14.11.2022

Платник спецЄП виплачує дивіденди: яка ставка

Підприємство — платник спец-ЄП у 2022 році виплачує дивіденди за 2021 рік і за І квартал 2022 року. За якою ставкою оподатковуються ці дивіденди у випадку, якщо отримувачем дивідендів є фізична особа?

Запитання цікаве. Адже ставка ПДФО дійсно залежить від податкового статусу емітента. Логіка читача, який його поставив, полягає у тому, що йдеться про дивіденди за 2021 рік та І квартал 2022 року. Тобто за періоди, коли підприємство перебувало на загальній системі оподаткування.

Міркування дійсно небезпідставні, але ставка ПДФО не залежить від того, на якій системі оподаткування підприємство-емітент перебувало тоді, коли заробляло прибуток, який виплачується інвесторам-фізособам у вигляді дивідендів. Значення тут має виключно податковий статус емітента на момент нарахування дивідендів.

Розважте самі: саме про це говорять п.п. 167.5.2 та п.п. 167.5.4 ПКУ, якими і встановлено відмінність у ставках.

Ось так звучить п.п. 167.5.2 ПКУ:

«5 відсотків — для доходів у вигляді дивідендів по акціях та корпоративних правах, нарахованих резидентами — платниками податку на прибуток підприємств…»

А ось так звучить п.п. 167.5.4 ПКУ:

«у половинному розмірі ставки, встановленої у п. 167.1 ПКУ — для доходів у вигляді дивідендів по акціях та/або інвестиційних сертифікатах, корпоративних правах, нарахованих нерезидентами, інститутами спільного інвестування та суб’єктами господарювання, які не є платниками податку на прибуток»

Тобто в цьому випадку, коли дивіденди нараховує платник-спецЄП, то ставка 9 %.

Як бачимо, обидві законодавчі норми говорять виключно про нараховані дивіденди. Зауважте: не виплачені, а саме нараховані. Тобто на якій системі оподаткування був емітент, коли загальні збори ухвалювали протокол про виплату дивідендів, такою і буде ставка ПДФО, за якою оподатковуються дивіденди.

Якщо на момент ухвалення протоколу ви ще не перейшли на спецЄП, ставка ПДФО буде 5 %. Навіть якщо на момент виплати цих дивідендів ви вже перейшли на спецЄП. Якщо ж на дату ухвалення протоколу ви вже платник спецЄП — ставка спецЄП складатиме 9 %. Навіть якщо виплата цих дивідендів відбудеться вже після повернення емітента зі спецЄП.