Теми статей
Обрати теми

Без РРО/ПРРО, але з РК і КОРО*, або Кому на селі жити добре

Хмелевський Ігор, податковий експерт
Зашморг РРО остаточно затягнувся на шиях усіх ФОП — тепер це вже доконаний факт. Як вони не пручалися, врятуватися випало лише єдинникам групи 1. А ще в останню хвилину змінили вирок єдинникам груп 2 — 4. Щоправда, тільки тим, які здійснюють роздрібну торгівлю на території села при дотриманні певних обмежень. Замість РРО їм дозволили працювати з РК і КОРО. Та вугілля, як відомо, від сажі не біліше. От селяни й чухають тепер потилицю, чи варто намагатися потрапити в безРРОшний рай, чи краще залишитися в РРОшному пеклі? Не агітуючи ні за те, ні за інше, розповімо сьогодні про всі недоліки й переваги роботи з РК і КОРО, зокрема на селі. А ви вже самостійно вирішите, що вам по серцю.

* Розрахункова книжка і книга обліку розрахункових операцій відповідно. Про ПРРО далі не згадуватимемо, але завжди матимемо його на думці там, де йтиметься про РРО.

Про повне звільнення від РРО, РК і КОРО, надане ст. 9 Закону про РРО, тут не говоритимемо. Бо в ньому немає жодної географічної специфіки. Інакше кажучи, якщо ви потрапляєте під будь-який пункт цієї статті, то маєте право працювати без РРО де завгодно — хоч у селі, хоч у місті.

Наша розмова точитиметься навколо ст. 10 Закону про РРО. Точніше кажучи, навколо так званого Переліку № 1336**, необхідність якого передбачена цією статтею.

** Затверджений постановою КМУ від 23.08.2000 № 1336.

Перелік № 1336 — непростий шлях до безРРОшшя

У ньому прописано окремі форми та умови проведення діяльності у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, яким дозволено проводити розрахункові операції без РРО. Якщо ваш вид діяльності збігається з якимось із зазначених у Переліку № 1336 — танцюйте. ☺ РРО вам не знадобиться. Однак у цьому разі ви маєте

проводити розрахунки з використанням КОРО та РК з додержанням встановленого порядку їх ведення

Така вимога міститься у п. 5 ст. 3 Закону про РРО. Що вона означає?

КОРО. Ті, хто працює без РРО згідно з Переліком № 1336, мають вести так звану КОРО на господиницю. Форму цієї книги ви знайдете в додатку 2 до Порядку реєстрації РК, КОРО***.

*** Затверджений наказом Мінфіну від 14.06.2016 № 547.

Зверніть увагу! Наказом Мінфіну від 13.12.2021 № 662 (далі — наказ № 662) унесено зміни до форми КОРО (і РК теж), що діють вже з 1 січня 2022 року.

При цьому наявні у суб’єктів господарювання КОРО/РК за старими формами можна використовувати до скасування реєстрації або їх закінчення. За зверненням суб'єкта господарювання, а також під час реєстрації чи перереєстрації таких книг інспектор на титульній сторінці проводить зміни кодів за КОАТУУ на відповідні коди територій за Кодифікатором адміністративно-територіальних одиниць та територій територіальних громад (КАТОТТГ) (п. 3 наказу № 662).

Одним словом, так чи інакше, але КОРО вам доведеться придбавати. Без цього ніяк, бо її ведуть тільки в паперовому вигляді. Ведення електронної КОРО чинним законодавством не передбачено (див. лист ГУ ДПС у м. Києві від 14.09.2020 № 3849/10/26-15-07-08-01- 14/ІПК).

Запам’ятайте: КОРО реєструють в органах ДПСУ за основним місцем обліку суб’єкта господарювання як платника податків (п. 2 гл. 1 розд. II Порядку реєстрації РК, КОРО). Ви маєте забезпечити використання КОРО в тій господарській одиниці, яка зазначена на титульній сторінці книги. Тож якщо у вас декілька господиниць, доведеться зареєструвати КОРО на кожну таку одиницю.

Щодня до КОРО вносять записи про рух готівки та суми розрахунків, а також про реквізити розрахункових квитанцій до початку використання РК і безпосередньо після закінчення її використання протягом робочого дня або зміни (п. 5 гл. 4 розд. II Порядку реєстрації РК, КОРО). Тобто принаймні один рядок у КОРО за той день, коли відбувалися розрахунки, має бути заповнений (при однозмінному режимі роботи).

