Теми статей
Обрати теми

Ввізні пільги скасовано: автівки фізосіб, єдиноподатники та мито для усіх

Павленко Олексій, податковий експерт
Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо перегляду окремих пільг з оподаткування» від 21.06.2022 № 2325-ІХ

Висновок документа

З 1 липня 2022 року відновлено:

оподаткування імпортним ПДВ та ввізним митом товарів, що ввозяться платниками єдиного податку 1-3 групи;

— справляння акцизу, ПДВ та ввізного мита за операціями з імпорту фізособами легкових автомобілів, бусів, вантажівок, мотоциклів, тощо.

Платникам спецЄП.

П.п. 9.3 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ.

Починаючи з 1 липня 2022 року платникам спецЄП не може бути госпсуб’єкт, який здійснює імпорт автомобілів легкових, кузовів до них, причепів та напівпричепів, мотоциклів, транспортних засобів, призначених для перевезення 10 осіб і більше, транспортних засобів для перевезення вантажів. До цієї дати такі операції були виключенням із заборонених видів діяльності для платників спецЄП.

Тож тепер імпорт будь-яких підакцизних товарів для них заборонено. Стосовно підакцизних товарів для платників спецЄП залишилися єдине «дозвільне» виключення щодо роздрібного їх продажу (але паливно-мастильні матеріали їм можна продавати вроздріб — лише в ємностях до 20 літрів).

П.п. 9.5 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ.

1. Звільнення від імпортного ПДВ з 1 липня вже не діє для ввезення платниками спецЄП товарів з будь-яких країн (до 1 липня у них під оподаткування підпадало лише ввезення товарів з російської федерації, Республіки Білорусь та з окупованих територій).

2. З 1 липня у платників спецЄП вже не мають оподатковуватись ПДВ операції з постачання на митній території України товарів, які мають походження з країн-агресорів — російської федерації та Республіки Білорусь. Тут, схоже, любітєлі усього руського та бяларуськаго депутатів «абвялі вакруг пальца». Чи, може, вони усвідомлено «виплеснули немовля»?.. Тобто — прибравши з п.п. 9.5 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ, навмисно «анігілювали» й оподаткування ПДВ «ворожих» товарів, які постачають платники спецЄП?..☹

Щодо низки проблем з таким оподаткуванням ПДВ, яке для платників спецЄП пропрацювало (на бумазі?..) з 1 квітня до 1 липня ми детально писали в «Податки & бухоблік, 2022, № 45 в матеріалі «Платник спец-ЄП реалізує товари агресора: наслідки».

Платникам ЄП груп 1-3.

Пп. 69.23 та 69.25 підрозд. 10 розд. ХХ виключено.

З 1 липня відмінено пільгу для єдинників 1-3 груп щодо звільнення від оподаткування ПДВ операцій з ввезення товарів на митну територію України у митному режимі імпорту. Раніше, нагадаємо, під цю пільгу не підпадали лише єдинники гр. 3, які працюють на ставці ЄП 3 % і вона не розповсюджувалася на ввезення товарів походженням з росії і Білорусі та тих, що ввозяться з окупованих територій.

Пп. 1, 2 та 4 п. 911 розділу ХХІ МКУ виключено.

Відмінено також (для всіх — див. нижче) і пільги з ввізного мита. Крім того, для когорти згаданих єдинників відмінили митні процедурні «преференції», які раніше передбачалися: спрощений механізм попереднього декларування та термінове розмитнення (протягом однієї робочої години) товарів.

Фізособам.

Пп. 69.24 та 69.25 підрозд. 10 розд. ХХ виключено.

З 1 липня відмінено пільги з акцизу, ПДВ та ввізного мита для операцій з ввезення фізособами на митну територію України автомобілів легкових, кузовів до них, причепів та напівпричепів, мотоциклів, транспортних засобів, призначених для перевезення 10 осіб і більше, транспортних засобів для перевезення вантажів у митному режимі імпорту.

Отже, хто не встиг, той запізнився! До речі багато несвідомих громадян кинулися (зовсім не для потреб ЗСУ) «на шару» перти дорогі тачки з Європи, чим ганьбили Україну перед усім світом. От завдяки таким «патріотам» і позарубали ввізні пільги усім підряд… ☹

Усім госпсуб’єктам.

П.п. 1 п. 911 розділу ХХІ МКУ виключено.

Скасовано з 1 липня звільнення від оподаткування ввізним митом товарів, що ввозяться (пересилаються) на митну територію України будь якими підприємствами (у т.ч. ФОП) для вільного обігу*.

* Раніше під це звільнення не підпадали лише: спирт етиловий та інші спиртові дистиляти, алкогольні напої, пиво (крім квасу «живого» бродіння), тютюнові вироби, тютюн, промислові замінникіи тютюну, рідини, що використовуються в електронних сигаретах; а також — будь-які товари походженням з росії і Білорусі та ті, що ввозяться з окупованих територій.

Інше. Ще деякі, не настільки одіозні зміни, внесені Законом № 2325.

1. Від оподаткування збором до Пенсійного фонду (3 — 5 % від вартості авто) звільнено легкові автомобілі, оснащені виключно електричними двигунами (одним чи кількома).

2. Унесені зміни до МКУ та Закону про ЗЕД**, якими КМУ надані повноваження для введення «дзеркальних» ввізних пільг (щодо звільнення від оподаткування ввізним митом, зниження ставок ввізного мита або встановлення тарифних квот) до товарів, що походять з держав, які здійснили дружні дії щодо суб’єктів ЗЕД України і застосували тарифні пільги до українських товарів.

** Закон «Про зовнішньоекономічну діяльність» від 16.04.1991 № 959-XII.

3. До кінця 2022 року дозволено митне оформлення для вільного обігу та перша державна реєстрація в Україні юридичними (!) особами транспортних засобів з низкою кодів товарних позицій, до яких відносяться автобуси, буси, вантажівки, авто спец-призначення як вироблені в Україні, так і імпортні, за умови їх відповідності екологічним нормам не нижче рівня «ЄВРО-3», а також за умови, що такі транспортні засоби ввозяться в Україну юридичними особами для власного використання та не можуть бути відчужені протягом 1095 днів з дня їх першої державної реєстрації в Україні. Це не поширюється на транспортні засоби, які походять або ввозяться з російської федерації, Республіки Білорусь та тимчасово окупованих територій України.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі