23.06.2022

Аграрій в окупації: звільнення і економія

Платник сільгоспЄП (фермерське господарство) зареєстроване в населеному пункті, яке знаходиться під окупацією. Частина основних засобів господарства знищені. Що з вирощеною продукцією, яка знаходиться на складах не відомо. Як бути з нарахуванням і сплатою сільгоспЄП.

Послаблення при окупації

Якщо сільгосптоваробник, в тому числі і платник сільгоспЄП, знаходиться в окупації, то для нього встановлено чимало послаблень. А саме його звільнено від сплати:

1) плати за землю. На період з 01.03.2022 по 31 грудня року, наступного за роком, у якому припинено або скасовано ВС, не нараховується та не сплачується плата за землю (земельний податок та орендна плата за земельні ділянки державної та комунальної власності) за земельні ділянки (земельні частки (паї)), що в тому числі розташовані на тимчасово окупованих рф територіях (п.п. 69.14 підролзд. 10 розд. ХХ ПКУ).

При цьому перелік тимчасово окупованих рф територій має визначити Кабмін. До сьогодні переліку таких територій він не визначив. Водночас про те що ваші землі знаходяться в окупації можна зрозуміти і не чекаючи переліку від Кабміну.

Отже,

якщо аграрій платник сільгоспЄП знає, що його землі знаходяться в окупації то він точне не буде зобов’язаний платити плату за землю з березня по грудень 2022 і весь 2023 рік

Щоб не платити плату за землю у 2022 році суб’єкт господарювання, який подав декларацію з плати за землю на рік в перед має провести уточнення. Як це зробити читайте у «Податки & бухоблік» 2022/№ 23

Для платників сільгоспЄП, які знаходяться в окупації таке звільнення цікаве в частині сплати земподатку за власні не сільгоспземлі та будь-які землі орендовані у держави чи органів місцевого самоврядування..

Річ у тому, що перебуваючи на сільгоспЄП аграрій не сплачує, і без звільнення військового часу, земподаток за власні землі, які використовує для ведення сільськогосподарського товаровиробництва (п.п. 4 п. 297.1 ПКУ).

2) податку на нерухомість. Тимчасово, на період з 01.03.2022 по 31 грудня року, в якому припинено або скасовано ВС, не нараховується та не сплачується податок на нерухомість за об’єкти нежитлової нерухомості, у тому числі їх частки, що розташовані в тому числі на територіях, тимчасово окупованих рф (п.п. 69.22 підролзд. 10 розд. ХХ ПКУ).

Перелік тимчасово окупованих рф територій, який потрібний для звільнення від сплати податку на нерухомість Кабмін, як і у випадку з платою за землю, і досі не затвердив. Але, на наш погляд, чи знаходиться нерухомість у окупації чи ні аграрій і сам може здогадатися без цього переліку.

Взагалі-то всі аграрії у мирний час були звільнені від сплати податку на нерухомість за свої сільгоспбудівелі. А саме п.п. «ж» п.п. 266.2.2 ПКУ звільняв аграріїв, в тому числі і платників сільгоспЄП, від податку за нерухомість за будівлі, споруди, віднесені до класу «Будівлі сільськогосподарського призначення, лісівництва та рибного господарства» (код 1271) згідно з ДК 018-2000, у випадку коли вони не здаються їх власниками в оренду, лізинг, позичку.

Як бачимо законодавець для отримання аграрієм звільнення не встановив обов`язку безпосередньо використовувати будівлі/споруди у сільгосдіяльності. Натомість він визначив умови звільнення таких об`єктів від оподаткування встановивши цільове призначення їх використання та визначив вичерпний перелік підстав, коли податкова пільга не надається, а саме: у випадках, коли нерухомість здається власниками в оренду, лізинг, позичку. З цим погоджується і суд (див. постанову ВСУ від 04.03.2021 у справі № 500/2782/18).

Отже, за сільгоспбудівлі не здані в оренду, лізинг та позичку аграрій який знаходиться в окупації і не займається сільгоспдіяльністю податок на нерухомість і без звільнення на час дії ВС платити не повинен.

Разом із військовим звільненням він отримав змогу не платити податок на нерухомість і за інші свої будівлі що знаходяться в окупації як мінімум з 01.03.2022 і по кінець 2022 рік (це за умов що ВС закінчиться у 2022)

3) екоподатку. Тимчасово, з 01.01.2022 по 31 грудня року, в якому припинено чи скасовано ВС не нараховується та не сплачується екоподаток всіма суб’єктами, в тому числі і платниками сільгоспЄП, за забруднення навколишнього середовища що здійснює їх стаціонарне джерело забруднення (наприклад котельня, тощо) що розташована на територіяї, тимчасово окупованій рф. (п.п. 69.16 підролзд. 10 розд. ХХ ПКУ).

Кабмін і досі не затвердив перелік окупованих територій для звільнення від сплатити екопощдатку. Водночас аграрій і без цього переліку може визначити чи знаходиться його територія в окупації чи ні.

Так от

якщо джерело забруднення знаходиться в окупації, то як мінімум весь 2022 рік (якщо ВС закінчиться у 2022) платити екоподаток за такий об’єкт забруднення він не повинен

4) мінімального податкового зобов’язання (МПЗ). Крім того законодавці вирішили звільнити аграріїв сільгоспугіддя яких знаходяться тимчасово окупованих рф територіях від нарахування і сплати МПЗ за 2022 та 2023 роки (п.п. 69.16 підролзд. 10 розд. ХХ ПКУ).

Для МПЗ, як і для звільнення від плати за землю, екоподатку, податку на нерухомість і на час ВС Кабмін і до сьогодні не затвердив необхідних переліків. Але оскільки МПЗ рахують вперше за результатами 2022 року, то сподіваємося до того часу він з’явиться і аграріям, які знаходяться в окупації самим приймати рішення про не нарахування МПЗ не доведеться.

З вище наведеного випливає, що

коли аграрій знаходиться в окупації, то він звільнений від сплатити плати за землю, податку на нерухомість та екоподатку, а також не повинен рахувати протягом двох років МПЗ

Проблеми із сільгоспЄП

Що стосується звільнення від сплати ПДВ, рентної плати, податку на прибуток чи ЄП групи 3 на час дії ВС, то тут великої необхідності окремо надавати звільнення не має. Так як у випадку коли платник податку на прибуток, ПДВ та ЄП групи 3 знаходиться в окупації і не здійснює діяльність, то він ці податки і так ні нарахувати, ні платити не повинен.

Водночас такого не скажеш про сільгоспЄП.

Вся справа в тому, що платники сільгоспЄП на відміну від платників податку на прибуток і платників ЄП групи 3 сплачують податок не залежно від того здійснюють вони свою діяльність чи ні.

Вони платять сільгоспЄП виходиться із наявних сільговпугідь. А той факт як саме успішно працює платник сільгоспЄП і чи взагалі працює на факт сплати сільгоспЄП не впливає.

Отже, виходить, що

аграрій платник сільгоспЄП який не займається вирощуванням сільгосппродукції чи працює собі у збиток все річно має сплачувати сільгоспЄП

Тому було б не погано, щоб законодавці звільнили аграріїв від сплати сільгоспЄП за земельні ділянки, що розташовані на тимчасово окупованій території хоча б на час дії ВС.

Якщо поритися у ПКУ, то подібне звільнення від сплатити сільгоспЄП у ньому відшукати можна. Так у п.п. 38.8 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ говориться, що земельні ділянки, що розташовані на тимчасово окупованій території та перебувають у власності або користуванні платників сільгоспЄП, не є об’єктом оподаткування ЄП у період з 14 квітня 2014 року по 31 грудня року, в якому завершено проведення АТО та/або ООС.

Але нажаль скористатися цим звільненням можуть не всі аграрії платники сільгоспЄП, які знаходяться в окупації. а тільки ті які знаходяться у Донецькій та Луганській областях. Так як перелік території (населених пунктів) які вважають окупованими для застосування звільнення із п.п. 38.8 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ перелічені у Переліку, затвердженому розпорядженням Кабміну від 07.11.2014 № 1085-р (п.п. 38.1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

Цей перелік з початком ВС не оновлювався. Тому ті аграрії, які потрапили під окупацію після 24.02.2022 навіть із Луганської та Донецької області на звільнення на час ВС від сплатити сільгоспЄП розраховувати не можуть.

Враховуючи це можна зробити невтішний висновок:

на час дії ВС всі аграрії платники сільгосЄП, які потрапили під окупацію з 24.02.2022 не звільняються від сплатити сільгоспЄП

Як уникнути сплати

Якщо платник сільгоспЄП знаходиться в окупації, то відразу виникає запитання чи можна щось зробити щоб не платити сільгоспЄП?

Теоретично є декілька варіантів економії.