РК. Це зброшурована і прошнурована книжка, яка містить послідовно пронумеровані розрахункові квитанції. Ймовірніше за все, спрощені розрахункові квитанції форми № РК-1 вам не підійдуть, оскільки їх можна використовувати при реалізації товарів/послуг, якщо загальна сума розрахунку не перевищує 10 грн. Тож вам знадобиться РК з розрахунковими квитанціями форми № РК-1. І не забудьте її теж зареєструвати в ДПІ за місцем реєстрації КОРО (п. 1 гл. 1 розд. ІІІ Порядку реєстрації РК, КОРО). Та головна проблема — не в реєстрації…

Робота з РК зводиться до заповнення розрахункових квитанцій, з яких ця РК складається. Відповідні правила встановлені гл. 2 розд. III Порядку реєстрації РК, КОРО. Так-от, головна проблема полягає в тому, що виписувати розрахункові квитанції ви маєте кожному покупцеві. Інакше штраф як за невидачу фіскального чека. Разом з тим маємо й гарні новини. У відривній частині розрахункової квитанції

найменування товару/послуги, вартість одиниці виміру, вартість товарів (послуг) за кожним найменуванням, дату, підпис особи, яка здійснила розрахунок, зазначають лише на вимогу покупця

А в корінці квитанції перераховувати усі продані товари взагалі не обов’язково. Проте і там, і там має зазначатися повна сума і дата проведення розрахунку.

Звітність щодо КОРО/РК. Якщо законом не передбачено надання інформації по дротових або бездротових каналах зв’язку (а в разі роботи без РРО з використанням РК і КОРО саме так і є), ви маєте подавати звітність, пов’язану із застосуванням РК, не пізніше 15-го числа місяця, що настає за звітним (п. 7 ст. 3 Закону про РРО). Йдеться про Звіт за формою № ЗВР-1 і Довідку про використані РК. Решту подробиць про все це читайте у «Податки & бухоблік», 2021, № 40, с. 67.

Майте на увазі: за несвоєчасно поданий Звіт про використання КОРО (РК) посадовим особам підприємства загрожує штраф у розмірі від 85 до 170 грн, а при повторному порушенні протягом року штраф збільшується удвічі (ст. 1551 КУпАП, БЗ 109.18).

Товарний облік. Ті, хто замість РРО застосовує РК з КОРО, здійснюють розрахункові операції. Отже, обов’язок вести облік товарних запасів поширюється і на них. Тут двох думок бути не може. Звісно, за відомими винятками, прописаними у п. 12 ст. 3 Закону про РРО (див. «Податки & бухоблік», 2021, № 91, с. 2, № 97. с. 26).

Так-от, якщо ви продаватимете товари із застосуванням РК і КОРО, вам доведеться у гр. 8 відобразити вартість таких товарів, записану протягом дня або зміни до КОРО.

Якщо вас не злякали усі перелічені вище складнощі з веденням КОРО/РК, тоді саме час розібратися з тим, кого із госпсуб’єктів, що працюють на селі, Перелік № 1336 пускає сьогодні до безРРОшного раю.

Та перед цим звернемо вашу увагу, що звільнення із Переліку № 1336 мали б поширюватися саме на види діяльності, а не на певних суб’єктів. Загалом так воно і є. Однак п. 1 цього Переліку, в якому з 1 січня поточного року відбулися грандіозні зміни, дещо відступає від задекларованого принципу. Він — тільки для підприємців-єдинників груп 2 — 4. Із нього й почнемо (див. табл. 1).

Таблиця 1. Роздрібна торгівля на території села (для ФОП на ЄП)

Вид діяльності

Роздрібна торгівля на території села товарами (крім підакцизних товарів), що здійснюється ФОП на ЄП

Роздрібна торгівля — що це? Критерії розмежування оптової і роздрібної торгівлі див. у «Податки & бухоблік», 2021, № 97, с. 15. Тут лише скажемо, що при роздрібній торгівлі товар продається для кінцевого, особистого споживання, не пов’язаного з підприємницькою діяльністю.

Однак у контексті, що розглядається, питання в іншому: чи вкладав Кабмін у поняття «роздрібна торгівля товарами» тільки банальне «купи-продай»? Чи урахував ще й специфіку села? Адже доволі часто сільські фермери (вони ж ФОП на сільгоспЄП) торгують власновирощеною, виробленою або переробленою продукцією. При цьому звільнення за п. 1 ст. 9 Закону про РРО (торгівля продукцією власного виробництва) поширюється тільки на «юриків», а не на ФОП.

А чи можуть такі ФОП-фермери претендувати на роботу з РК і КОРО за п. 1 Переліку № 1336? Скоріш за все, так. Але щоб не гадати на кавовій гущі, ми б радили їм поки що орієнтуватися на п. 4 цього Переліку. Хоча умови його застосування є дещо гіршими (див. про це далі у табл. 2), проте так буде куди безпечніше. А тим часом можна спробувати одержати позитивну для себе індивідуальну податкову консультацію.

«Село — і в Африці село».Сільський статус вашого населеного пункту можна визначити за КАТОТТГ. Село в ньому позначено літерою «С», селище міського типу — «T», просто селище — «X».

Свіжий приклад: населений пункт Костянтинівка Богодухівського району Харківської області нещодавно змінив статус у КАТОТТГ із смт («Т») на село («С»). Тож на сьогодні на нього поширюється п. 1 Переліку № 1336.

Підакцизні товари — тільки з РРО! Підакцизні товари перелічені у п. 215.3 ПКУ. Серед найпоширеніших — алкогольні напої (у тому числі пиво), тютюнові вироби. Усі вони — під забороною для будь-кого, хто забажає працювати з РК і КОРО, а не тільки для ФОП на ЄП (п. 21 постанови № 1336)

Граничний розмір річного обсягу розрахункових операцій

167 розмірів мінзарплати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року, на один структурний (відокремлений) підрозділ (пункт продажу товарів).

У поточному році це 1085500 грн

З коли треба зважати на це сумове обмеження? З 1 січня 2022 року.

В який бік слід обраховувати цю суму: назад чи вперед? Тільки вперед! Хоча, на думку фіскалів, зазначена гранична межа повинна дотримуватися не лише для календарного року, але й для будь-якого іншого 12-місячного періоду (див. консультацію в підкатегорії 109.04 БЗ, що діяла до 01.08.2020).

Що робити у разі перевищення зазначеного у п. 1 Переліку № 1336 граничного розміру у поточному році (або пізніше)? Доведеться розпочати застосування РРО протягом місяця з дати такого перевищення (п. 2 додатка до постанови КМУ від 07.02.2001 № 121).

А чи має якесь відношення цей граничний розмір до відомого РРО-обмеження для ФОП-єдинників із п. 61 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ (1 млн до 01.01.2021 або 1,32 млн до 01.01.2022), після перевищення якого вони ставали РРО-зобов’язаними? Жодного! Це абсолютно непорівнянні показники. Доводить це ще й той факт, що КМУ виключив з постанови № 1336 згадку про п. 61 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ.

Обмеження на здійснення цього виду діяльності без РРО

1) така роздрібна торгівля здійснюється в торговельному об’єкті, в якому також здійснюється торгівля підакцизними товарами;

2) такі ФОП також здійснюють дистанційну торгівлю, зокрема через Інтернет;

3) місцеві ради прийняли рішення про обов’язкове застосування на території села РРО для такого виду діяльності

Прокоментуємо кожне з цих обмежень.

1. Як розмежувати, в одному торговельному об’єкті відбувається торгівля чи в різних, Кабмін промовчав. На нашу думку, тут треба брати до уваги не тільки різні поштові адреси, а й можливість реєстрації різних об’єктів нерухомості за однією адресою, але під різними літерами (літ. «А», літ. «Б» тощо). Зачекаємо, що скажуть про це податківці.

2. Очевидно, йдеться про код КВЕД 47.91, який, крім роздрібної торгівлі будь-якими товарами в мережі Інтернет, включає також роздрібну торгівлю будь-якими товарами за допомогою компаній поштового замовлення і пряму торгівлю за допомогою телебачення, радіо та за телефоном. Поєднувати ці види торгівлі з роздрібною торгівлею на території села претендентам на звільнення за п. 1 Переліку № 1336 не можна.

3. Такі повноваження місцевих рад нам наразі не відомі. Тож за відсутності прецедентів на це обмеження можна поки що не зважати. Та якщо щось подібне все ж з’явиться, ймовірно, податківці (як це вони робили раніше щодо місцевих податків) наполягатимуть на тому, що рішення органу місцевого самоврядування має вважатися легітимним до моменту його оскарження у судовому порядку, і вимагатимуть його виконання

Якщо ви з якихось причин не проштовхалися до п. 1 Переліку № 1336, радимо звернути увагу на:

п. 2 (роздрібна торгівля через засоби пересувної торговельної мережі (автомагазини, авторозвозки, автоцистерни, цистерни, бочки, бідони, низькотемпературні лотки-прилавки, візки, розноски, лотки, столики), що розташовані за межами стаціонарних приміщень) і

п. 3 (роздрібна торгівля на ринках, ярмарках, за винятком розташованих на їх території магазинів, кіосків, палаток, павільйонів, приміщень контейнерного типу) цього Переліку.

Ці пункти застосовні будь-де і не мають жодної сільської специфіки. Саме через це ми не вміщуємо їх до табл. 2, у якій зібрали решту суто «сільських» позицій Переліку № 1336. На відміну від п. 1, усі вони у новому році залишилися без змін.

Ще раз повторимо: приміряти на себе звільнення, наведені в табл. 2, можуть не тільки ФОП-єдинники, а всі суб’єкти господарювання без жодних винятків і будь-яких додаткових обмежень.

Таблиця 2. Які ще види діяльності на селі звільнено від РРО

Пункт Переліку № 1336

Вид діяльності

Граничний розмір річного обсягу розрахункових операцій

4

Роздрібна торгівля та громадське харчування на території села, що здійснюється підприємствами споживчої кооперації, а також сільськогосподарськими товаровиробниками, які використовують продукцію власного виробництва

250 тис. грн на один структурний (відокремлений) підрозділ (пункт продажу товарів (надання послуг)

6

Роздрібна торгівля, громадське харчування та побутове обслуговування на території військових частин, розташованих у межах сіл

500 тис. грн на один суб’єкт господарювання

7

Роздрібна торгівля медичними і фармацевтичними товарами та надання медичних і ветеринарних послуг на території села

250 тис. грн на один структурний (відокремлений) підрозділ (пункт продажу товарів (надання послуг)

Фіскали буквально днями припинили заперечувати проти звільнення від РРО ФОП-єдинників, які торгують медичними і фармацевтичними товарами та надають медичні послуги на території села (відповідна консультація в БЗ 109.02 переведена до нечинних). Тепер вони зможуть працювати без РРО, але з РК і КОРО на підставі п. 7 Переліку № 1336. Ну що ж, доволі обнадійливий крок з боку ДПСУ. Так тримати!

8

Продаж товарів (за переліком, установленим КМУ за поданням Мінінфраструктури) і надання послуг поштовими відділеннями та пунктами зв’язку в селах

не встановлюється

11

Надання побутових послуг на території села

не встановлюється

Разом з тим у цьому випадку можуть зовсім обійтися без РРО, РК і КОРО фізособи-підприємці на ЄП групи 1 (п. 6 ст. 9 Закону про РРО у сукупності з п. 296.10 ПКУ), а також будь-які суб’єкти господарювання, які проводитимуть розрахунки за послуги виключно за допомогою банківських систем дистанційного обслуговування та/або сервісів переказу коштів (п. 14 ст. 9 Закону про РРО)

17

Роздрібна торгівля насінням у кіосках на території сіл та селищ міського типу

500 тис. грн на один суб’єкт господарювання

22

Провадження діяльності у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг суб’єктами підприємницької діяльності на території сіл і селищ міського типу, яким згідно із Законом України «Про статус гірських населених пунктів в Україні» надано статус гірських

500 тис. грн на один суб’єкт господарювання

Перелік таких населених пунктів затверджено постановою КМУ від 11.08.95 № 647

25

Надання послуг з газопостачання, водопостачання, водовідведення і теплопостачання в селах за умови проведення розрахунків удома у споживача

не встановлюється

Тепер ви маєте повну інформацію щодо того, кому на селі жити добре ☺, тобто хто має право облишити РРО і працювати з РК і КОРО. Та чи прийнятною саме для вас буде така заміна, вирішувати лише вам.

Наша думка щодо цього така: якщо кількість розрахункових операцій невелика, то цілком можна пристати на РК і КОРО. Але якщо торгівля відбувається у високому темпі, виписувати розрахункову квитанцію на кожну розрахункову операцію доволі виснажливо. А ще, якщо ви за результатами попередньої діяльності розумієте, що все одно ось-ось перевищите граничний розмір річного обсягу розрахункових операцій, то не варто з РК і КОРО навіть заводитися — краще зразу ставити РРО.

Урешті-решт, не такий страшний чорт, коли його розпробуєш. ☺

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі