Теми статей
Обрати теми

Лікарняні під час війни: збірка новацій

Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
Лікарняне законодавство не стоїть на місці. МОЗ та ФСС враховують ситуацію, в якій ми з вами знаходимося (неможливість дістатися до лікаря на прийом, перебої зі зв’язком, відсутність бланків листків непрацездатності тощо) та оперативно реагують на неї. Тож давайте в цій статті узагальнимо, що змінилося під час введення воєнного стану.

Лікарняний на бланку

До 01.01.2023 лікарям буде продовжено право формувати лікарняні на бланках (а не е-лікарняні) якщо:

— продовжується лікарняний, що був виданий на папері до 01.10.2021. Тобто якщо первинний листок непрацездатності був паперовим, то й лікарняні, видані, як продовження, також будуть на папері;

— сплив строк, протягом якого лікуючий лікар може внести зміни до е-медвисновку про тимчасову непрацездатність. На це йому відведено 7 днів з дати формування е-медвисновку з помилками/неточностями. Якщо строк минув, рішення про видачу паперового лікарняного приймає лікарсько-консультативна комісія закладу охорони здоров’я, а за її відсутності керівник закладу;

— через технічні причини (помилки) е-медвисновок не передано протягом 7 днів до Електронного реєстру листків непрацездатності й е-лікарняний не створено;

— застрахована жінка усиновлює новонароджену дитину;

— в умовах воєнного стану зупинено доступ користувачів електронної системи охорони здоров’я до центральної бази даних електронної системи охорони здоров’я;

— внаслідок дії обставин непереборної сили у період дії воєнного, надзвичайного стану пацієнт порушив строк звернення для продовження випадку тимчасової непрацездатності та на дату звернення він залишається непрацездатним. У такому випадку дата початку лікарняного-продовження повинна йти за датою закінчення попереднього листка непрацездатності. Тобто період непрацездатності не буде розірвано. Рішення про видачу такого листка непрацездатності приймає лікарсько-консультативна комісія закладу охорони здоров’я, а за її відсутності керівник закладу. Перевірте наявність відповідних підписів та печаток на бланку листка непрацездатності!

Увага! Якщо паперовий лікарняний є продовженням електронного, то перевірте, щоб на бланку листка непрацездатності був зазначений номер е-лікарняного, який продовжується.

Лікарняний на аркуші паперу

Листок непрацездатності може бути роздруковано на білому аркуші паперу. Коли це можливо? Якщо заклад охорони здоров’я не має бланків листків непрацездатності, а також не має можливості їх отримати. В таких випадках за рішенням керівника цього закладу, лікарі можуть видавати лікарняні листки, роздруковані на білому аркуші паперу. Таке

рішення про видачу лікарняного на аркуші паперу може бути прийнято у період дії воєнного стану та протягом 3 місяців з дня його припинення або скасування

Форма роздрукованого листка непрацездатності повинна відповідати затвердженій наказом МОЗ, Мінпраці, ФСС з ТВП, Фонду соцстрахування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань від 03.11.2004 № 532/274/136-ос/1406. Тобто вигляд як у бланка, але на звичайному папері.

Вимоги до заповнення роздрукованого лікарняного такі ж, як і до лікарняного, виготовленого на захищеному бланку.

Проте певні особливості все ж таки є: у рядку, де вказується серія бланка, зазначається ЄДРПОУ закладу охорони здоров’я, а де номер бланка — порядковий номер запису у Журналі реєстрації листків непрацездатності цього закладу.

Увага! Роздруковуваний листок непрацездатності прирівнюється до листка непрацездатності, виданого на бланку (див. п. 1 наказу МОЗ від 25.03.2022 № 522). Він підтверджує факт непрацездатності та є підставою для призначення відповідних виплат.

Тож, якщо працівник приніс вам таку роздруківку, беремо її в роботу та працюємо з нею у тому ж порядку, що й з лікарняним на бланку.

Єдиний нюанс стосується заповнення колонок 7 та 8 заяви-розрахунку у разі отримання листка непрацездатності у вигляді роздруківки на аркуші паперу.

В заяві-розрахунку колонку 7 не заповнюємо, а в колонці 8 формуємо номер лікарняного в такому форматі ХХХХХХХХ-Y

де ХХХХХХХХ — код ЄДРПОУ закладу охорони здоров’я. Він вказаний на роздрукованому паперовому лікарняному в полі «серія» бланка;

Y — порядковий номер запису в Журналі реєстрації листків непрацездатності закладу охорони здоров’я. Вище ми зазначали, що він проставлений на роздруківці в полі «№» бланка. Увага! Кількість символів для цього поля не обмежуються, оскільки неможливо спрогнозувати кількість записів у журналі та який порядковий номер буде присвоєно листку непрацездатності.

Наприклад, працівник приніс вам роздрукований на папері лікарняний з серією 12345678 та номером 1234. Тож в заяві-розрахунку в рядку з сумою допомоги, призначеною за цим лікарняним, в колонці 7 «Серія» нічого не вказуємо, а в колонці 8 «Номер» проставляємо 12345678-1234.

Вважаємо, що таким же чином за роздрукованим лікарняним слід заповнювати поля з серією та номером у протоколі комісії з соцстрахування та повідомленні про виплату коштів застрахованим особам.

е-Лікарняний

Помилки в П. І. Б. Трапляється, що листки непрацездатності з помилками заходять до роботодавців. Причину цього пояснюють зміни до Порядку видачі (формування) листків непрацездатності в Електронному реєстрі листків непрацездатності, затвердженого наказом МОЗ від 17.06.2021 № 1234.

е-Лікарняний формується в Реєстрі лікарняних у разі ідентифікації пацієнта як застрахованої особи. Ідентифікованою вважається особа щодо якої інформація з електронної системи охорони здоров’я (МОЗ) та відомості з реєстру застрахованих осіб (ПФУ) співпадають за:

— податковим номером (серією (за наявності) та номером паспорта, якщо особа відмовилася від номера) — на 100 % символів;

— прізвищем, іменем та по батькові (за наявності) — понад 90,0 % символів.

Якщо до вас зайшов е-лікарняний з помилками в П. І. Б., які допущені лікарями при введені даних в електронну систему охорони здоров’я, то

в заяві-розрахунку слід вказувати правильні П. І. Б. свого працівника, зазначені в реєстрі застрахованих осіб

Ну і звісно пропонуємо працівникові звернутися до сімейного лікаря та виправити помилки в декларації.

Оплата без зміни статусу. Трапляється, що в особистому кабінеті на порталі Пенсійного фонду (ПФУ) електронні лікарняні не змінюють свій статус з «Видано» на «Готово до сплати» попри сплив 7-денного терміну очікування.

ФСС знає про цю проблему та рекомендує роботодавцям орієнтуватися на дати та рахувати дні. Так е-лікарняний:

— по тимчасовій непрацездатності вважається виданим через 7 календарних днів після дати його закриття;

— по вагітності та пологах — через 7 днів після дати його відкриття.

Наприклад, в особистому кабінеті на порталі ПФУ є листок непрацездатності, який підтверджує хворобу працівника. Після дати його закриття пройшло 7 днів. Статус не змінився. Що ж, на 8-й день такий лікарняний можна брати в роботу. Навіть не дивлячись на те, що його статус залишився «Закритий».

Можливість роздрукувати офіційний документ. Замість скріншота екрану з е-лікарняним з’явилася можливість сформувати на порталі ПФУ витяг з електронного реєстру листків непрацездатності (витяг з ЕРЛН) за окремим працівником.

Витяг може отримати як роботодавець на свого працівника, так і безпосередньо сам працівник на себе.

Якщо витяг формує роботодавець, то алгоритм дій наступний.

Крок 1. Заходимо в особистий кабінет на порталі ПФУ.

Крок 2. В розділі «Комунікації з ПФУ» обираємо поле «Запит на отримання електронних документів».

Крок 3. У вкладці, що відкрилося, в полі «Тип звернення» обираємо «Витяг з ЕРЛН». Далі вказуємо у відповідних полях інформацію, що вимагається.

Витяг з ЕРЛН формується на окремого працівника. Проте, регулюючи параметри запиту (дати початку та закінчення періоду непрацездатності) є можливість отримати витяг на лікарняні відкриті в заданому періоді.

Після того як поля витягу заповнили, натискаємо «Відправити ПФУ».

Крок 4. Повертаємося на головну сторінку. В розділі «Звернення» за обраною датою переглядаємо запити/звернення, що оброблені ПФУ.

«Витяг з ЕРЛН» серед оброблених (має позначку «Виконано»)? Тоді натискаємо на стрілочку. Внизу (поле «Документи відповіді») знаходимо посилання на файл у pdf-форматі, натискаємо та отримуємо бажаний витяг з ЕРЛН.

Ще один момент. Якщо витяг бажає отримати працівник, то він може звернутися до свого роботодавця або особисто до ПФУ чи сформувати витяг самостійно за допомогою електронних сервісів ПФУ. Наприклад, встановити додаток «Пенсійний фонд» на мобільний телефон та за його допомогою зайти в особистий кабінет на порталі ПФУ. Зробити це можна навіть не маючи КЕП, а за допомого BANR ID. Алгоритм дій схожий з описаним для роботодавця.

Інформуємо працівників

Дистанційні огляди. З 03.05.2022 лікуючим лікарям, які ведуть вагітність в амбулаторних умовах, надано право на період дії воєнного стану формувати жінкам медичні висновки за категорією «Вагітність та пологи» без особистого огляду таких жінок, а за результатами дистанційної взаємодії з ними (п. 1 розд. IV Порядку формування медвисновків).

Як це працює? Жінка повинна зв’язатися зі своїм лікарем, який веде її вагітність, та заявити про бажання сформувати медичний висновок про тимчасову непрацездатність дистанційно. Лікар перевірить наявні попередні медичні записи про вагітність та створить відповідний медвисновок, що стане підставою для автоматичного створення е-лікарняного. Навіть якщо в цей час жінка знаходиться далеко від лікаря, в тому числі за кордоном.

А якщо вагітність настала вже за кордоном чи на момент виїзду працівниця не зверталася до лікаря? Є відповідь і на це питання.

Непрацездатність за кордоном. Якщо у особи тимчасова непрацездатність настала за кордоном, проте вона бажає мати український листок непрацездатності, то їй слід звернутися до свого лікаря, з яким укладена декларація про вибір лікаря.

Цікаво, що медвисновок може бути створено лише за на підставі закордонних медичних документів, що підтверджують тимчасову непрацездатність, за категоріями: «Захворювання або травма загального характеру», «Догляд за хворою дитиною», «Вагітність та пологи», «Ортопедичне протезування».

При цьому на період дії воєнного стану та протягом трьох місяців з дня його припинення або скасування діє спрощена процедура взаємодії з лікарем щодо засвідчення непрацездатності (п. 10 розд. IV Порядку формування медвисновків).

Медичні документи або їх копії, що підтверджують непрацездатність, яка настала закордоном, можуть бути надіслані поштою або надані лікарю за допомогою технічних засобів електронних комунікацій

Це може бути, наприклад, електронна пошта, мобільні застосунки, соціальні мережі тощо. Тобто особиста присутність пацієнта на прийомі не є обов’язковою.

Зверніть увагу: у виданих за кордоном медичних документах повинен бути зазначений діагноз з використанням Міжнародної класифікації хвороб десятого перегляду (МКХ-10). Необхідність перекладу на державну мову таких документів визначає лікар у випадках, коли неможливо сформувати медичний запис з використанням мови оригіналу медичного документа.

Якщо зв’язок з роботодавцем втрачено

Ситуація: працівник виїхав з зони ведення бойових дій і втратив зв’язок з роботодавцем. В такому випадку працівник може самостійно звернутися до відділень ФСС за місцем тимчасового перебування внаслідок евакуації, за місцем реєстрації тощо і отримати лікарняні та допомогу по вагітності і пологах.

Перелік відділень ФСС, які мають можливість здійснювати прийом заяв-розрахунків в умовах воєнного стану та їх контакти оновлюються за посиланням: docs.google.com/document/d/1WOc3xhgnrqRwYaoLd3AT1m1jKsY-rLrFSGaHv9z4Gn4.

Для призначення допомоги працівнику треба надати:

— паперовий листок непрацездатності або ж відомості щодо е-лікарняного. Вище ми зазначали, що е-лікарняний можна роздрукувати (отримати Витяг з ЕРЛН);

— копію паспорта (першої-четвертої, одинадцятої-шістнадцятої сторінок, якщо він у формі книжечки) або іншого документа, що посвідчує особу;

— копію реєстраційного номера облікової картки платника податків.

Також фахівці ФСС можуть попросити особу надити й інші документи, необхідні для призначення ей допомоги, наприклад, копію трудової книжки (за наявності), копії документів для підтвердження приналежності до категорій осіб, що мають право на оплату лікарняних у розмірі 100 % середньої зарплати незалежно від страхового стажу.

А ось довідка про взяття на облік як внутрішньо переміщеної особи для отримання лікарняних та допомоги по вагітності та пологах напряму від ФСС не вимагається.

Куди перераховують кошти? На спеціально відкритий для працівника поточний рахунок або особисту банківську картку.

Не хворіємо! Бережемо себе та своїх близьких.

Висновки

  • У період дії воєнного стану та протягом 3 місяців з дня його припинення або скасування за рішенням керівника закладу охорони здоров’я лікарі можуть видавати лікарняні листки, роздруковані на білому аркуші паперу.
  • е-Лікарняний можна брати в роботу після спливу 7-денного терміну очікування, навіть якщо він не змінив статус на «Готово до сплати». Тобто, е-лікарняний по тимчасовій непрацездатності беремо в роботу на 8-й день після дати його закриття, а по вагітності та пологах — на 8-й день після дати його відкриття.
  • На порталі ПФУ з’явилася можливість роздрукувати витяг з електронного реєстру листків непрацездатності.
  • З 03.05.2022 й на період дії воєнного стану лікуючим лікарям, які ведуть вагітність в амбулаторних умовах, надано право формувати жінкам медвисновки за категорією «Вагітність та пологи» без особистого огляду таких жінок.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі