17.11.2022

Зміни у виправленні помилок в лікарняних

Спільний наказ МОЗ, Мінсоцполітики, ФСС від 15.09.2022 № 1667/250/384од

ВИСНОВОК ДОКУМЕНТА

Визначено на період дії воєнного стану та протягом 3 місяців з дня його припинення або скасування спеціальний порядок виправлення помилок в лікарняних листах, що видані на бланках чи роздруковані на аркуші паперу

Лікарняні на паперових бланках можуть видаватися у певних випадках до 01.01.2023. Це передбачено наказом МОЗ від 25.03.2022 № 522. Крім того, листок непрацездатності може бути роздрукований на білому аркуші паперу, якщо заклад охорони здоров’я не має бланків листків непрацездатності, а також не має можливості їх отримати (див. статтю «Лікарняні під час війни: збірка новацій» // «Податки & бухоблік», 2022, № 38).

Трапляється, що при заповненні таких лікарняних листів лікарі допускають помилки/описки. На жаль, внаслідок проведення бойових дій не завжди можливо звернутися до того ж закладу охорони здоров’я, який раніше видав паперовий лікарняний, для того, щоб виправити допущену в ньому помилку.

МОЗ, Мінсоцполітики та ФСС врахували цю ситуацію та внесли відповідні зміни наказом, що коментується, до Інструкції № 532*, яка регламентує порядок заповнення листка непрацездатності. А ще поширили ці зміни на лікарняні листи, що роздруковані на аркушах паперу.

* Інструкція про порядок заповнення листка непрацездатності, затверджена спільним наказом МОЗ, Мінсоцполітики, ФСС з ТВП, ФСС НВВ від 03.11.2004 № 532/274/136-ос/1406.

Розповідаємо, що у результаті отримали.

Інструкцію № 532 доповнили новими пп. 13 — 15. Діятимуть вони у період воєнного стану та протягом 3 місяців з дня його припинення або скасування та стосуватимуться виправлення помилок у раніше виданому бланку листка непрацездатності.

Так, якщо пацієнт з поважних причин не має можливості звернутися до закладу охорони здоров’я, лікарем якого було раніше видано бланк листка непрацездатності, то для виправлення помилок, допущених у такому лікарняному, він може звернутися особисто до закладу охорони здоров’я за місцем проживання (або за місцем отримання медичної та/або реабілітаційної допомоги).

Поважними причинами, які дозволяють таке звернення, є розташування закладу охорони здоров’я, яким видано лікарняний, в районі проведення воєнних (бойових) дій, або перебування в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні), чи припинення діяльності внаслідок обставин непереборної сили.

У разі такого звернення рішення про виправлення допущених помилок приймає лікарсько-консультативна комісія (далі — ЛКК), а за її відсутності — керівник такого закладу охорони здоров’я.

Помилки на бланку виправляє голова ЛКК закладу охорони здоров’я, а за її відсутності — керівник закладу охорони здоров’я.

Виправлення помилки можливе лише в таких графах листка непрацездатності:

— «прізвище, ім’я, по батькові непрацездатного» — за умови внесення змін не більше ніж на 35 % літер кожного слова;

— «місце роботи: назва підприємства, установи, організації»;

— «причина непрацездатності» — за наявності первинної облікової медичної документації.

Зміни запрацюють з дня опублікування наказу, що коментується. Наразі наказ не опублікований.