14.11.2022

Перейшли на спецЄП. Які строки подання декларації з ПДВ за останній період

Для платників ПДВ, які перейшли на спецЄП, актуальним є питання: в який строк можна подати декларацію з ПДВ за останній перед переходом на спецЄП звітний період? Чи можна буде це зробити в строк 60 днів після повернення зі спецЄП? Чи всі платники спецЄП можуть скористатися цим строком? Розбираємося.

Останній період з ПДВ. Спочатку хочемо звернути увагу на такий момент. Набуття статусу платника спецЄП цілком можливе і посеред місяця, оскільки зараз відповідно до норм ПКУ суб’єкт господарювання вважається платником спецЄП з наступного робочого дня після подання заяви (п. 9.8 підрозд. 8 розд. XX ПКУ).

Тому якщо у вас перехід на спецЄП відбувся посеред місяця, то фактично потрібно буде подати декларацію з ПДВ і за частину місяця, в якому перейшли на спецЄП. Наприклад, перейшли на спецЄП з 03.11.2022. У такому разі потрібно буде подати не тільки декларацію з ПДВ за жовтень 2022 року, а й декларацію з ПДВ за листопад 2022 року (за період з 01.11.2022 по дату переходу на ЄП). Хоча декларацію за листопад, у принципі, можна не подавати, якщо відсутні показники для декларування та виконуються вимоги п. 49.21 ПКУ (про що детальніше у статті «Призупинили діяльність на час війни: чи подавати звітність?» // «Податки & бухоблік», 2022, № 29).

Але в будь-якому разі в цьому випадку граничний строк подання декларацій з ПДВ і за жовтень, і за листопад вже припадає на період перебування на спецЄП. В які ж строки ми маємо подати ці ПДВ-декларації?

Не можна подати декларацію. Тут варто зазначити, що на час перебування на спецЄП реєстрація платника ПДВ призупиняється. Платник спецЄП втрачає всі свої права та обов’язки як платника ПДВ (п. 9.5 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ). Причому не тільки за період перебування на спецЄП, а взагалі на весь цей період він позбавляється прав і обов’язків як платника ПДВ. Тобто

перебуваючи на спецЄП, такий платник не має права подавати декларації з ПДВ, у тому числі і за періоди до переходу на спецЄП

Є ще один момент. Подати декларацію за відповідний місяць до спливу цього місяця теж неможливо (тобто, наприклад, декларацію з ПДВ за листопад ну ніяких не вийде подати в листопаді).

А значить, оскільки немає фізичної можливості подавати декларацію з ПДВ під час перебування на спецЄП, логічно, що

звітувати за період до переходу на спецЄП ми вже повинні після повернення зі спецЄП — коли до нас повернуться права й обов’язки платника ПДВ

Тут може виникнути питання: а чи не можна провести паралель із ситуацією анулювання ПДВ-реєстрації? Адже при анулюванні ПДВ-реєстрації декларація подається теж у загальні строки і фактично на дату подання декларації статус ПДВ-втрачено. Тобто, по суті, вона вже подається неплатником ПДВ, але ж декларація подається і приймається? Не треба ототожнювати цей випадок з нашою ситуацією. Адже відповідно до п. 7 розд. I Порядку № 21* декларація з ПДВ може подаватися виключно зареєстрованими платниками ПДВ. А анулювання ПДВ-реєстрації прямо названо як виняток із цього правила.

* Порядок заповнення і подання податкової звітності з ПДВ, затверджений наказом Мінфіну від 28.01.2016 № 21.

Оскільки ми під цей виняток не потрапляємо (при переході на спецЄП реєстрація платника не анулюється), але й права зареєстрованого платника ПДВ на цей час втрачаємо, то знову доходимо висновку, що перебуваючи на спецЄП, платник не має права подавати декларації з ПДВ. Він повинен це робити вже після повернення зі спецЄП.

До речі, на практиці, при спробі подати декларації з ПДВ за періоди до переходу на спецЄП у деяких платників вони приймалися, у деяких ні. Якщо прийнялися — це добре. Повторно подавати їх не потрібно.

Строк подання. Коли ж тоді саме після повернення зі спецЄП ми маємо подати декларацію за період до переходу? На вустах строк у 60 календарних днів після повернення зі спецЄП. Але чи буде він працювати в нашому випадку?

Зазначимо, що тут фактично будуть працювати ті ж правила, що й для податкових накладних (див. статтю «Перейшли на спецЄП: які строки реєстрації податкових накладних за останній ПДВ-період?» // «Податки & бухоблік», 2022, № 86).

Тобто:

1. Якщо ви перейшли на спецЄП до 27.05.2022 (до дати набрання чинності Законом № 2260*) — то тут все зрозуміло. Для вас буде спрацьовувати норма «60 календарних днів» з абз. 5 п. 69.1 підрозд. 10 розд. XX ПКУ.

* Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України…» від 12.05.2022 № 2260-IX.

2. Якщо перейшли на спецЄП вже після 26.05.2022. Податківці останнім часом кажуть, що у всіх цих випадках почали діяти загальні правила, як і для всіх інших платників (а не спецЄПешна норма «60 днів»). Про це йдеться в категорії 101.16 БЗ. Але якщо на момент переходу на спецЄП граничні строки подання декларації ще не сплили,

вимагати від платника спецЄП подання цих декларацій у загальні строки немає підстав

Подання цих декларацій має вже відбуватися після повернення зі спецЄП. Коли саме після?

Формально під норму «про 60 днів» з абз. 5 п. 69.1 підрозд. 10 розд. XX ПКУ в цьому випадку платник не потрапляє.

Але:

(1) за відсутності інших норм, які б регулювали строки подання декларації з ПДВ у цьому випадку;

(2) враховуючі фізичну неможливість подання декларацій з ПДВ під час перебування на спецЄП,

логічно застосовувати і в цьому випадку норму про «60 днів» після повернення зі спецЄП

Наші аргументи на випадок можливих претензій податківців щодо цього строку див. у статті «Перейшли на спецЄП: які строки реєстрації податкових накладних за останній ПДВ-період?» // «Податки & бухоблік», 2022, № 86.