18.07.2022

Безоплатне харчування у розрахунку середньої зарплати

В колективному договорі передбачено безоплатне харчування працівників, його організовує стороння організація. Вартість харчування персоніфікована, з неї утримуємо ПДФО, ВЗ та нараховуємо ЄСВ. Чи включати вартість харчування у середню для розрахунку лікарняних та відпускних?

Розрахунок середньої заробітної плати для розрахунку лікарняних та відпускних визначають за різними правилами на підставі різних нормативних документів. Почнемо з розрахунку лікарняних.

У розрахунку лікарняної середньої. Головний документ, на який треба спиратися як під час розрахунку оплати перших 5 днів тимчасової непрацездатності за рахунок коштів роботодавця, так і допомоги по тимчасовій непрацездатності та допомоги по вагітності та пологах, що фінансуються за рахунок ФСС, — це Порядок № 1266.

Для того щоб ту чи іншу виплату можна було включити до розрахунку лікарняної середньої, вона повинна одночасно відповідати таким умовам.

По-перше, виплата повинна входити до фонду оплати праці. Це випливає з норм п. 3 Порядку № 1266. Складові фонду оплати праці визначає Інструкція № 5. Відповідно до її п.п. 2.3.4 оплата чи дотації на харчування працівників, у т. ч. у їдальнях, буфетах, профілакторіях, належить до складової фонду оплати праці — інших заохочувальних та компенсаційних виплат. Тому відповідно на суму харчування й нараховуємо ЄСВ.

По-друге, виплата повинна бути відображена у звітності з ЄСВ (див. п. 32 Порядку № 1266). Вартість харчування відображаємо у Д1 Об’єднаного звіту у складі заробітної плати.

Таким чином,

вартість харчування, що надається працівникам за умовами колдоговора, включаємо до розрахунку лікарняної середньої

Переходимо до обчислення відпускних.

У розрахунку відпускних. Механізм розрахунку середньоденної зарплати для оплати всіх видів відпусток (крім відпустки по вагітності та пологах) та компенсації за невикористану відпустку встановлений Порядком № 100.

При обчисленні середньоденної відпускної зарплати враховуємо:

— усі суми нарахованої заробітної плати, крім тих, що перелічені у пп. «а» — «о» п. 4 Порядку № 100. Виплати, що не враховують при визначенні середньоденної зарплати для оплати періоду відпустки, ви знайдете у зручному форматі таблиці у статті «Середня зарплата: вхід заборонено» // «Податки & бухоблік», 2022, № 39.

— лікарняні та допомогу по вагітності та пологах (п. 3 Порядку № 100).

Ми вже з’ясували вище, що вартість харчування — це складова фонду оплати праці. А чи є вартість харчування серед виплат, які виключаються з розрахунку середньої зарплати та перелічені в пп. «а» — «о» п. 4 Порядку № 100? Так, у п.п. «з» маємо «дотації на обіди».

Тому сума компенсації працівникам вартості харчування не приймає участі у розрахунку відпускних та компенсації за невикористану відпустку