Варіант 1. Якщо у аграрія немає власних сільгоспугідь, а всі угіддя він орендує, то він може розірвати всі свої договори оренди і у нього після цього зникне об’єкт оподаткування сільгоспЄП. Але навряд чи аграрії підуть на цей крок. Так як всі бажають після перемоги і далі працювати на аграрній ниві. А після розривання договорів оренди у час дії ВС, після ВС їм буде складно знайти орендодавців.

Варіант 2. Спробувати перейти на час дії ВС із сільгоспЄП на спецЄП, тобто обрати ЄП групи 3 із ставкою 2 %. Про те що аграрій платник сільгоспЄП має право перейти на спецЄП і як це зробити читайте у «Податки & бухоблік», 2022, № 34.

При цьому варто враховувати, що коли аграрій знаходиться під окупацією, то його перехід на спецЄП залишить за ним всі звільнення, що надані аграрію на час дії ВС (див. вище). Крім того такий перехід змушує аграрія платити податок виходячи з обсягу доходу отриманого від реалізації своєї сільгосппродукції, а не виходячи із площі сільгоспугідь, якими володіє чи користується аграрій.

Якщо аграрій на час дії ВС не буде продавати сільгосппродукцію, то він не буде отримувати дохід з якого слід сплачувати спецЄП. Тобто перейшовши на спецЄП аграрій, що знаходиться під окупацією не тільки може користуватися всіма звільнення воєнного часу, а й не буде сплачувати ЄП, тобто спецЄП.

Крім того такий перехід не позбавляє аграрія права і подальшому працювати на сільгоспЄП. Річ у тому, що ті аграрії, які перейдуть на спецЄП після закінчення дії спецЄП (тобто після ВС), або після відмови від спецЄП за власним бажанням знову опиняться на сільгоспЄП.

Звертаємо увагу! Щоб перейти на спецЄП аграрій має подати у податкову заяву про перехід з сільгоспЄП на спецЄП. До того дня доки аграрій цього не зробить він буде працювати на сільгоспЄП і має сплачувати в бюджет сільгоспЄП за період перебування на сільгоспЄП..

Так от якщо у аграрія немає коштів чи змоги щоб сплатити нарахований у декларації з сільгоспЄП податок по день переходу на спецЄП (тобто це наступний робочий день після подачі заяви на зміну групу ЄП), то він цим перейматися не повинен.

Аграрій зможе без штрафів виконати обов’язок по сплати сільгоспЄП протягом 60 календарних днів з дня переходу із спецЄП на сільгоспЄП

Якщо ж аграрій не переходитиме на спецЄП, а буде і далі перебувати на сільгоспЄП, то уникнути сплати сільгоспЄП за період дії ВС він не зможе. Але він може уникнути штрафу за несвоєчасну сплату сільгоспЄП за цей період, якщо сплатить сільгоспЄП:

протягом 6 місяців після того як закінчиться ВС (п. 69.1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ). Так чинити має аграрій у якого до кінця ВС не виникне змоги сплатити сільгоспЄП;

— протягом 60 календарних днів з першого дня місяця, наступного за місяцем відновлення можливості сплати сільгоспЄП. Так чинити буде аграрій у якого протягом ВС відновиться змога сплати сільгоспЄП.

Хотілося б також сказати декілька слів і про фізосіб-орендодавці, якщо аграрій знаходиться в окупації і переходить на спецЄП з сільгоспЄП. За загальним правилом орендодавців після переходу орендаря на спецЄП втрачають право на пільгу із п. 281.3 ПКУ (ср. ). Так як ця пільга діє доки землі орендує саме платник сільгоспЄП.

Але оскільки ми говоримо про землі що знаходяться в окупації, то на той період доки платник сільгоспЄП буде перебувати на спецЄП його фізособи-орендодавців все рівно будуть звільнені від сплати плати за землю. Вони отримають звільнення на підставі військово-звільняючого п.п. 69.14 підролзд. 10 розд. ХХ ПКУ, який звільняє всі землі що знаходяться в окупації від плати за землю з 01.03.2022 по 31 грудня року, наступного за роком, у якому припинено або скасовано ВС (про це див вище).

Таким чином перехід аграрія, землі якого знаходяться в окупації, на спецЄП із сільгоспЄП не принесе обов’язку сплатити плати за землю його орендодавцям-фізособам на період перебування останнього на спецЄП.

Висновки

  • Всіх аграріїв, що знаходяться на окупованій території звільнило від сплати плати за землю, податку на нерухомість, екоподатку і МПЗ.
  • Від сплати сільгоспЄП навіть аграріїв, що знаходяться в окупації не звільнили.
  • Хочете не платити сільгоспЄП перейдіть на спецЄП.