13.06.2022

Придбали пальне до спецЄП, а використали на ЄП 2 %: що з компенсуючим ПДВ?

Підприємство в квітні 2022 року перейшло на сплату єдиного податку (ЄП) групи 3 зі ставкою 2 % доходу. За цей місяць потрібно списати пальне, що було використане для власних потреб у господарській діяльності. Чи потрібно буде нарахувати компенсуючий ПДВ на пальне після повернення на загальну систему і за якою ставкою 7 % або 20 %? Пальне було придбане у березні, коли підприємство перебувало на загальній системі оподаткування.

Напевно ви в курсі, що на період перебування на ЄП-групі 3 зі ставкою 2 % ПДВ-реєстрацію платників призупиняють (п.п. 9.5 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ). Тобто на час застосування спецЄП у підприємства відсутні права та обов’язки, встановлені розд. V та підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ. Зокрема, це стосується нарахування податкових зобов’язань (ПЗ) з ПДВ і формування податкового кредиту (ПК). Заморожується також і обрахунок СЕА-показників, визначених ст. 2001 ПКУ. А здійснені під час застосування ЄП за ставкою 2 % операції вважаються такими, що не є об’єктом ПДВ-оподаткування (п.п. 9.5 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ). Відповідно, за операціями, що здійснені в період перебування платника на ЄП-групі 3 за ставкою 2 %, він позбавляється права на складання податкових накладних (ПН) та розрахунків коригування (РК) до них (див. БЗ 101.16).

Тож, якщо перша ПДВ-подія прийшлася на період перебування підприємства у лавах спецЄПшників, тоді на:

— відвантаження/передоплату отриману (п. 187.1 ПКУ) ПЗ з ПДВ не нараховуємо і податкові накладні (ПН) не складаємо;

— оприбуткування/передоплату видану (п. 198.2 ПКУ) ПК не збільшуємо, а включаємо суму вхідного ПДВ до складу первісної вартості придбаних товарів/необоротних активів або до витрат при отриманні послуг.

А якщо товари придбані з ПДВ ще коли підприємство перебувало на загальній системі та було звичайним ПДВ-платником?

Компенсуючі ПЗ. У разі коли товари, придбані з ПДВ, пролежать весь період перебування на спецЄП і фактично будуть використані вже після повернення підприємства до повноцінної ПДВ-реєстрації, тоді ПК зберігається і компенсувати його не потрібно (див. БЗ 101.13).

А ось за доперехідними ПДВ-придбаннями, використаними під час перебування на ЄП групи 3 за ставкою 2 %, нараховуються компенсуючі ПЗ згідно з п. 198.5 ПКУ. Пряму вимогу про це містить п.п. 9.9 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ.

Здійснити нарахування таких компенсуючих ПЗ потрібно не пізніше останнього дня ПДВ-періоду, в якому буде відновлена повноцінна ПДВ-реєстрація. Тобто ПК слід буде компенсувати в тому періоді, коли ваше підприємство повернеться зі спец-ЄП на загальну систему оподаткування. Відповідно, не пізніше останнього дня ПДВ-періоду, в якому буде відновлено ПДВ-реєстрацію, виникає обов’язок скласти і зареєструвати в ЄРПН зведену компенсуючу ПН за такими використаними перехідними ПДВ-придбаннями — пальним (див. БЗ 101.13).

У зведеній компенсуючій ПН зазначайте код ознаки зведеності «1» та тип причини «08» — «Складена на постачання для операцій, які не є об’єктом оподаткування податком на додану вартість». Докладно про заповнення ПН читайте в «Податки & бухоблік», 2021, № 69, с. 14.

ПДВ-ставка для компенсуючих ПЗ. Компенсуючі ПДВ-зобов’язання слід нараховувати за тією ж ставкою ПДВ, за якою був відображений ПК при придбанні товарів/послуг/необоротних активів.

Нагадаємо, що тимчасово на час воєнного стану для пального (з нульовою ставкою акцизного податку, п. 41 підрозд. 5 разд. ХХ ПКУ) установлена знижена 7 % ставка ПДВ (п. 82 підрозд. 2 разд. ХХ ПКУ). Тобто з дати набрання чинності Законом від 15.03.2022 № 2120-IX, а саме з 17.03.2022 ставка ПДВ на операції з постачання пального, зазначеного у п. 82 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ, становить 7 %.

Отже, якщо пальне, що було використане для власних потреб у господарській діяльності підприємства під час перебування на спецЄП, придбали за ставкою 7 %, то й компенсуючі ПЗ нараховуєте за ПДВ-ставкою у такому ж розмірі. А от коли придбання такого пального було здійснено ще до 17 березня 2022 року, тоді відображений ПК компенсуєте за ставкою ПДВ у розмірі 20 %. Адже мета компенсуючих ПЗ загасити раніше відображений ПК.