06.06.2022

Відновлення реєстрації ПН/РК. Наслідки для продавця

«Воєнні» норми ПКУ постійно змінюються. Ось, новим Законом № 2260 фактично платників податків перевели вже на довоєнні правила звітування і сплати податків. Відновилась вже і реєстрація податкових накладних. А з нею — і купа проблем. Платники ПДВ вже переймаються питанням звідки з’явився «мінусовий» ліміт реєстрації та що з ним тепер робити. Система блокування податкових накладних теж вже не забарилась працювати. А на додачу до цього на горизонті маячать строки протягом яких потрібно уточнити відображений на підставі бухпервинки податковий кредит, якщо постачальник не зареєструє ПН. Тому ми для вас підготували цей тематичний номер в якому розглянемо ці та інші питання, які стосуються ПДВ в умовах війни. А почнемо ми з відновлення реєстрації податкових накладних.

Законом № 2260 (набув чинності з 27.05.2022) відновлено перебіг строків для реєстрації податкових накладних (ПН) та розрахунків коригування (РК). Також цим же Законом встановили спеціальні строки для реєстрації ПН/РК, які неможливо було зареєструвати з початку воєнного стану. То в які ж строки мають бути зареєстровані ПН/РК? Що загрожує за несвоєчасну їх реєстрацію? З цими та іншим питання зараз і розберемо.

Отже, з 27.05.2022 відновив свою роботу Єдиний реєстр податкових накладних (ЄРПН), та було заявлено про можливість із цієї ж дати реєструвати ПН/РК.

При цьому за платниками ПДВ залишається обов’язок зареєструвати і всі ПН/РК за лютий, березень, квітень і травень 2022 року, які не були зареєстровані внаслідок того, що ЄРПН не працював.

До прийняття Закону № 2260 реєструвати ПН/РК без штрафів за ці та інші періоди воєнного стану платники ПДВ мали можливість ще впродовж 6 місяців після скасування воєнного стану (стара редакція п. 69.1 підрозд. 10 розд. XX ПКУ).

Але Законом № 2260 цю норму вже переписали і фактично встановили нові строки, протягом яких можна без штрафів зареєструвати ПН/РК. Ці строки залежать від того (!) має платник ПДВ під час воєнного стану можливість реєструвати ПН/РК чи ні.

Як визначається, чи є така можливість у платника?

Вирішення цього питання покладено на Мінфін. Він має визначити порядок підтвердження можливості чи неможливості виконання платником податків обов’язків та перелік документів на підтвердження. Поки що відповідного документу (або хоча б його проекту) немає. Сподіваємось, тягнути з цим Мінфін не буде. Але що однозначно:

для того, щоб вважатися платником, який не має можливості виконувати свої податкові обов’язки, в т.ч. і не має можливості реєструвати ПН/РК, — це потрібно буде документально доводити.

Інакше, — ви будете вважатися платником, який має можливість своєчасно виконувати свої податкові обов’язки, в т.ч. і обов’язки щодо реєстрації ПН/РК.

Зверніть увагу! Для тих, хто був платником ПДВ і перейшов на час воєнного стану на «спецЄП» 2 % теж ніхто не знімає обов’язку зареєструвати ПН за податковими зобов’язаннями, які виникли до переходу на «спецЄП». Але для таких платників встановлені свої спеціальні строки реєстрації цих ПН/РК.

Про строки реєстрації ПН/РК і поговоримо далі.

В які строки мають бути зареєстровані ПН/РК?

Якщо платник має можливість реєструвати ПН/РК. Тобто не відноситься до платників, які мають документальне підтвердження неможливості реєструвати ПН/РК.

В такому разі:

— незареєстровані ПН/РК за лютий, березень, квітень 2022 року — такий платник має зареєструвати до 15 липня 2022 року (чи включно по це число, чи ні в ПКУ не сказано);

— незареєстровані ПН/РК за травень 2022 року — а от з ними не все так однозначно. Тому що фактично п. 69.1 підрозд. 10 розд. XX ПКУ з урахуванням змін із Закону № 2260 говорить, що до 15 липня 2022 року мають бути зареєстровані ПН/РК, граничні строки реєстрації яких припадають на період з 24 лютого 2022 року до дня набрання чинності Закону № 2260, тобто до 27.05.2022.

Дослівно мова йде про «виконання податкових обов’язків, граничний термін виконання яких» приходиться на період з 24.02.2022 до дня набрання чинності Закону № 2260. А граничні терміни виконання обов’язків щодо реєстрації ПН/РК — це не що інше як граничні строки їх реєстрації.

Граничні строки реєстрації ПН/РК за першу половину травня за загальними правилами з п. 201.10 ПКУ — 31 травня 2022 року. А це вже після набрання чинності Закону № 2260. Буквально це означає, що травневі ПН/РК мають реєструватися в «загальні» строки зі ст. 201.1 ПКУ (тобто за першу половину травня — до кінця травня).

Але! Судячи з того, що (1) податковий кредит за травень 2022 року Законом № 2260 покупцям дозволили відображати ще на підставі первинних документів і (2) тих роз’яснень, які дають податківці, ПН/РК за весь травень також можна реєструвати до 15 липня 2022 року. Що цілком виправдано, зважаючи на те, що ЄРПН запрацював лише з 27.05.2022 року і більшість платників ПДВ внаслідок того, що ПН/РК не реєструвались, мають проблеми з реглімітом;

— ПН/РК, датовані починаючі з 1 червня 2022 року, — потрібно реєструвати в «стандартні строки», визначені п. 201.10 ПКУ (залежно від того, в першій чи другі половині місяця вони складені). Нагадаємо, що граничний строк реєстрації для ПН/РК, складених з 1-го по 15 календарний день (включно) місяця — останній календарний день місяця. Тобто ПН/РК за першу половину червня потрібно зареєструвати до 30 червня включно. Для ПН/РК, складених з 16 по останній календарний день (включно) місяця, — до 15 числа (включно) наступного календарного місяця (наступного за місяцем в якому вони складені). Тобто ПН/РК за другу половину червня потрібно зареєструвати до 15 липня включно. Для зведених «компенсуючи» ПН (п. 198.5, п. 199.1 ПКУ) — протягом 20 календарних днів, що настають за останнім календарним днем місяця, в якому вони складені.

Якщо платник під час воєнного стану не має можливості реєструвати ПН/РК. Такі платники зобов’язані будуть зареєструвати ПН/РК вже після відновлення можливості реєстрації ПН.

Для платників у яких протягом воєнного стану відновилась можливість реєстрації ПН, встановлені наступні строки їх реєстрації:

1) ПН/РК, граничні строки реєстрації яких припадають на період з 24.02.2022 (тобто це ПН/РК з датою складання, починаючи з 1 лютого 2022 року) до відновлення можливості реєстрації — мають бути зареєстровані протягом 60 календарних днів з першого дня місяця, наступного за місяцем відновлення таких можливостей платників податків.

Наприклад, є незареєстровані ПН за лютий і березень 2022 року. Можливість реєстрації цих ПН у платника з’явилась припустимо, тільки 18 червня 2022 року.

60 календарних днів, відведених для реєстрації ПН почнуть «бігти» з 1 липня 2022 року (з 1-го числа, місяця наступного за місяцем відновлення можливості реєстрації). Отже, ці ПН мають бути зареєстровані до 29 серпня 2022 року включно.

2) ПН/РК, граничні строки реєстрації яких припадають на період після відновлення можливості реєстрації — мають бути зареєстровані в «стандартні» строки (залежно від того в першій чи другій половині місяця вони складені).

Наприклад, можливість реєстрації цих ПН/РК у платника з’явилась з 18 червня 2022 року. Після цієї дати наступають граничні строки реєстрації за червень 2022 року. Отже, якщо були операції в червні, то ПН/РК по податковим зобов’язанням червня (ПН/РК, датовані червнем) мають бути зареєстровані в «загальні» строки.

Якщо платник податків протягом воєнного стану так і не зміг відновити свою діяльність — то всі незареєстровані ПН/РК «воєнного» періоду він може без штрафів реєструвати протягом 6 місяців після припинення або скасування воєнного стану в Україні.

Якщо платник ПДВ перейшов на час воєнного стану на «спецЄП» ЄП 2 %. Такий платник має зареєструвати ПН/РК за податковими зобов’язаннями, які виникли до переходу на «спецЄП» протягом 60 календарних днів з дня переходу на систему оподаткування, на якій такі платники податку перебували до обрання «спецЄП». Тобто протягом 60 календарних днів з дня повернення на свою попередню систему оподаткування (на якій він був до переходу на «спецЄП».

За якою формою реєструємо ПН/РК

Нагадаємо, з 1-го березня 2022 року набрала чинності нова форма ПН/РК (відповідно до змін згідно наказу Мінфіну від 17.01.2022 № 15).

Реєструвати всі ПН/РК, у тому числі і за лютий 2022 року, потрібно за новою формою, яка набула чинності з 01.03.2022. Оскільки всі ПН/РК реєструються за формою, чинною на день реєстрації (п. 3 Порядка № 1307).

Електронні формати нової форми:

— F/J 1201013 — Податкова накладна;

— F/J 1201113 — Додаток 1 до податкової накладної. Додаток до податкової накладної;

— F/J 1201213 — Додаток 2 до податкової накладної. Розрахунок коригування кількісних і вартісних показників до податкової накладної.

Головна проблема — регліміт

Оскільки фактично ЄРПН декілька місяців не працював (реєстрація ПН/РК по факту була неможливою), а формула СЕА ПДВ при цьому продовжувала рахувати суми, то якщо ви вже подали декларації з ПДВ за лютий, березень, квітень 2022 року,— то скоріш за все стикнулись з «мінусовим» лімітом реєстрації.

Здебільшого, він виник за рахунок ∑Перевищ. Нагадаємо,

∑Перевищ виникає, якщо податкові зобов’язання (ПЗ) за деклараціями (із ряд. 9 розділу I) більше, ніж ПЗ за даними ЄРПН.

А оскільки за даними ЄРПН зареєстрованих ПН/РК за березень, квітень і частково лютий не було, то звісно (якщо ви подали за ці періоди декларації), — вся сума перейшла в ∑Перевищ.

Якщо ви включали незареєстровані ПН/РК в таблицю 1.1 додатку Д1 (як незареєстровані) декларацій, то має бути можливість реєструвати ПН/РК за ці періоди за рахунок ∑Перевищ.

В принципі, якщо податкові зобов’язання за поданими деклараціями були сплачені — формула має спрацюватиЩо треба, щоб зареєструвати ПН/РК за рахунок ∑Перевищ? Просто направити їх на реєстрацію. Але, за наявною інформацією є проблеми з реєстрацію ПН за рахунок ∑Перевищ,.

Але! Навіть, якщо ПН/РК будуть реєструвати за рахунок ∑Перевищ фактично після того як ПН/РК зареєструються за рахунок ∑Перевищ проблема з реглімітом нікуди не зникає. Тому що, при реєстрації ПН/РК зменшиться показник ∑Перевищ, але одночасно на цю суму збільшиться показник ∑НаклВид, який теж зменшує реглміміт.

А це означає, що відємний регліміт не зникне доти поки ми не отримаємо «вхідний» регліміт від своїх покупців.

Тобто платник ПДВ може стикнутися з тим, що у нього буде великій мінус (внаслідок того, що немає зареєстрованих «вхідних» ПН від покупців за «воєнні» періоди (з лютого по травень). І внаслідок цього він не зможе зареєструвати ПН.

Якщо ви не подавали ще декларації за лютий-квітень 2022 року, то можливо краще спочатку зареєструвати «поточні» ПН і лише потім подавати декларації.

Що буде, якщо вчасно не зареєструємо?

Фактично «включаться» штрафи за несвоєчасну реєстрацію ПН/РК зі ст. 1201 ПКУ.

Наразі до 31 серпня 2022 року продовжено дію карантину. І начебто поки діє карантин мало б діяти і звільнення від штрафів за несвоєчасну реєстрацію ПН. Адже норму п. 521 підрозд. 10 розд. XX ПКУ поки що ніхто не відміняв.

Але і тут Закон № 2260 вніс ложку дьогтю. З п. 69.2 підрозд. 10 розд. XX ПКУ слідує, що у разі виявлення порушень законодавства за результатами проведення перевірок до платників податків застосовується відповідальність згідно з ПКУ, законами. При цьому (!) мораторії на штрафи (як «карантинні», так і «воєнні») не застосовуються.

Тобто, якщо порушення виявлено під час дозволених на час воєнного стану перевірок, то карантинне звільнення від штрафі не діє.

Нагадаємо, своєчасність реєстрації ПН/РК є предметом камеральної перевірки (п. 75.1.1 ПКУ). А Законом № 2260 фактично з 27.05.2022 відновлено камеральні податкові перевірки:

— як декларацій з ПДВ. При цьому встановлено, що камеральні перевірки декларацій з ПДВ за лютий-травень — розпочинаються на наступний день після 20 липня 2022 року;

так і перевірки своєчасності реєстрації ПН/РК. Зазначимо, що перевірка своєчасності реєстрації ПН/РК є окремою (самостійною) підставою для проведення камеральної перевірки.

Отже, виходить, що якщо факт не реєстрації/несвоєчасної реєстрації ПН/РК податківці виявлять у ході перевірки, проведеної під час дії воєнного стану, «карантинний» штрафний мораторій» не спасе? Є питання із цього приводу. Але що однозначно

«карантинний» штрафний мораторій під час дії воєнного стану не є гарантією спасіння від штрафу!

Якщо на дату реєстрації ПН/РК змінилася особа, відповідальна за складання ПН/РК

Зупинимося на ще одній проблемі, з якою можна зіткнутися при реєстрації ПН/РК.

Припустимо, що на дату складання ПН/РК (а це дата, яка відповідає даті виникнення ПЗ) у вас була одна особа відповідальна за реєстрацію ПН/РК. А на дату реєстрації ПН/РК вона звільнилася, або змінилася.

В такому разі може бути проблема з реєстрацією ПН/РК, якщо ключ електронного підпису особи, що підписує НН/РК, не був чинним на дату складання ПН/РК. Тобто, якщо підписати ПН/РК новим ключем електронного підпису, згенерованим після дати складання ПН/РК (отриманим на «нового» працівника, якому делеговано право підпису ПН/РК), то через «невідповідність» ключів на дату складання ПН/РК і на дату реєстрації з реєстрацією ПН/РК можуть виникати проблеми.

В такому разі:

— або треба делегувати право підпису ПН/РК тій особі, яка працювала на підприємстві на дату складання ПН/РК і мала на цю дату електронний підпис, ключ якого не змінювався до дати реєстрації ПН/РК. Варто пам’ятати, що підписант, чиї ім’я і прізвище зазначаються в ПН/РК (у графі «Посадова (уповноважена) особа…»), і той, чий електронний підпис накладається на ПН/РК, повинні збігатися.

— або можна підписувати ПН/РК ключем головного бухглатера або директора. Ці особи мають право підпису ПН/РК без делегування їм типу підпису — «Підпис податкових накладних». Тільки у такому разі в самій ПН/РК у полі «Посадова (уповноважена) особа» треба зазначити дані головного бухгалтера/директора.

Подробиці щодо цього дивіться в статті «Підпис ПН/РК після звільнення підписанта», «Податки & бухоблік», 2021, № 57.

Висновки

  • З 27.05.2022 запрацював ЄРПН і відновилась можливість реєструвати ПН.
  • Строки протягом яких без штрафів можуть бути зареєстровані ПН/РК змінилися і залежать від того, має можливість платник під час воєнного стану реєструвати ПН/РК чи ні.
  • Порядок та документальне підтвердження неможливості платником виконувати свої податкові обов’язки, в т.ч. і обов’язки щодо реєстрації ПН/РК, визначить Мінфін.
  • Якщо платник має можливість реєструвати ПН/РК (не маєте документального підтвердження неможливості їх реєстрації), то:
  • ПН/РК за лютий, березень, квітень 2022 року — потрібно зареєструвати до 15 липня 2022 року;

    ПН за травень 2022 року — за роз’ясненнями податківців теж можна реєструвати до 15 липня 2022 року;

    ПН, датовані, починаючі з 1 червня 2022 року, — реєструємо в «стандартні» строки.

  • Платники, які не мають можливості реєструвати ПН/РК, зобов’язані будуть реєструвати ПН/РК вже після відновлення можливості реєстрації ПН/РК. А якщо така можливість не відновилась протягом дії воєнного стану — протягом 6 місяців за дати припинення (скасування) воєнного стану.
  • У податківців з’явилась можливість застосовувати штрафи за несвоєчасну реєстрацію ПН/РК незважаючи на «карантинне» звільнення від штрафів.

Документи

Закон № 2260Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей податкового адміністрування податків, зборів та єдиного внеску під час дії воєнного, надзвичайного стану» від 12.05.2022 № 2260-IX.

Порядок № 1307 — Порядок заповнення податкової накладної, затверджений наказом Мінфіну від 31.12.2015 № 1307.