31.01.2022

Звітність не за тією формою

На практиці трапляються випадки, коли звітність з якихось причин подається платниками не за тією формою, яку вимагають нормативи та/або податківці. З такими ситуаціями до нас періодично звертаються читачі з проханням відповісти на запитання: що їм робити в цих випадках та які наслідки можуть їх чекати за такі порушення? Давайте разом розглянемо декілька таких ситуацій.

Декларація платника ЄП не тієї групи

Цього року почастішали запитання щодо того, як виходити із ситуацій, коли ФОП-єдинник подав декларацію за формою, призначеною для іншої групи ЄП. Наприклад, ФОП групи 3 подав декларацію (з додатком 1) для груп 1 і 2, або навпаки: ФОП груп 1 і 2 подав декларацію для групи 3 ЄП. Схоже, легко сплутати ідентифікатори цих форм декларації. Для тих, хто ще не здав, звертаємо увагу:

за ідентифікатором F0103405 — форма декларації для груп 1 та 2 ЄП, а F0103307 — для групи 3

Отже, фіскали в БЗ 107.04 розтлумачують, як виправити помилку в разі подання декларації платника ЄП — ФОП в електронному вигляді за неправильним ідентифікатором форми та чи застосовуються до ФОП — платників ЄП штрафні санкції за таку помилку.

Вони радять таке виправляти у два етапи:

1) подати ще одну Декларацію за неправильним ідентифікатором форми:

— у разі подання до закінчення граничного терміну подання — з позначкою «Звітна нова» (з нульовими показниками!);

— у разі подання після граничного терміну подання — з позначкою «Уточнююча» (зменшуючи податкове зобов’язання до «0»);

2) подати Декларацію з правильним ідентифікатором форми з позначкою «Звітна» за такий самий звітний період.

Щодо штрафних санкцій фіскали нагадали, що по останній календарний день місяця, в якому закінчиться карантин, штрафи за неподання або несвоєчасне подання декларацій не застосовуються! Граничний термін подання декларації ФОП груп 1 і 2 — не пізніше 1 березня цього року, групи 3 — 9 лютого. Тобто ще можна встигнути виправитися.

Але! Якщо виправляти ситуацію так, як пропонують фіскали, то номер, можливо, пройде, тільки якщо ви — ФОП, який не подає ЄСВшний додаток 1 до декларації. Якщо додаток подаєте, то схема податківців точно не спрацює!

За цією схемою на першому етапі подається «Звітна нова» декларація з тим самим неправильним ідентифікатором (не своєї групи ЄП), але з нульовими показниками. І її програма приймає. Тобто перша декларація «обнуляється». А от подати декларацію з правильним ідентифікатором форми для своєї групи вам не вдасться: хоч з позначкою «Звітна», хоч «Звітна нова»! Адже програмне забезпечення податківців цього не допускає.

Причина в тому, що і додаток 1 до «неправильної» декларації, і саму декларацію, навіть якщо ви їх вже й обнулили, програмне забезпечення ДПС все одно «бачить» як подані. І саме через це не допускає прийняття правильної декларації — з ідентифікатором вашої групи ЄП!

Фіскали в курсі проблеми і, можливо, вирішать її, унісши зміни до програмного забезпечення. Але на дату написання цього матеріалу згадана схема виправлення ще не спрацьовує. І тут є кілька варіантів виходу із ситуації.

Варіант 1. На практиці дехто вдається до такого варіанта. Спочатку подає «Звітну нову» нульову декларацію з неправильним ідентифікатором, але із заповненими рядком 21 і додатком 1, щоб дані щодо ЄСВ залишились у системі. А потім подає як «Звітну» заповнену декларацію своєї групи ЄП без додатка 1 (без заповнення рядка 21 і без відмітки «х» щодо додатка 1). Скоріш за все, система її прийме. При цьому ще надсилає податківцям через Електронний кабінет листа, щоб пояснити такі свої дії.

Ми не виключаємо, що це проблему вирішить лише разово! А при поданні наступної ЄП-декларації вона може спливти знов, якщо програму не змінять…

Та й податківці можуть розцінити таке «двошарове» подання декларації як порушення. Але, як уже згадували, штрафи під час карантину за такі порушення не застосовуються…

Варіант 2. Його вважаємо більш коректним. Подати «Звітну нову» декларацію з неправильним ідентифікатором і повністю (уключаючи й додаток 1) обнулити всі її показники. А

заповнену з додатком 1 декларацію за формою для своєї групи ЄП подати податківцям особисто чи уповноваженою вами особою або надіслати поштою

Адже п. 49.3 ПКУ, зокрема щодо декларації платника ЄП, ще дозволяє й такі способи подання. Мабуть, не завадить і тут додати до декларації листа (або направити його через Електронний кабінет), щоб пояснити ситуацію і причини такого способу подання декларації. Можливо, це спонукатиме фіскалів швидше виправити своє програмне забезпечення…

Варіант 3. Якщо відмови у прийнятті «не своєї» форми протягом 5 днів не надійшло (див. п. 49.11 ПКУ) і суму ЄП в особовому рахунку нараховано правильно: почекати, доки фіскали не виправлять програму, а вже потім замінити форму декларації і додаток 1 на правильні.

А на майбутнє старайтеся не плутати ідентифікатори форм ЄП-декларацій!

Декларація з податку на прибуток

З не тією фінзвітністю. Подеколи ще буває, коли разом із декларацією з податку на прибуток подається фінзвітність не за тією формою (наприклад, форми № 1-м та 2-м замість № 1-мс і 2-мс тощо). Про подання фінзвітності не за своєю формою та можливі наслідки ми писали в «Податки & бухоблік», 2021, № 15, с. 11.

Тут лише зазначимо: вважаємо, якщо ви в таких випадках отримали обидві квитанції і за 5 наступних днів податківці не відмовили у прийнятті (див. п. 49.11 ПКУ), то вже не можна стверджувати, що обов’язок подання декларації не виконано. Але навіть якщо податківці і вважатимуть декларацію неподаною, штрафи до кінця карантину за такі порушення не застосовуються. Якщо подані вами форми фінзвітності містять більше бухінформації, ніж належні (коли подали М замість МС або повну замість М), то ситуація не така й критична.

Однак акуратний бухгалтер у будь-якому випадку виправиться.

Якщо граничний термін подання декларації (1 березня) ще не сплив, він подасть «Нову звітну» декларацію з правильними формами фінзвітності, відповідно змінивши в декларації позначки у клітинках додатків щодо виду фінзвітності.

Якщо ж термін сплив, то за бажання можна подати «Уточнену» декларацію без уточнень ☺, але з комплектом правильної фінзвітності.

Не сплутайте форми. Памя’тайте, що зараз є декілька ідентифікаторів форм декларації з податку на прибуток. Декларацію за 2021 рік подають за ідентифікатором форми J0100120. Це форма зі змінами, внесеними наказом Мінфіну від 04.06.2021 № 317 (ср. ). Однак уже є також ідентифікатор форми декларації — зміненої наказом Мінфіну від 17.11.2021 № 601*. І тут теж важливо їх не сплутати. Хоча, сподіваємося, програма ще не прийме декларацію за новітньою формою. Нам такі випадки ще з практики невідомі, але, щоб не робити зайвих рухів, краще перевіряйте ідентифікатор форми завчасно…

* Звітувати за цією формою — з декларації за I квартал 2022 року (див. лист ДПСУ від 05.01.2022 № 62/7/99-00-21-02-01-073).