№84

Податки & бухоблік, листопад, 2022/№ 84 Інші номери журналу ›
  • Податкова пільга — пряник із присмаком Слово «пільга» підсвідомо вселяє в нас відчуття позитиву. Ми уявляємо собі, що йдеться про певні послаблення, винятки із загальних правил. Це стосується у тому числі й податкових пільг. Їх розглядають як «милість» законодавця до певних категорій платників, можливість зекономити кошти і зменшити податкове навантаження. У цій статті будемо розбиратися, що таке податкові пільги!
  • Воєнні пільги з ПДВ Війна внесла корективи і в оподаткування. Воєнні норми з’явилися щодо багатьох податків/зборів. Не став винятком і ПДВ — тут також на час воєнного стану введено певні правила. Зберемо воєнні ПДВ-особливості в таблиці.
  • Допомога лікарням через благодійну організацію Підприємство безоплатно передає товари благодійній організації, а та передає ці товари медичному закладу типу «Охматдит». Якими є наслідки таких операцій для податкового обліку підприємства? Якими були б наслідки, якщо товари підприємство передавало б лікарні напряму?
  • Застосовуємо пільги з ПДВ На перший погляд, облік при пільгах повинен спрощуватися. Адже якщо ПДВ не нараховується, то і клопоту повинно бути менше. І менше з тим, при застосуванні пільг з ПДВ пільговикам доводиться враховувати цілу низку нюансів. Тому поговоримо про ПДВ-пільги детальніше.
  • Пільги для пального та їх особливості Пальне під час війни — це стратегічний ресурс. Тож не дивно, що за його обігом пильно стежать, ціну намагаються знизити, а постачання зробити стабільними й безперервними. У цій статті поговоримо про те, як зазначеним цілям сприяють податкові пільги для пального.
  • Пільги з податку на прибуток під час війни У непростих умовах, що виникли, платники намагаються не лише продовжувати сплачувати податки, але й надавати військову допомогу державі. Для оборони країни передаються автомобілі, одяг, взуття, продукти харчування, ліки, ПММ тощо. Тому в податковоприбутковому обліку платникам дозволено таку допомогу залишити в податкових витратах. Поговоримо про такі воєнні правила детальніше.
  • Воєнна можливість несплати ЄП та ЄСВ для ФОП: ситуація на зараз Напад, шок, зупинка перебігу податкових строків. То в минулому. Зараз інша реальність. Хто має можливість, вже давно мав повернутися до звичного податкового ритму. Що з цього приводу маємо з (не)сплатою ФОП єдиного податку та ЄСВ. Давайте подивимось ситуацію «на зараз».
  • Пільги з плати за землю Плата за землю справляється у двох формах: земельний податок або орендна плата за землю державної і комунальної власності (п.п. 14.1.147 ПКУ). У такому розрізі й нагадаємо спочатку про старі земельні пільги, а опісля розповімо про ті, що запроваджено під час війни.
  • Пільги з податку на нерухоме майно Платниками цього податку є як фізичні, так і юридичні особи — власники житлової та нежитлової нерухомості. Та оскільки «фізикам», у тому числі ФОП, цей податок розраховує контролюючий орган, про них тут не говоритимемо. А от «юрики», що самостійно декларують свої податкові зобов’язання, мають враховувати при цьому й існуючі пільги з податку на нерухомість.
  • Екоподаток: без пільг, але з воєнним звільненням Жодних пільг у розд. VIII ПКУ, що регулює порядок справляння екологічного податку, ви не знайдете. Немає їх і в жодному з двох Довідників пільг (111/1 і 111/2). Разом з тим на період воєнного стану (ВС) певні послаблення з цього податку все ж з’явилися. Згадаємо про них разом.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі