04.07.2022

Тара в ПН

Як зазначається тара в податковій накладній? Зараз пригадаємо.

Якщо підприємство разом із товаром реалізує одноразову або багаторазову незворотну тару, то її вартість:

(1) може не виділятися окремо в документах («сидить» в ціні товару);

(2) або може виділятися окремою сумою в договорі та в первинних документах.

Якщо маємо справу з другим варіантом, то як і в первинному документі, в ПН тара виділяється окремими рядком. Але особливостей в заповненні ПН не буде. В цьому випадку тара буде товаром, тому ПН заповнюється як на звичайне постачання ТМЦ. В гр. 2 ПН «Опис (номенклатура) товарів/послуг продавця» в цьому випадку зазначаємо назву тари, в гр.3.1 код УКТ ЗЕД (буде залежати від матеріалу тари). Всі інші графи ПН заповнюємо в звичайному порядку.

Якщо разом із товаром ви передаєте зворотну тару, право власності на яку за умовами договору покупцеві не переходить, то така передача не відповідає визначенню терміна «постачання товарів» з п.п. 14.1.191 ПКУ. А коли так, то об’єкта оподаткування ПДВ тут немає і податок нараховувати не потрібно. Отже, і в ПН вартість такої тари фігурувати не буде.

Якщо ж разом з товаром передається зворотна (заставна) тара, право власності на яку переходить від постачальника до покупця, а її повернення забезпечене заставою, то треба врахувати наступне.

Відповідно до п. 189.2 ПКУ вартість тари, яка згідно з умовами договору визначена як зворотна (заставна), до бази оподаткування не включається.

Отже, при постачанні товару в зворотній заставній тарі, ПДВ на таку тару не нараховується (податкові зобов’язання виникають тільки на вартість самого товару). Але вартість такої тари має «засвітитися» в ПН — у рядку XII «Дані щодо зворотної (заставної) тари» розділу А табличної частини ПН (п. 16 Порядку № 1307). В цьому рядку зазначається загальна сума коштів яка має бути сплачена за тару у випадку її неповернення (заставна вартість тари). Зверніть увагу:

сума з рядка XII «Дані щодо зворотної (заставної) тари» на інші «сумові» показники ПН(у т. ч. на ряд. I розділу А) не впливає. Тобто дані про тару фігурують лише в рядку XII розділу А ПН, а в інших рядках ПН не відображаються.

Приклад. Постачальник 01.07.2022 відвантажив покупцю:

— 200 пляшок напою безалкогольного «Буратіно 0,5 л» за ціною 12 грн./пляшка (в т.ч. ПДВ);

— 100 пляшок напою безалкогольного «Тархун 0,5 л» за ціною 24 грн./пляшка (в т.ч. ПДВ).

Товар відвантажувався у тарі (ящиках). За домовленістю сторін право власності на ящики переходить від постачальника до покупця. Покупцем оплачена заставна вартість ящиків — 1000 грн.

Як має бути заповнена ПН за умовами цього прикладу дивіться нижче.

Повернення зворотної заставної тари покупцем. Повернення тари покупцем не призводить до виникнення податкових зобов’язань ані у покупця, ані у постачальника. Але це тільки у тому випадку, коли покупець встиг повернути тару в 12-місячний строк. Якщо ж зворотна тара не повертається постачальнику протягом 12 календарних місяців з моменту її отримання, вартість такої зворотної тари включається до бази оподаткування отримувача.

Як зазначають податківці (101.07 БЗ) в цьому випадку отримувач тари у звітному періоді, в якому закінчується дванадцятий календарний місяць з моменту надходження такої зворотної тари, повинен визначити податкові зобов’язання з ПДВ виходячи з вартості зворотної тари та скласти та зареєструвати в ЄРПН ПН, яку залишає в себе . При цьому на неї поширюються загальні строки реєстрації (п. 201.10 ПКУ) і штраф за несвоєчасну реєстрацію або відсутність реєстрації (пп. 1201.1 і 1201.2 ПКУ).

Звісно, під час дії воєнного стану в цьому питанні ще буде мати значення, чи є в платника можливість виконувати податкові обов’язки, зокрема реєструвати ПН. Детальніше про що читайте у статті «Відновлення реєстрації ПН/РК. Наслідки для продавця», «Податки & бухоблік», 2022, № 40.

Також зазначимо, що Порядок № 1307 не передбачає окремого порядку складання такої ПН. Жоден з типів причини, які зазначають в ПН у випадку не надання її отримувачу, для нашої ситуації не підходить. Не годяться й умовні ІПН.

На наш погляд, можна як покупця вказати самого себе, а тип причини вказати «15» (перевищення «мінбази»). Тобто заповнити ПН за прикладом ПН на «мінбазу», хоча це зовсім інший випадок. У будь-якому випадку — найважливіше зареєструвати цю ПН вчасно. У гр. 2 ПН «Опис (номенклатура) товарів/послуг продавця» можна зазначити «Вартість зворотної (заставної) тари, яка не повернена відправнику».

завантажити файл