№48

Податки & бухоблік, липень, 2022/№ 48 Інші номери журналу ›
  • ПН та сучасність За час воєнного стану та нереєстрації ПН багато чого забулося. Тому виникла купа питань щодо того, як яку ПН складати. Ми вирішили заповнити цю прогалину і розібрати «по кісточках» порядок оформлення ПН практично для будь-якої стандартної і нестандартної ситуації. Та все ж спочатку нагадаємо строки реєстрації ПН за лютий — травень 2022 року.
  • Класична ПН на платника ПДВ Розпочнемо наш екскурс зі звичайнісінької ПН — складеної платником ПДВ на такого ж платника за фактом постачання товарів/послуг, оподатковуваних за ставкою 20 %.
  • ПН за щоденними підсумками операцій Складати ПН за щоденними підсумками операцій (або просто — підсумкову ПН), якщо ПН не була складена на ці операції, дозволяє п. 201.4 ПКУ. У ньому, а також у п. 14 Порядку № 1307 наведено вичерпний перелік випадків, коли можна не морочитися зі складанням індивідуальних ПН на кожну операцію, а відбутися оформленням підсумкової ПН.
  • Зведена ритмічна ПН На ритмічні постачання (два і більше разів на місяць) не пізніше останнього дня місяця можна складати зведені ритмічні ПН (п. 201.4 ПКУ).
  • ПН на неплатника ПДВ ПН, складені постачальниками на неплатників ПДВ, останнім не потрібні. Адже неплатники ПДВ не мають права на податковий кредит. А тому такі неплатницькі ПН покупцям не направляють. Відтак ПН на неплатника ПДВ має містити позначку про те, що покупцеві її не видають. Для цього у верхній лівій частині неплатницької ПН у графі «Не підлягає наданню отримувачу (покупцю) з причини» робимо помітку «X» та зазначаємо тип причини.
  • ПН складає філія: особливості Філія не підлягає окремій ПДВ-реєстрації і не є самостійним ПДВ-платником. Але вона може бути задіяною у операціях з постачання. Чи може тоді вона виписувати ПН?
  • ПН при анулюванні ПДВ-реєстрації Позбутися ПДВ-статусу платник може не лише примусово, але й добровільно. Найважливіший момент при ПДВ-розреєстрації — визнання умовного постачання (п. 184.7 ПКУ). Давайте розберемося як заповнювати ПН у такому випадку.
  • ПН на дипломатичну місію За вимогами п. 197.2 ПКУ звільняються від ПДВ-оподаткування операції з постачання товарів/послуг: (1) для власних потреб дипломатичних представництв, консульських установ іноземних держав і представництв міжнародних організацій в Україні; (2) для особистого використання дипломатичним персоналом цих дипмісій та членами їх сімей, що проживають разом із ними. А що з ПН? Розбираємося!
  • ПН на оподатковувану ліквідацію основних засобів За загальним правилом будь-яка операція з ліквідації основних засобів (ОЗ), як виробничого, так і невиробничого призначення, за самостійним рішенням платника податків вважається постачанням (п.п. «д» п.п. 14.1.191 ПКУ). Це підтверджує і п. 189.9 ПКУ. В ньому не тільки названо «самостійну» ліквідацію ОЗ постачанням, а й прописано правила нарахування ПДВ-зобов’язань при ліквідації ОЗ.
  • ПН на часткову передоплату За загальними правилами податкові зобов’язання з ПДВ виникають на дату першої події. Такою подією відповідно до п. 187.1 ПКУ може бути отримання оплати від покупця. В зв’язку з цим якщо ваша операція не пільгується і не підпадає під спецправила визначення ПЗ, тоді на дату отримання часткової передоплати потрібно нарахувати ПДВ-зобов’язання, скласти ПН і зареєструвати її в ЄРПН.
  • ПН на компенсацію понесених витрат Розглянемо як заповнити ПН в ситуації, коли замовник сплачує постачальнику . товарів/послуг не тільки вартість товарів/послуг, а і попутно відшкодовує вартість інших послуги. Наприклад, замовник окремо відшкодовує витрати на доставку товару, тощо.. Як скласти ПН на таке компенсацію таких витрат?
  • ПН на орендні операції При оренді майна орендар відшкодовує орендареві не тільки вартість послуг оренди. а і витрати пов’язані з орендою майна. Про те на які нюанси заповнення ПН звернути орендодавцеві у цьому випадку поговоримо далі.
  • ПН на послуги від нерезидента При отриманні послуг від нерезидента (з місцем постачання в Україні) необхідно нарахувати ПЗ з ПДВ, а також скласти і зареєструвати ПН. На яку дату вона складається та як її заповнити? Розбираємося.
  • ПН при експортних постачаннях Експортні операції (вивезення товарів з митної території України) є об’єктом оподаткування ПДВ. Але експортні податкові зобов’язання експортер — платник ПДВ має нараховувати за ставкою 0 %. Як складати ПН на експорт? Нічого складного.
  • Компенсуюча ПН Компенсуюча ПН складається часто і в різних ситуаціях. Обєднує їх усі одна потреба — компенсувати податковий кредит.
  • ПН на пільговані постачання ПДВ-пільгованими є постачання, які відбуваються при здійсненні операцій, зазначених у ст. 197 ПКУ, підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ і міжнародними договорами. На відміну від операцій, які оподатковуються на нульовою ставкою (п. 195.1 ПКУ), ці операції не є оподатковуваними. Так само, як і операції, які не є об’єктом оподаткування (ст. 196 ПКУ).
  • ПН на мінбазу З «мінбазною» ПН, зазвичай, доводиться мати справу при «дешевих» продажах, а також при безоплатних передачах товарів, продукції, послуг або необоротних активів. Тобто коли потрібно донараховувати ПЗ на підставі абз. 2 п. 188.1 ПКУ. Тож які є особливості скаладання таких ПН? Зараз обсудимо.
  • Тара в ПН Як зазначається тара в податковій накладній? Зараз пригадаємо.
  • ПН на перепродаж вживаних товарів Розглянемо як заповнити ПН в ситуації, коли ми придбали вживаний товар для реалізації і здійснюємо його наступний продаж. Наприклад, придбали б/в автомобіль, а зараз його реалізуємо. Як скласти ПН на таке постачання?
  • ПН на постачання сільгосппродукції Розглянемо особливості складання ПН суб’єктами господарювання, які займаються постачання сільгосппродукції.
  • ПН на міжнародні транспортні перевезення У міжнародних перевезень — свої цікавинки. Їх обкладають ПДВ за особливими правилами. Яка специфіка складання ПН на такі перевезення? Зараз розберемося.
  • ПН на давальницькі операції в межах України Як скласти ПН на переробку давальницької сировини? Який код зазначати — товарний код УКТ ЗЕД чи код послуг. Чи потрібно в ПН вписувати давальницьку сировину або перелічувати матеріали, використані при переробці? Розбираємось.
  • Перелік основних документів, що використовуються в тематичному номері
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі