14.11.2022

Граничний строк реєстрації податкової накладної минув до дати переходу на спецЄП: чи можна уникнути штрафу?

Підприємство — платник ПДВ перейшло 9 жовтня 2022 на спецЄП. До переходу воно не встигло зареєструвати податкову накладну за першу половину вересня. Чи має право підприємство скористатися положеннями п. 69.1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ і зареєструвати таку накладну без штрафів після повернення на загальну систему оподаткування?

Загальне правило. З початком ВС законодавці зупинили перебіг податкових строків (у тому числі строків реєстрації ПН/РК) і дозволили зареєструвати воєнні ПН/РК протягом 6 місяців після закінчення ВС. Щоправда, надалі Закон України від 12.05.2022 № 2260-IX (набрав чинності з 27.05.2022) такі правила підкоригував і скасував призупинення строків реєстрації ПН/РК (п. 69.9 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

Далі строк реєстрації ПН/РК для звичайних платників податків став залежати від можливостей платника, а саме від того, має він чи не має можливості виконати податкові обов’язки (у тому числі зареєструвати ПН/РК) протягом ВС. Порядок підтвердження платником можливості/неможливості виконати обов’язки і перелік документів повинен визначити Мінфін. Деталі у «Підтвердження неможливості — розбираємося з деталями» // «Податки & бухоблік», 2022, № 67.

Спецправила для спецЄП. Для платників, які перейшли на спецЄП, в абзаці п’ятому п. 69.1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ прописані спеціальні правила виконання податкових обов’язків, у тому числі й специфічні строки для реєстрації ПН/РК.

Так, в абзаці п’ятому п. 69.1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ говориться, що платникам, які перейшли на спецЄП, дано право виконати податковий обов’язок, граничний строк виконання якого припадає на період починаючи з 24 лютого 2022 року і до дня їх переходу на спецЄП, без штрафів протягом 60 календарних днів з дня переходу на систему оподаткування, на якій вони перебували до обрання спецЄП.

Отже, з цього випливає, що

суб’єкти, які перейшли на спецЄП, для визначення строків реєстрації ПН/РК за воєнні періоди мають визначитися, які граничні строки минули до переходу на спецЄП

І якщо строк реєстрації ПН/РК минув до переходу на спецЄП, то здається, що без штрафів платник спецЄП може зареєструвати такі ПН/РК уже після ВС. Виходить, йому мають вибачити його порушення. Головне, зареєструвати ПН/РК у 60-денний строк.

Якщо ж до дати переходу на спецЄП граничний строк реєстрації ПН/РК не сплив, то до них застосовуються свої правила (див. «Перейшли на спецЄП: які строки реєстрації ПН за останній ПДВ-період?» // «Податки & бухоблік», 2022, № 86).

Таким чином, якщо говорити буквально, то абзац п’ятий п. 69.1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ дає право платнику, який перейшов на спецЄП 09.10.2022, зареєструвати ПН/РК, складені у вересні та строк реєстрації яких сплив на дату переходу на спецЄП (мова йде про ПН/РК, складені у період з 1 по 15 вересня), без штрафів протягом 60 днів після повернення із спецЄП на свою стару систему оподаткування. Але це геть не логічно.

Вся справа в тому, що якщо спиратися на специфічні строки реєстрації ПН/РК із абзацу п’ятого п. 69.1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ, то виходить, що коли платник до переходу на спецЄП порушить строк реєстрації ПН/РК, то сам факт переходу на спецЄП звільняє його від штрафів за несвоєчасну реєстрацію таких ПН/РК. А це дає змогу без наслідків зареєструвати такі ПН/РК після відмови від спецЄП. Тобто, по суті, виникає законна шпарина, яка дає право уникнути штрафів при простроченні реєстрації ПН/РК.

Хоча цього бути не повинно. Бо коли платник допустив порушення, то його мають за це покарати. Той факт, що він у майбутньому обрав якусь систему оподаткування, від штрафу не повинно рятувати. Отже, незважаючи на формулювання абзацу п’ятого п. 69.1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ, вважаємо, що було б логічно, щоб без штрафів протягом 60 днів після відмови від спецЄП можна було зареєструвати саме ПН/РК, граничний строк реєстрації яких на дату переходу на спецЄП не скінчився, а не так, як сказано сьогодні.

Податківці намагалися розтлумачити цю норму, але вийшло у них вкрай невдало. Адже вони взагалі запропонували такий підхід: якщо платник переходить на спецЄП після 27.05.2022, то на нього взагалі правило «60 днів» не поширюється. Щоправда, йшлося про ПН/РК лютого — травня, але підхід зрозумілий (детально про це читайте у статті «Як підставили платників спецЄП з виконанням ПДВ-обов’язку» // «Податки & бухоблік», 2022, № 57).