№45

Податки & бухоблік, червень, 2022/№ 45 Інші номери журналу ›
  • Релокація підприємства: а що з зарплатними податками? Ситуація, яка знайома багатьом. Підприємство з зони ведення бойових дій переїхало в інший регіон на захід України. Там воно орендує чи придбало приміщення, де й здійснює діяльність. Працівники працюють, отримують зарплату. А як бути з зарплатними податками? Куди їх сплачувати? За старим місцезнаходженням чи за новим? Давайте розглянемо, що з цього приводу нам говорить законодавець.
  • Норматив осіб з інвалідністю: як виконати Незважаючи на війну, норми законодавства щодо виконання нормативу з працевлаштування осіб з інвалідністю ніхто не скасовував. І зараз роботодавцям саме час проаналізувати, чи не настав час перейматися прийняттям на роботу таких осіб, щоб не платити по закінченню року адміністративно-господарські санкції. Тим більше, що війна внесла свої корективи і в це питання. Тому давайте згадаємо, що таке «інвалідний» норматив, кого він стосується і як його розрахувати.
  • Сільгосппродукція, ПДФО, ВЗ та роз’яснення Мінфіну Закон України від 24.03.2022 № 2142-IX призваний був внести зміни до законодавства й, зокрема, до ПКУ та вдосконалити його на період дії воєнного стану. Серед змін були й ті, що стосуються оподаткування доходів фізосіб, отриманих від продажу власної сільськогосподарської продукції в період дії воєнного стану.
  • Закон № 2260: чи вже сплачувати єдиний податок ФОП групи 2 Яка зараз ситуація зі сплатою єдиного податку для ФОП групи 2? Якщо є можливість сплачуємо, а якщо немає ─ то можна і надалі не сплачувати? Так розуміти зміни Закону № 2260 чи якось інакше?
  • Не сформували податковий кредит за первинкою: як бути з коригуванням при поверненні авансу? Питання. У лютому (22.02.2022) перерахували аванс постачальнику, але постачальник не зміг зареєструвати податкову накладну, оскільки намагався це зробити вже після 24.02.2022. Декларацію з ПДВ за лютий ми подавали, але в ній податковий кредит за цією операцією не відображали (не скористались можливістю відобразити кредит на підставі первинки). Тепер нам повернули аванс. За звичайних умов ми мали б відкоригувати податковий кредит, не чекаючи розрахунок коригування (РК). А як бути з цим коригуванням, якщо податковий кредит не відображали?
  • Платник спец-ЄП реалізує товари агресора: наслідки У даному матеріалі проаналізуємо норми й висловимо свою думку щодо проблеми: які саме мають бути ПДВ-наслідки операцій з торгівлі єдинниками, які працюють у групі 3 ЄП за ставкою 2 % (тобто — платниками спецЄП), товарами, що мають походження з країн, визнаних державами-окупантами.
  • Аграрій в окупації: звільнення і економія Платник сільгоспЄП (фермерське господарство) зареєстроване в населеному пункті, яке знаходиться під окупацією. Частина основних засобів господарства знищені. Що з вирощеною продукцією, яка знаходиться на складах не відомо. Як бути з нарахуванням і сплатою сільгоспЄП.
  • ПДВ і акциз у чеку РРО/ПРРО спецєдинника За поточний квартал чимало платників перейшло на воєнний спецЄП зі сплатою 2 % від виручки. До речі, не лише дрібних підприємців, а й великих підприємств. Дехто з різних причин вже встиг навіть повернутися назад. І серед тих, і серед інших чимало таких, котрі зобов’язані використовувати РРО/ПРРО. Так-от, виявляється зміна системи оподаткування спричинює певні зміни в обов’язкових реквізитах касового чека, які слід було одразу впровадити. Що це за зміни і чого чекати тим, хто не відреагував на них своєчасно, розповімо у цій статті.
  • Повертаємо валютний кредит у гривні Підприємство взяло в українському банку валютний кредит у доларах США, але у зв’язку із воєнним станом досягнуто домовленість про його повернення у гривнях. Яким чином така перекваліфікація відобразиться на обліку підприємства?
  • Єдиноподатник-експедитор: валютні «хитрощі» Ситуація. ФОП-єдиноподатник надає експедиторські послуги. Замовник нерезидент перерахував 100 % аванс за послуги в сумі 1000 євро, включаючи суму експедиторської винагороди 100 євро. Курс НБУ на дату отримання авансу склав 32,194 грн/євро. Експедитор для виконання договору залучив перевізника — резидента. Вартість наданих послуг ним склала 27300 грн. І виходить, що фактично дохід експедитора тепер збільшився. З якої суми нараховувати єдиний податок?
  • Проблеми бази для ПДВ та акцизу з тюнюну та РЕС1 Редакція регулярно отримує питання від читачів щодо заплутаних проблем з визначенням у 2022 році бази оподаткування ПДВ і акцизним податком тютюнових товарів та РЕС, особливо щодо тих, які імпортуються та потім реалізуються на території України. Свого часу в «Податки & бухоблік», 2022, № 9 ми розглядали низку питань стосовно баз оподаткування тютюнових виробів та РЕС цими податками. Сьогодні ж за проханням читачів ми систематизуємо основні «базові» питання, приділивши трохи більше уваги не надто врегульованому оподаткуванню ПДВ та акцизом у імпортерів таких товарів…
  • Доходи за 2011 — 2022 рр. виплачені в червні 2022 року: розраховуємо компенсацію Таблицю з величинами приросту індексів споживчих цін для розрахунку компенсації у зв’язку з порушенням строків виплати зарплати в разі погашення боргів у травні 2022 року шукайте в «Податки & бухоблік», 2022, № 39.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі