Як вести товарний облік. Якщо ви вирішите замість РРО застосовувати РК з КОРО і на вас поширюється обов’язок вести облік товарних запасів, вам доведеться у гр. 8 форми обліку відобразити загальну вартість проданих товарів за робочий день або зміну, записану до КОРО. Решту граф цієї форми заповнюйте в загальному порядку (див. «Податки & бухоблік», 2021, № 91, с. 2, № 97. с. 26).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі