27.06.2022

Форма № 20-ОПП як причина блокування ПН

Чи буде неподання ф. №20-ОПП причиною для блокування податкових накладних під час дії воєнного стану?

Так, буде. В цьому сенсі порядок блокування податкових накладних під час воєнного стану нічим не відрізняється від мирного часу. Нагадаємо: податківці неодноразово натякали, що неподана ф. №20-ОПП може спричинитися до ПН-блокування у платника ПДВ, який не подав зазначену форму (див.: cv.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/423066.html). При цьому причиною такого вкрай небажаного наслідку називається та обставина, що неподана ф. №20-ОПП збільшує ймовірність того, що платник ПДВ потрапить до категорії ризикових (див. ch.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/504715.html).

Прямого зв’язку між неподанням ф. №20-ОПП і ризиковим статусом платника ПДВ законодавство не встановлює. Безпосередньо Порядок № 1165 жодних застережень з цього приводу не містить. Менше з тим, подекуди податківці натякають, що дані, наведені у ф. №20-ОПП вони при блокувальному моніторингу все ж враховують. Зокрема, відповідно до їхніх роз’яснень, відомості про наявність у платника основних засобів, відображені у ф. №20-ОПП, зазначаються у поясненнях, з якими подається антиблокувальна таблиця даних (див.: kyivobl.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/468020.html).

Нагадаємо: згідно з п. 8.4 Порядку № 1588 Повідомлення про об’єкти оподаткування та об’єкти, пов’язані з оподаткуванням (ф. № 20-ОПП) подається протягом 10 робочих днів після реєстрації, створення чи відкриття таких об’єктів. Щоправда, в умовах воєнного стану цей строк фактично призупинено. Адже згідно з п. 102.9 ПКУ на період дії воєнного стану зупиняється перебіг строків, визначених ПКУ та іншим законодавством, контроль за дотриманням якого покладено на податківців. Виняток — випадки, прямо передбачені п. 69.1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ.

Для строків, відведених на подання ф. №20-ОПП, у ПКУ жодних спецправил не встановлено. Тому, в принципі, про несвоєчасне подання ф. №20-ОПП та, відповідно, про штрафи згідно з п. 117.1 ПКУ під час воєнного стану можна не перейматися. Однак після того, як відновилася реєстрація податкових накладних у ЄРПН (а отже і процедура блокування цієї реєстрації) «анти-ризикове» значення ф. №20-ОПП знову набуло довоєнної актуальності.

Інакше кажучи, з поданням ф. №20-ОПП усе одно краще не затягувати. Так, строки призупинені. Так, штрафів не буде. Але якщо інформації про ваші об’єкти оподаткування не буде у Єдиному банку даних, для вас зростає ймовірність отримати статус ризикового платника і, відповідно, зіткнутися з процедурою блокування деякої частини чи навіть усіх своїх податкових накладних. А до Єдиного банку даних інформація потрапляє саме із поданої платником ф. №20-ОПП.

Принагідно нагадаємо: ф. №20-ОПП може подаватися як в електронному, так і в паперовому вигляді. При цьому з електронної форми № 20-ОПП дані в Єдиний банк даних потрапляють не пізніше наступного дня після отримання, а з паперової — не пізніше 10 робочих днів від дня надходження (п. 8.6 Порядку № 1588).

Тому радимо надавати перевагу саме електронній формі. В ній і дані проходять швидше, і немає ризику, що податківці «загублять» інформацію про ваші об’єкти оподаткування, на що вже неодноразово скаржилися ті, хто подавав паперову ф. №20-ОПП (див.: i.factor.ua/ukr/journals/nibu/2021/july/issue-55/article-115787.html).