Теми статей
Обрати теми

Без паніки або Що робити, коли заблокували ПН?

Нестеренко Максим, податковий експерт
Процедуру ЄРПН-реєстрації з початком війни на тривалий час було паралізовано. Тож можна собі уявити почуття бухгалтера, який після ЄРПН-реєстарту кинувся реєструвати весь «шлейф» своїх воєнних (а може і довоєнних) ПН і отримав «блок». Менше з тим, тут, як і в будь-якій воєнній ситуації, панікувати не слід. Потрібно робити конкретні кроки, аби розблокувати заблоковані ПН. Саме про ці кроки ми і будемо зараз говорити!

Крок 1 — З’ясовуємо причину

Якщо вашу ПН заблокували, перше, що потрібно зробити, — це з’ясувати причину, чому так сталося. Будь-яке блокування ПН супроводжується квитанцією, яка автоматично надсилається платнику протягом операційного дня (п. 10 Порядку № 1165). У квитанції, зокрема, обов’язково зазначається причина блокування. Натомість причиною може бути (п.п. 2 п. 11 Порядку № 1165):

а) ризиковість конкретної операції, на яку складено заблоковану ПН. В такому разі ідеться про порушення критеріїв, що визначені додатком 3 до Порядку № 1165;

б) ризиковість в цілому платника, який склав заблоковану ПН. Така причина зазначається у випадку, коли платник потрапив під критерії, зазначені у додатку 1 до Порядку № 1165.

Причини блокування впливають на порядок дій платника для розблокування ПН. Якщо ризиковою є конкретна операція, можна одразу переходити до розблокування ПН, яка була складена на таку операцію. Якщо ж ризиковим є сам платник, то йому краще спочатку потрібно позбутися ризикового статусу в цілому*, а вже потім розблоковувати конкретні ризикові ПН. Інший порядок дій не має сенсу: допоки платник не позбувся ризикового статусу, розблокувати складені ним окремі ПН скоріш за все не вийде.

* Про те, як це зробити, читайте в окремій статті сьогоднішнього номеру.

Крок 2 — Визначаємося зі строками

Після того, як встановлено причини (і, за потреби, скасовано ризиковий статус платника), можна приступати безпосередньо до розблокування ПН. Рішення по блокування ПН обов’язково містить пропозицію надати пояснення та копії документів до заблокованої ПН (п.п. 3 п. 11 Порядку № 1165). Ці пояснення і документи мають підтвердити реальність господарської операції і, відповідно, переконати комісію ДПС, що ПН на цю господарську операцію потрібно розблокувати.

Подати розблокувальні документи і пояснення постачальник товарів/послуг має право протягом 365 календарних днів, що настають за датою виникнення податкових зобов’язань, відображених у ПН (п. 6 Порядку № 520). І тут у зв’язку з воєнним станом одразу виникає запитання: якщо у платника є заблоковані ПН, за якими 365-денний строк закінчився під час воєнного стану, чи може платник розблокувати їх у більш пізній строк? Тим більше, що в період з 24.02.2022 по 26.05.2022 ЄРПН взагалі не працював і фізично неможливо було домогтися рішення про розблокування ПН.

Вважаємо, що тут повинне працювати правило п. 102.9 ПКУ, яке зупиняє на період воєнного стану усі строки, визначені податковим законодавством (за винятком згаданих у п. 69 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ). Адже Порядок № 520 — частина податкового законодавства. При цьому кількість днів на розблокування ПН визначається так: якщо 365-й день припадає на період воєнного стану, то до кількості днів, яка пройшла до 24.02.2022, плюсуємо період з 366-го дня й до закінчення воєнного стану. Якщо ж воєнний стан закінчиться раніше, ніж закінчиться 365-денний строк, то до відведених 365 днів просто додається кількість днів, протягом яких тривав воєнний стан (див.: i.factor.ua/ukr/journals/nibu/2022/may/issue-32/article-120407.html).

А якщо заблоковано зменшуючий РК, який згідно з п. 25 Порядку № 1307 реєструється покупцем? В такому разі пояснення та копії документів на розблокування усе одно подає постачальник (БЗ 101.18). Тобто той, хто складав заблокований РК. Тому покупець, який «влип» з блокуванням такого РК сам його розблокувати не зможе ☹. А от податковий кредит йому зменшити доведеться — незалежно від того, чи буде зареєстровано зменшуючий РК (п.п. 192.1.1 ПКУ).

І ще один момент. Вже згаданий п. 6 Порядку № 520 дозволяє подати пояснення та копії документів до декількох ПН/РК. Але тільки за умови, що такі ПН/РК складені на одного покупця — платника ПДВ за одним і тим самим договором або на однотипні операції (з однаковими кодами товарів за УКТ ЗЕД або кодами послуг згідно з ДКПП). Але краще гамузом ПН/РК не розблоковувати. Адже якщо серед них попадеться один проблемний документ, комісія відмовить у реєстрації всіх. Тому безпечніше подавати пояснення і документи по кожній заблокованій ПН окремо.

Крок 3 — Формуємо пояснення

Пояснення про господарську діяльність — це інструмент, який дозволяє платнику виправдатися, в тому випадку, коли податківці підозрюють його у здійсненні ризикових операцій. У поясненні податківці радять відображати загальні відомості щодо підприємства, описувати особливості його діяльності та наводити хронологію подій за операцією із зупиненої ПН/РК (див. poltava.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/431255.html).

Тобто, по суті, фіскали хочуть отримати інформацію про госпдіяльність, аналогічну тій, яку подаємо разом із Таблицею (про неї детальніше читайте в окремій статті). Особливо ретельно до пояснень слід підійти в тому випадку, коли Таблицю раніше не подали і не подаєте разом із розблокувальним пакетом. Адже головна мета пояснень — переконати комісію, що операції з ПН/РК і діяльність загалом реальні й підприємство має в розпорядженні всі необхідні ресурси для їх здійснення.

Зразок пояснення до Повідомлення на розблокування ПН/РК див.: i.factor.ua/ukr/journals/nibu/2021/february/issue-13/article-113372.html.

Крок 4 — Підбираємо документи

Податківці заявляють, що Порядком № 520 визначено право, а не обов’язок платника надавати документи, необхідні, аби вони прийняли рішення про реєстрацію ПН/РК (див.: БЗ 101.18; kyiv.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/583930.html). Але це в теорії. На практиці, звичайно ж, доводити реальність і безризиковість операції на словах — це марна справа. Комісія ДПС повірить вам лише тоді, коли ваші письмові пояснення щодо особливостей діяльності та товарів чи послуг, постачання яких відображає заблокована ПН, будуть підтверджені документами, пов’язаними з цієї операцією.

Що це за документи? Перелік документів, що подаються для розблокування ПН/РК, наведено у п. 5 Порядку № 520. Там, зокрема, виділені договори, рахунки, довіреності (!), платіжні документи, банківські виписки з рахунків, що підтверджують оплату товарів/послуг, усі інші первинні документи, що обґрунтовують здійснення господарської операції, зафіксованої в зупиненій ПН/РК.

Назагал можна сказати, що розблокувальний пакет повинен містити всі документи, на які є посилання в договорі (включаючи специфікації та додаткові угоди) і які підтверджують факт здійснення операції, зазначеної в заблокованій ПН/РК. Причому якщо ПН/РК заблокована через ризиковість операції, то всі ці документи подаємо з упором на підтвердження цієї конкретної операції. А якщо причина блокування — ризиковість платника, то підтверджуємо реальність діяльності підприємства загалом.

Подекуди платники намагаються «відмахнутися» від блокування самими тільки документами на реалізацію. На жаль, так не вийде. Потрібно висвітлити весь ланцюжок від придбання товару до його постачання: у кого купили (джерело походження товару/послуги), як доставили (обов’язкова ТТН або інший підтвердний документ), де зберігали (складські приміщення), що з ним зробили, як обробляли (технологічний процес) і кому продали.

Але це ще не все! Зазвичай податківці в розблокувальному пакеті хочуть бачити і документи, що підтверджують складське життя товарів на підприємстві, в тому числі оборотно-сальдові відомості. Тож залежно від причини блокування ПН/РК не завадить додати в розблокувальний пакет копії оборотно-сальдових відомостей. Зокрема, якщо виявлена невідповідність матеріально-технічній базі — за рахунком 10, або щодо залишків товарів — за рахунками 20, 28, 26 тощо.

А від сільгоспвиробників на додачу вимагають ще й документи, що підтверджують наявність земельних ділянок, і навіть статистичну звітність за формами № 4-сг, № 24-сг, № 29-сг, № 37-сг, № 21-заг, № 10-мех (див. vl.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/437343.html, km.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/437428.html, poltava.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/440195.html). Тож іншим платникам (особливо виробникам) статистична звітність теж може знадобитися.

Обов’язково потрібно довести наявність трудових і матеріальних ресурсів, місць зберігання та виробничої бази (власних або орендованих земельних ділянок, приміщень, обладнання, транспорту тощо), необхідних для здійснення господарської діяльності. У числі таких документів — штатний розпис, а також відомості про наявність персоналу (власних працівників і сумісників); штатну чисельність і кваліфікацію працівників підприємства; середню заробітну плату (див. zp.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/425578.html; stb.loga.gov.ua/content/starobilska_odpi_informuie).

Якщо ж відповідних штатних працівників немає, доведеться документально підтвердити й пояснити залучення субпідрядних організацій або осіб за договорами цивільно-правового характеру (включаючи ФОП). Від платників, що надають послуги, податківці, крім іншого, вимагають наряд-замовлення, а від виробників — калькуляції, технологічні карти, розрахунки собівартості та інші аналогічні документи.

За ситуації, коли заблокована ПН складена на дату відвантаження товару і при поданні розблокувальних документів оплата за нього ще не надійшла, зрозуміло, з об’єктивних причин не вийде зібрати повний комплект документів. У такому разі податківцям варто подати пояснення про неможливість подання розрахункового документа (див.: i.factor.ua/ukr/journals/nibu/2021/february/issue-13/article-113372.html).

Річ у тім, що відсутність банківських виписок з рахунків щодо взаємовідносин з контрагентами податківці розцінюють як одну з підстав для відмови в реєстрації ПН/РК (див.: ck.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/459303.html). Подібні пояснення логічно направити й тоді, коли заблокована ПН складена на аванс, але на дату подання розблокувального пакета постачання товарів/послуг ще не відбулося (а можливо, постачальник їх ще навіть не придбав). А якщо є час, то краще почекати, допоки пройде оплата і вже тоді подавати повний пакет розблокувальних документів.

Особливу цікавість податківці виявляють до повідомлення за ф. № 20-ОПП. Тому перш ніж подавати розблокувальний пакет, перевірте, щоб усі власні й орендовані об’єкти оподаткування, які ви збираєтеся зазначити в поясненні, були наведені й у раніше поданій ф. № 20-ОПП. І про всяк випадок подайте її до пояснень, нехай навіть із запізненням. Докладніше про роль ф. № 20-ОПП читайте в окремій статті сьогоднішнього номера.

Актуальне питання воєнного часу — документи, які необхідно подати для того, аби розблокувати ПН, знищені, втрачені чи зіпсовані. Або ж їх неможливо вивезти, бо це прямий ризик для здоров’я чи навіть життя. Згідно з п. 69.28 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ у зв’язку із воєнним станом встановлено спеціальні правила для підтвердження даних, що містяться у податковій звітності. Ці правила стосуються тих платників, які знаходяться на тимчасово окупованій території, на території, де відбуваються бойові дії або ж на території, де такі бойові дії відбувалися починаючи з 24.02.2022, але наразі припинилися.

Аби застосувати ці правила платник має подати до своєї податкової повідомлення у довільній формі, в якому зазначаються: обставини, що призвели до втрати та/або неможливості вивезення первинних документів, податкові (звітні) періоди, а також загальний перелік первинних документів (за можливості — із зазначенням реквізитів). Якщо ж ваша податкова через війну не функціонує (актуально перш за все для тимчасово окупованих територій) — подавайте повідомлення у ту податкову, за якою закріпили повноваження вашої податкової (див.: cvp.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/589350.html).

Якщо податківці погодяться врахувати зазначене повідомлення (а вони можуть його і не врахувати — заявити, що немає підстав*), платник отримає суттєвий бонус. А саме: лише через відсутність первинних документів податківці не матимуть права сумніватися у даних його податкової звітності. Так само враховане податківцями повідомлення дає платнику право зберегти, зокрема, податковий кредит та ПДВ-мінус. Навіть без наявності договірних, розрахункових, платіжних та інших первинних документів, необхідних для нарахування ПДВ. Тобто тих, з якими податківці зазвичай звіряють дані ПН.

* Але доводити, що підстав немає повинні саме податківці, тобто діє презумпція правомірності рішень платника (п.п. 4.1.4 ПКУ).

А якщо ПН такого платника заблокована? Чи зможе він замість документів додати до пояснень враховане податківцями повідомлення, що його документи знищені/зіпсовані чи їх неможливо вивезти? Якщо ідеться про ПН, складену на операцію за один із періодів, зазначених у врахованому повідомленні, то теоретично так. Адже блокування ПН — це якраз ознака того, що податківці сумніваються в даних податкової звітності платника. А якщо вони врахували «воєнне» повідомлення — сумніватися не повинні. І вимагати традиційні розблокувальні документи, передбачені п. 5 Порядку № 520, — теж не повинні. Але як воно буде на практиці — покаже час.

