14.07.2022

Імпорт та валюта: значні полегшення

Постанова КМУ від 07.07.2022 № 761
Постанова Правління НБУ від 07.07.2022 № 142

Висновок документа

Відмінено Перелік товарів критичного імпорту. Його замінено на Перелік послуг, робіт, прав інтелектуальної власності…, за операціями з імпорту яких рекомендовано НБУ забезпечити здійснення переказів

Висновок документа

Зняті обмеження для перерахувань за імпортними «товарними» контрактами. Зменшено з 10 до 2 днів строк використання придбаної інвалюти.

Збільшено строк експортних/імпортних розрахунків до 180 днів

Коментуємо одразу два документи у зв’язку з тим, що вони були видані КМУ та Нацбанком в «жорсткій зчіпці» й однією датою (7 липня).

КМУ-зміни (імпорт). Кабмін постановою № 761 з 9 липня (дата набрання чинності постановою) відмінив Перелік товарів критичного імпорту, який був затверджений постановою КМУ від 24.02.2022 № 153. Заразом «пішли у небуття» Критерії визначення товарів критичного імпорту в умовах воєнного стану (це був додаток до постанови КМУ від 16.03.2022 № 289).

До цієї відміни з початку війни купувати на міжбанку інвалюту можна було тільки для придбання товарів з цього Переліку (за невеликим виключенням). Тож тепер можна купувати інвалюту на міжбанку для імпорту будь-якої товарної продукції.

Це полегшення гармонічно витекло з відміни ввізних преференцій, які діяли для єдинників до 1 липня*. Адже бюджету воюючої країні вкрай потрібні податки, а самій країні — імпорт.

* Щодо цієї відміни див. «Ввізні пільги скасовано: автівки фізосіб, єдиноподатники та мито для усіх» // «Податки & бухоблік», 2022, № 49.

У той же час цей «товарний» Перелік було замінено новим Переліком послуг, робіт, прав інтелектуальної власності, інших немайнових прав, призначених для продажу (оплатної передачі), за операціями з імпорту яких рекомендовано Національному банку забезпечити здійснення переказів. Туди «переїхали» роботи/послуги, які раніше були в «товарному» Переліку, але додали ще низку нових позицій. А от для оплати тих робіт/послуг/прав, які до нового Переліку не потрапили, купувати інвалюту на міжбанку й далі заборонено (див нижче)! Отже переходимо до НБУ-змін.

НБУ-зміни (інвалюта, строки ЗЕД-розрахунків тощо). Також з 9 липня цього року Постановою Правління НБУ від 07.07.2022 № 142 були внесені чергові зміни до головної «воєнно-валютної» постанови № 18**.

** Постанова Правління НБУ «Про роботу банківської системи в період запровадження воєнного стану» від 24.02.2022 № 18.

У світлі згаданих КМУ-змін «провідне» виключення з заборон на придбання інвалюти (а саме — п.п. 2 п. 14 постанови № 18) тепер дозволяє купівлю інвалюти для оплати імпорту будь-яких товарів (продукції), а також — імпорту робіт/послуг/немайнових прав***. Але щодо останніх — лише для оплати тих, які потрапили до нового, загаданого вище, Переліку послуг, робіт, прав… (який тепер фігурує в постанові КМУ № 153 замість Переліку товарів критичного імпорту — див. вище). Тож якщо збираєтесь імпортувати роботи, послуги чи права, ознайомтеся спочатку з цим новим «критичним» Переліком!

*** За умови, якщо поставка товарів за такими операціями здійснена/здійснюється після 23 лютого 2021 року.

Окрім того.

НБУ дозволив купувати інвалюту державним органам, уповноваженим здійснювати оперативно-розшукову, контррозвідувальну, розвідувальну діяльність або досудове розслідування.

Увага! На прохання багатьох підприємств та Мінекономіки, врахувавши логістичні проблеми, що виникли через війну для здійснення експорту та імпорту продукції, НБУ з 9 липня збільшив граничний строк розрахунків за експортно-імпортними ЗЕД-операціями зі 120 до 180 днів! Нагадаємо, що цей (знов подовжений) строк застосовується до відповідних операцій резидентів з експорту/імпорту, здійснених з 05 квітня 2022 року. Для операцій, що відбулися до цієї дати, граничні строки розрахунків все так само становлять 365 днів.

З 11 липня цього року НБУ зобов’язав клієнтів-резидентів куплену через банк інвалюту використати не пізніше ніж за 2 (!) робочих дні після дня її зарахування на поточний рахунок резидента на потреби, зазначені в заяві про купівлю іноземної валюти. Раніше цей строк складав 10 робочих днів.

НБУ зняв валютні «100000-ні» денні обмеження щодо зняття готівкової гривні та інвалюти для дипломатичних представництв та консульських установ іноземних держав в Україні.

Не самі погані новини. Миру усім!