07.11.2022

Пільги з податку на нерухоме майно

Платниками цього податку є як фізичні, так і юридичні особи — власники житлової та нежитлової нерухомості. Та оскільки «фізикам», у тому числі ФОП, цей податок розраховує контролюючий орган, про них тут не говоритимемо. А от «юрики», що самостійно декларують свої податкові зобов’язання, мають враховувати при цьому й існуючі пільги з податку на нерухомість.

Пільги з цього податку надаються шляхом:

виключення тих чи інших об’єктів нерухомості з переліку об’єктів оподаткування (див. п.п. 266.2.2, а також п.п. 38.6 підрозд. 10 розд. XX ПКУ). Юридичні особи — власники такої нерухомості декларацію щодо неї не подають (БЗ 106.07);

Якщо ж на об’єкт нерухомості встановлено нульову ставку податку, відзвітувати за такий об’єкт слід на загальних підставах

Про це йдеться в БЗ 106.07;

зменшення бази оподаткування об’єкта/об’єктів житлової нерухомості, що перебувають у власності фізичної особи (п.п. 266.4.1 ПКУ). Однак на юросіб така пільга не поширюється.

Місцеві пільги

Крім того, місцеві ради наділені повноваженнями встановлювати пільги з податку на нерухомість, який сплачується на відповідній території, з об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, що перебувають у власності юридичних осіб, громадських об’єднань, благодійних і релігійних організацій (абзац перший п.п. 266.4.2 ПКУ). Донедавна це була єдина пільга з цього податку, прописана в Довіднику пільг (код 18010402).

З 01.07.2022 місцеві ради отримали також право встановлювати пільги з податку на нерухоме майно з об’єктів нежитлової нерухомості, що розташовані на території індустріального парку та перебувають у власності учасників індустріального парку

Така норма прописана в абзаці п’ятому п.п. 266.4.2 ПКУ. Код цієї пільги — 18010403.

Якщо якась із зазначених пільг поширюється на вас, то у відповідних колонках додатків 1 та/або 2 до декларації слід зазначити код пільги, розмір пільги (%) і суму пільги (у гривнях з копійками з двома знаками після коми), розраховану пропорційно кількості місяців перебування нерухомого майна у власності.

Воєнні пільги

Йдеться про звільнення від нарахування і сплати податку на нерухоме майно, передбачене п.п. 69.22 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ. Згідно з цією нормою юридичним особам воєнне звільнення надано за:

1) об’єкти житлової нерухомості за період з 1 березня 2022 року по 31 грудня 2022 року, якщо такі об’єкти:

— стали непридатними для проживання у зв’язку з військовою агресією рф;

— розташовані на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії, або тимчасово окупованих територіях (БЗ 106.07);

2) об’єкти нежитлової нерухомості за період з 1 березня 2022 року по 31 грудня року, в якому припинено або скасовано воєнний стан (ВС), якщо такі об’єкти розташовані на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії, або тимчасово окупованих територіях (БЗ 106.07).

При цьому юридичні особи — власники звільненої нерухомості

мають право уточнити задекларовані зобов’язання з податку на нерухоме майно протягом 6 календарних місяців після місяця, в якому припинено чи скасовано ВС

Зверніть увагу! Зменшити податкові зобов’язання за об’єкти нерухомості, розташовані на територіях, де не велися бойові дії (не були окупованими), у тому числі й за ті об’єкти, що виділялися тимчасово для потреб ЗСУ, військових адміністрацій, не можна (БЗ 106.07).

Перелік територій, на які поширюється воєнне звільнення від податку на нерухомість, а також порядок визнання житла таким, що стало непридатним для проживання у зв’язку з військовою агресією, має затвердити Кабмін. А цих документів, на жаль, і досі немає…

Якщо підходити до справи формально, то без цієї нормативки зазначене звільнення не працює. Разом з тим, кожний власник нерухомості теоретично може визначити, чи знаходиться його нерухомість у зоні бойових дій або окупації. Тож він уже зараз може зняти нараховані раніше податкові зобов’язання шляхом подання уточнюючої декларації (УД). Як це зробити, читайте в статті «Уточнюємо податок на нерухомість за воєнні періоди» // «Податки & бухоблік», 2022, № 64.

До відома! З тим, що можна уточнитися й раніше, не чекаючи закінчення/скасування ВС, згодні й фіскали. Однак до появи переліку звільнених територій подавати УД вони не радять (БЗ 106.07).