11.07.2022

Воєнні спецправила і розблокування ПН

У одній з попередніх статей ми детально розібрали спецправила, які застосовують ті платники, які через бойові дії втратили підтверджуючі документи або доступ до них. Розблокування ПН — це одна із тих сфер, де потреба в підтверджуючих документах постає особливо гостро. Тож розглянемо цю сферу окремо! Цього питання ми вже торкалися в номері, присвяченому ЄРПН-блокуванням (див. «Податки & бухоблік», 2022, № 46*). Сьогодні розглянемо його детальніше!

* i.factor.ua/ukr/journals/nibu/2022/june/issue-46/article-121034.html

Чим спецправила допоможуть?

Із попередньої статті ви вже знаєте: спецправила для підтвердження даних податковій звітності, прописані у п.п. 69.28 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ, запускає подане податківцям повідомлення в довільній формі про неможливість вивезення первинних документів, в якому платник доводить, що він має на це право. Якщо податківці врахували це повідомлення і визнали, що платник має право на спецправила, це надає платнику цілу низку податкових привілеїв.

По-перше, дані та показники податкової звітності платника за податкові (звітні) періоди, зазначені у повідомленні, не можуть бути піддані сумніву лише на підставі відсутності первинних документів.

По-друге, подане повідомлення є підставою для збереження податкового кредиту та/або від’ємного значення з ПДВ минулих податкових періодів без наявності договірних, розрахункових, платіжних та інших первинних документів, обов’язковість ведення і зберігання яких передбачена правилами бухобліку та нарахування ПДВ.

По-третє, запроваджується мораторій на проведення документальних перевірок щодо зазначених у повідомленні податкових (звітних) періодів.

А якщо платник на додачу подасть ще й повідомлення про втрату первинних документів, то зазначені у ньому періоди взагалі не підлягають перевірці, у тому числі після закінчення воєнного стану.

Ясна річ, коли ми говоримо про ЄРПН-блокування, для платника перш за все важливим є привілей № 1. Тобто якщо платник застосовує спецправила, дані його ПДВ-звітності не можна піддавати сумнівам через відсутність підтверджуючих документів. А блокування ПН/РК — це якраз ознака того, що податківці сумніваються у реальності господарських операцій платника та в обсягах цих операцій.

Звичайно, заборона для податківців сумніватися у даних податкової звітності платника — це звучить красиво. Однак ця заборона має лише рамочний характер і не означає, що платник, який застосовує спецправила, неодмінно уникне ЄРПН-блокувань. Навіть якщо ідеться про ПН/РК за ті ПДВ-періоди, які він зазначив у повідомленні, а податківці взяли до відома, що підтверджуючі первинні документи за ці ПДВ-періоди втрачені чи до них немає доступу.

Ані ПКУ, ані Порядок № 1165 не містять застережень, які би передбачали автоматичну реєстрацію ПН/РК того платника, який застосовує спецправила. А це означає, що вимога базової спецнорми ПКУ тут так і залишиться декларативною. На практиці ПН/РК платника, що застосовує спецправила, усе одно можуть блокувати. Тобто дані ПДВ-звітності такого платника усе одно піддаватимуть сумніву. А це значить, що цей платник теж не застрахований від неприємної і трудомісткої процедури розблокування.

Розблокувати! А чим?

Згідно з п.п. 3 п. 11 Порядку № 1165 невід’ємною складовою процедури ЄРПН-розблокування є подання копій документів, пов’язаних із ПН/РК. Саме ці документи мають підтвердити реальність господарської операції, на яку складено ПН/РК, та переконати комісію ДПС, що ПН/РК можна пропускати на ЄРПН-реєстрацію. В свою чергу, серед документів, які необхідно подати для успішного ЄРПН-розблокування, називаються договори, довіреності, розрахункові та інші первинні документи (п. 5 Порядку № 520). Одним словом, ідеться саме про ті документи, через відсутність яких платник і вдається до застосування спецправил.

Ми вже з’ясували, що законодавець не запровадив для платників, які втратили на війні свої підтверджуючі документи, механізм автоматичної реєстрації ПН/РК за періоди, щодо яких подано повідомлення. Тобто якщо ПН/РК за ці періоди заблоковано, платнику доведеться морочитися з їх розблокуванням. Але що він додасть у якості підтверджуючих документів, якщо, власне, ці підтверджуючі документи згоріли чи залишилися «в заручниках» на окупованій території?

Звичайно, добре, якщо збереглися електронні копії підтверджуючих документів або ж їх вдалося тим чи іншим чином відновити. Але не усім платникам так щастить.

В будь-якому випадку деякі платники постануть перед ситуацією, коли ПН заблоковано, а розблокувальні документи відсутні.

І не тому що операція фейкова, а тому що ці документи забрала війна. За таких обставин платнику нічого не залишається як додавати у ролі розблокувального документа те саме повідомлення, в якому він виклав обставини, за яких втратив підтверджуючі документи. А також у цьому повідомленні платник зазначив перелік втрачених документів і податкові періоди, за які було втрачено документи.

Повідомлення — виручалочка

На перший погляд, усе логічно. Повідомлення виступає як замінник підтвердних документів при поданні податкової звітності (у тому числі ПДВ-звітності) за періоди, зазначені у цьому повідомленні. То чому те ж саме повідомлення не може замінити підтверджуючі документи при розблокуванні ПН/РК, складених за ці ПДВ-періоди? Тим більше, податківці вже бачили це повідомлення і взяли його до уваги, дозволивши платнику застосовувати спецправила.

За цією логікою, достатньо просто нагадати податківцям, що вони врахували повідомлення. Тобто надати те саме повідомлення іще раз (бажано з квитанцією ДПСУ про те, що повідомлення враховано і є підстави застосовувати спецправила). І все, податківці згадають, що вони повинні вірити даним вашої податкової звітності на слово і одразу розблокують заблоковані ПН/РК.

Та чи насправді все так просто? Чи може платник замість документів додати до пояснень враховане податківцями повідомлення, що його документи знищені, зіпсовані чи до них неможливо отримати доступ? Податківці демонстративно мовчать з цього питання. Максимум, що в нас є — це обіцянка враховувати п.п. 69.28 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ при перевірках (див.: БЗ 107.01.06, tr.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/591776.html). А як при ЄРПН-розблокуваннях? Судячи з усього, податківці залишають собі простір для маневру і для можливості діяти в майбутньому як фіскально, так і ліберально. Як воно буде насправді — покаже час і практика. Тож залишається чекати.

В будь-якому випадку за відсутності документів, які були знищені війною, повідомлення про їх втрату (та/чи втрату доступу до них) доцільно додати до іншого, розблокувального, повідомлення (за формою J(F)1312603). Тобто, повторимось, фактично податківці вдруге побачать один і той самий документ. При цьому доцільно додати також інший документ, який підтверджує, що повідомлення про втрату та/або неможливість вивезення первинних документів було прийнято ними до уваги і що платнику дозволено застосовувати спецправила.

Заздалегідь попереджаємо! Комісія ДПС може проігнорувати вищенаведені аргументи. Тобто не розблокувати зупинені ПН/РК, навіть якщо раніше визнала право платника на застосування спецправил. Тоді залишається звертатися до суду…