В будь-якому випадку за відсутності документів, які були знищені війною, повідомлення про їх знищення до іншого, розблокувального, повідомлення (за формою J(F)1312603) доцільно додати. Тобто фактично податківці вдруге побачать один і той самий документ. При цьому доцільно додати також другу квитанцію або інший документ, який підтверджує, що повідомлення про знищення документів було прийнято ними до уваги і що платнику дозволено застосовувати спецправила (п. 69.28 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

Але попереджаємо! Комісія ДПС може проігнорувати вищезазначені аргументи. Тобто не розблокувати заблоковані ПН/РК, навіть якщо раніше визнала право платника на застосування спецправил. Тоді залишається процедура адміністративного оскарження, до якої платнику слід спробувати по можливості відновити втрачені документи (п. 44.5 ПКУ). Ну, а якщо і це не допоможе розблокувати злощасну ПН/РК — залишається звертатися до суду…

Крок 5 — Забезпечуємо подання

Розблокувальні документи разом із письмовими поясненнями подають регіональним податківцям в електронній формі (п. 7 Порядку № 520). Направляють їх у вигляді Повідомлення про подання пояснень та копій документів щодо зупинених ПН/РК за формою J(F)1312603. Таке повідомлення подається до податкової в електронному вигляді у форматі ХМL. До нього окремими додатками (за формою J(F)1360102) прикріплюють копії документів, що підтверджують здійснену операцію.

У Повідомленні заповнюють усі поля. Табличну частину — згідно з табличною частиною ПН/РК. А в полі «Пояснення» описують операцію, на яку складено заблоковану ПН/РК. Якщо розміру поля недостатньо для викладення всієї інформації, то пояснення можна подати окремо як документ довільного формату за формою J(F)1360102. Тоді в полі «Пояснення» роблять відповідний запис, наприклад: «Пояснення до Повідомлення викладені в окремому документі на ___ аркушах, що додаються». Зразок заповнення Повідомлення за формою J1312603 див.: i.factor.ua/ukr/journals/nibu/2021/february/issue-13/article-113372.html.

При підготовці розблокувального пакета копії знімають з оригіналів документів. Тобто відскановані документи мають бути з усіма підписами-печатками. Інакше їх можуть забракувати. А ось засвідчувати копії документів не потрібно. Адже їх подають у сканованому вигляді у форматі PDF, PNG або JPG-додатками до Повідомлення і скріплюють кваліфікованим електронним підписом, а за наявності — ще й електронною печаткою (див. БЗ 101.18). Причому такий формат документів повинні забезпечити і ті платники, які використовують електронний документообіг (див. БЗ 101.18).

Для кожної сканкопії створюють окремий документ J(F)1360102. Прикріпити до нього можна файл у форматі PDF, PNG або JPG розміром не більше 2 Мб (див. БЗ 101.18). Хоча один файл може містити копії декількох документів. Але загальний розмір файлу все одно не повинен перевищувати 2 Мб. Кількість файлів, що прикріплюються до Повідомлення, обмежена — 100 шт. Якщо документів більше, платник повинен самостійно визначити їх пріоритетність та надати ту кількість, яка може бути оброблена (див. БЗ 101.18).

Увага! Кількість додатків «Документ довільного формату» для подання сканкопій документів повинна дорівнювати загальній кількості сканкопій, зазначеній у графі «Кількість додатків» Повідомлення за формою J(F)1312603.

А чи можна подати навздогін додаткові письмові пояснення та/або копії документів до заблокованої ПН/РК після відправлення основного пакета розблокувальних документів? Податківці раніше говорили, що законодавством така можливість не передбачена. Тому якщо вже подали на розгляд комісії відповідний розблокувальний пакет до зупиненої ПН/РК, то надіслати додаткові документи не можна (див. БЗ 101.18, діяла до 01.02.2020).

Також не можна виправити помилки в Повідомленні J(F)1312603. Проте при отриманні квитанції про неприйняття документа можна направити Повідомлення з правильними даними (див. БЗ 101.18, dp.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/450773.html, dp.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/565801.html). На наш погляд, аналогічним чином слід діяти і тоді, коли до пояснення додано документи, в яких допущено помилки або ж помилково додано не ті документи, які потрібно було додати.

І насамкінець. Податківці вже підтвердили, що на період воєнного стану строки, визначені Порядком № 1165 на розгляд повідомлення та копій документів — зупиняються (БЗ 101.18). Саме так: блокування продовжується, а строки, протягом яких регіональна комісія ДПС має прийняти рішення — розблокувати чи ні, — зупиняються ☹. Тож бажаємо тим із вас, кому «пощастило» нарватися на блокування ПН/РК під час воєнного стану, запастися терпінням. Воно вам точно знадобиться.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі