№86

Податки & бухоблік, листопад, 2022/№ 86 Інші номери журналу ›
  • Як ФОП після спецЄП потрапити на ЄП 5 % Ситуація. ФОП на загальній системі — платник ПДВ перейшов на спецЄП. Що можна зробити, щоб після повернення зі спецЄП бути платником ЄП 5 % без ПДВ. Зараз з’ясуємо.
  • Перейшли на спецЄП. Які строки подання декларації з ПДВ за останній період Для платників ПДВ, які перейшли на спецЄП, актуальним є питання: в який строк можна подати декларацію з ПДВ за останній перед переходом на спецЄП звітний період? Чи можна буде це зробити в строк 60 днів після повернення зі спецЄП? Чи всі платники спецЄП можуть скористатися цим строком? Розбираємося.
  • Перейшли на спецЄП: які строки реєстрації податкових накладних за останній ПДВ-період? Перейшов, наприклад, платник ПДВ на спецЄП з 03.10.2022 і є незареєстровані податкові накладні (ПН) за другу половину вересня (включаючи «компенсуючі» ПН). Або перейшов раніше. Наприклад, з 01.06.2022, і є незареєстровані ПН лютого — травня 2022 року. Протягом якого періоду їх можна реєструвати? Чи працює тут строк «60 днів після повернення зі спецЄП». Пропонуємо розібратися.
  • Перейшли на спецЄП. Коли подавати УР для уточнення ПК лютого — травня? Ситуація. Перейшли на спецЄП з 01.07.2022. Податковий кредит (ПК) за періоди лютий — травень 2022 року відображали за первинкою. Деякі постачальники зареєстрували нам податкові накладні (ПН) за лютий — травень із запізненням — після 15.07.2022. В який строк ми маємо подати уточнюючі розрахунки (УР) на уточнення ПК? Чи можна подати ці УР вже після того, як повернемося зі спецЄП (у строк «60 днів»)?
  • Звітуємо з податку на прибуток після переходу на спецЄП Підприємство — платник податку на прибуток перейшло на спецЄП із 15.09.2022. Як такому підприємству заповнити крайню декларацію з податку на прибуток і в який строк її слід подати податківцям? Чи можна буде після відмови від спецЄП відобразити показники минулих періодів у декларації, що буде подана після повернення на загальну систему оподаткування (наприклад, від’ємне значення)?
  • Покупець перейшов на спецЄП: чи можна зменшити податкові зобов’язання при поверненні Після постачання товару покупець перейшов на спецЄП. Під час перебування покупця на спецЄП відбувається повернення товару чи зменшення ціни. Яким чином складати зменшуючий РК? Хто і коли має його реєструвати? Яким чином зменшувати податкові зобов’язання, якщо РК не вдається зареєструвати?
  • Граничний строк реєстрації податкової накладної минув до дати переходу на спецЄП: чи можна уникнути штрафу? Підприємство — платник ПДВ перейшло 9 жовтня 2022 на спецЄП. До переходу воно не встигло зареєструвати податкову накладну за першу половину вересня. Чи має право підприємство скористатися положеннями п. 69.1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ і зареєструвати таку накладну без штрафів після повернення на загальну систему оподаткування?
  • Постачальник перейшов на спецЄП: що з податковим кредитом У квітні 2022 року покупець придбав товар у платника ПДВ. Податковий кредит не відображено. Починаючи з 01.07.2022 постачальник перейшов на спецЄП, так і не зареєструвавши квітневу ПН. Чи можна зберегти податковий кредит за цією операцією?
  • Прив’язка до валюти: як коригувати ПДВ, якщо покупець перейшов на спецЄП Підприємство поставило товар покупцеві, коли той був на загальній системі платником ПДВ. За умовами договору ціна поставленого товару прив’язана до іноземної валюти. На момент останнього платежу покупець уже перебував на спецЄП. Тому виникає запитання з приводу того, як саме слід продавцю підкоригувати ціну постачання, перераховану за курсом валюти на дату здійснення останнього платежу?
  • СпецЄП і роздрібний продаж пального: чи можливий симбіоз Після оновлення системи моніторингу ПН/РК у підприємства, яке займається торгівлею вроздріб пальним (через АЗС), було заблоковано велику кількість ПН. Щоб зменшити ризик блокування, підприємство має намір обрати спецЄП. Чи може стати платником спецЄП роздрібний торговець паливно-мастильними матеріалами?
  • Платник спецЄП виплачує дивіденди: яка ставка Підприємство — платник спец-ЄП у 2022 році виплачує дивіденди за 2021 рік і за І квартал 2022 року. За якою ставкою оподатковуються ці дивіденди у випадку, якщо отримувачем дивідендів є фізична особа?
  • Чи сплачує платник спецЄП плату за землю та податок на нерухомість? Юридична особа стала з 1 вересня платником спецЄП. Підприємство, серед іншого, займається також здаванням в оренду нерухомості. Чи повинна така особа сплачувати податок на нерухомість та плату за землю.
  • Відмова від спецЄП і ПДВ-реєстрація Платник спецЄП збирається відмовитися від свого статусу і повернутися на загальну систему. Чи враховуються операції, здійснені під час перебування на спецЄП, у розрахунку ПДВ-мільйона для обов’язкової реєстрації платником ПДВ?
  • ФОП-загальносистемник перейшов на спецЄП та ліквідувався. Як подавати декларації ФОП перейшов на спецЄП з 01.04.2022, а 21.10.2022 був ліквідований (зареєстровано припинення). Яким чином цей ФОП має звітувати з ЄП за останній період і подавати ліквідаційну звітність з ЄСВ?
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі