№40

Податки & бухоблік, червень, 2022/№ 40 Інші номери журналу ›
  • Відновлення реєстрації ПН/РК. Наслідки для продавця «Воєнні» норми ПКУ постійно змінюються. Ось, новим Законом № 2260 фактично платників податків перевели вже на довоєнні правила звітування і сплати податків. Відновилась вже і реєстрація податкових накладних. А з нею — і купа проблем. Платники ПДВ вже переймаються питанням звідки з’явився «мінусовий» ліміт реєстрації та що з ним тепер робити. Система блокування податкових накладних теж вже не забарилась працювати. А на додачу до цього на горизонті маячать строки протягом яких потрібно уточнити відображений на підставі бухпервинки податковий кредит, якщо постачальник не зареєструє ПН. Тому ми для вас підготували цей тематичний номер в якому розглянемо ці та інші питання, які стосуються ПДВ в умовах війни. А почнемо ми з відновлення реєстрації податкових накладних.
  • Відновлення реєстрації ПН: наслідки для покупця З відновленням реєстрації податкових накладних (ПН) настає гаряча пора. Треба не лише привести до ладу податкові зобов’язання (ПЗ), але й розібратися з податковим кредитом (ПК). Особливо якщо ПК відображали за первинкою. Доведеться провести свого роду інвентаризацію ПК. Розбираємося.
  • Блокування ПН/РК під час війни На час дії воєнного стану (ВС) механізм моніторингу ПН/РК зупинений не був. Тобто теоретично і під час дії ВС податківці мали повне право заблокувати подану вами на реєстрацію ПН/РК. Інша справа, що з початком війни ЄРПН припинив працювати і реєструвати ПН/РК. А якщо не працює ЄРПН, то і ПН/РК не блокуються. 27 травня 2022 року ЄРПН таки почав працювати. А отже податківці з цієї дати можуть, як і в довоєнні часи заблокувати ПН/РК. Тому далі поговоримо про те, як дія ВС впливає на блокування і розблокування ПН/РК.
  • СЕА після Закону № 2260 Із 27 травня (після набрання чинності Законом № 2260) запрацював ЄРПН. Проте, як відомо, зареєструвати податкові накладні (ПН) / розрахунки коригування (РК) можна при достатньому ліміті реєстрації. Давайте з’ясуємо, як після відновлення реєстрації ПН йдуть справи з роботою СЕА та лімітом.
  • Декларації з ПДВ під час війни: порядок заповнення та зміни у строках подання Під час війни норми законодавства швидко змінюються. Ось і новий Закон № 2260, по-перше, змінив строки, протягом яких можна подати звітність (у тому числі і звітність з ПДВ) під час воєнного стану без штрафів, по-друге, обмежив періоди для відображення податкового кредиту за бухпервинкою. Щоб не загубитися у цих змінах, систематизуємо інформацію про те, в які строки повинна подаватися та як має складатися ПДВ-звітність під час воєнного стану.
  • Воєнний стан і послаблення ПДВ-правил — що зараз? Воєнний стан спричинився до того, що для платників ПДВ тією чи іншою мірою послабили дію багатьох традиційних правил. І ці послаблення періодично змінювали — якісь додавали, а якісь прибирали. Що маємо наразі в цьому питанні? Про це будемо говорити просто зараз у нашій статті!
  • Знищене майно або Війна — форс-мажор… не для всіх?! Війна триває вже понад три місяці. Правила оподаткування і послаблення для платників змінюються майже з тою самою швидкістю, що і оперативна обстановка на фронті. Враховуючи масштаб руйнувань, великої актуальності набувають питання, пов’язані зі списанням знищеного майна. Крім того, є ще низка випадків, коли платник має підтвердити свої дії наявністю форс-мажорних обставин. На жаль, останні часом у цьому питанні відбуваються не дуже позитивні тенденції! Як із цим жити і що з цим робити — поговоримо зараз!
  • Перейшли на спецЄП. Проблеми ПДВ Ми не раз відповідали на запитання, пов’язані з ПДВ, для тих, хто перейшов на спецЄП зі ставкою 2% (див. «Податки &бухоблік», 2022, № 34). Але життя не стоїть на місці. З’являються не лише нові запитання, але й законодавець підкидає чергові зміни до податкового законодавстві. Давайте розберемо декілька цікавих запитань, що надійшли від таких платників.
  • Уточнення ПДВ-декларацій у воєнний час Законом № 2260 не тільки визначено специфічні строки для реєстрації під час ВС ПН/РК, подання звітності та сплати податків, а і визначено специфічні правила подання уточнюючих розрахунків, в тому числі і уточнюючих розрахунків з ПДВ. Про те, що приніс Закон № 2260 у правила виправлення ПДВ-помилок, поговоримо далі.
  • Бюджетне відшкодування ПДВ після Закону № 2260 Разом із відновленням податкових обов’язків (щодо реєстрації податкових накладних / подання звітності / сплати податків) Закон України від 12.05.2022 № 2260-IX* повернув платникам можливість отримання бюджетного відшкодування з ПДВ. Одразу заспокоїмо: відшкодування ОВДП не буде, від цього задуму відмовилися. Поговоримо про те, як отримати бюджетне відшкодування (БВ) під час воєнного стану.
  • Оренда порожнього офісу — чи компенсувати податковий кредит? Чи потрібно нараховувати податкові зобов’язання згідно з п. 198.5 ПКУ в тому випадку, коли підприємство сплатило орендну плату за офіс у травні, але фактично в цьому офісі ніхто не працює?
  • Перелік основних документів
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі