27.01.2022

Виплата доходів підприємцям: чи показувати у 4ДФ?

Чи треба заповнювати 4ДФ, якщо підприємство співпрацює з самозайнятими особами — фізичними особами — підприємцями або з особами, які провадять незалежну діяльність?

Суворо кажучи, підприємство, що виплачує/надає дохід фізособі-підприємцеві, не є його податковим агентом. Аналогічної думки зазвичай дотримуються й суди (див. постанову ВС від 28.09.2021 у справі № 809/4194/15 // reyestr.court.gov.ua/Review/99977212). Адже згідно з п.п. 14.1.180 ПКУ податковий агент з ПДФО — це суб’єкт господарювання, який зобов’язаний нараховувати, утримувати і сплачувати до бюджету ПДФО від імені і за рахунок фізособи з доходів, що виплачуються такій фізособі, вести податковий облік, подавати податкову звітність та нести відповідальність за порушення норм ПКУ. У ситуації з ФОП у підприємства якраз немає таких ПДФО-обов’язків.

Водночас у Порядку № 4 для відображення виплат підприємцям у 4ДФ передбачена окрема ознака доходу «157». Тому ДПСУ традиційно наполягає на включенні до 4ДФ підприємницьких доходів (103.25 БЗ).

При відображенні у 4ДФ підприємницьких доходів графи 3а та 3 заповнюйте за фактом нарахування/виплати доходу, графи 4а, 4 та 5а, 5 залишайте порожніми.

Для ненархування ПДФО/ВЗ* та уникнення подвійного оподаткування:

* Якщо це договір на надання послуг (виконання робіт), то, щоб не платити ЄСВ, потрібно переконатися в тому, що роботи (послуги), за які ви розраховуєтеся з єдиноподатником, відповідають видам діяльності, зазначеним у ЄДР.

ФОП на загальній системі оподаткування повинен надати податковому агенту копію витягу або виписки з ЄДР (104.12 БЗ);

— ФОП на єдиному податку груп 1 — 3 — копію витягу з реєстру платників єдиного податку (107.05 БЗ);

— фізособа, яка провадить незалежну професійну діяльність (наприклад, нотаріус, адвокат), — копію форми № 34-ОПП (105.06 БЗ).

Розберемо цікаві ситуації, коли виплати ФОП ідуть через підзвітних осіб.

Госппотреби. Дохід ФОП платить працівик при виконанні цивільно-правових дій за дорученням роботодавця. У такому разі виплата доходу на користь ФОП проводиться працівником від імені та за рахунок суб’єкта господарювання, який надав кошти під звіт. Тож суб’єкт господарювання як податковий агент відображає нарахування/виплату такого доходу підприємцю в 4ДФ Розрахунку.

Проживання/проїзд у відрядженні. Якщо працівник, перебуваючи у відрядженні, сплачує ФОП за своє проживання чи проїзд, то відображати такого ФОП у 4ДФ роботодавцю працівника не потрібно. Адже споживачем зазначених послуг є безпосередньо працівник. Роботодавець лише компенсує витрати працівника на відрядження (103.25 БЗ).