21.11.2022

Податківці лишили ризиковий статус: що далі

Що робити платнику ПДВ, якому не вдалося скасувати свій статус ризикового платника ПДВ?

Із попередньої публікації ви вже знаєте, яким чином і які документи слід подати, аби скасувати ризиковий ПДВ-статус платника. Однак не завжди такі зусилля призводять до потрібного платнику результату. З тих чи інших причин антиризиковий пакет документів може бути відхилено. Тобто ухвалено рішення (додаток 4 до Порядку № 1165), однак згідно з цим рішенням платнику відмовляють у очистці ПДВ-статусу.

Це означає, що тавро ризикового за платником лишається, його ПН/РК блокуються, а контрагенти розбігаються через його ризикове «тавро». Які дії платника в такому випадку? Для початку можна зясувати, яких саме документів не вистачає, і подати антиризиковий пакет ще раз. Добре, що кількість подач антикризового пакета законодавчо не обмежена. А якщо і це не допомагає?

У такому випадку залишається лише один шлях — оскаржувати рішення комісії ДПС у суді. У п. 6 Порядку № 1165 прямо згадується, що платника можуть виключити з переліку ризикових на підставі судового рішення. І це особливість Порядку № 1165, адже в Порядку № 117 такого права передбачено не було, а йшлося про службову діяльність податківців, яка не підлягає оскарженню (див. постанову Верховного Суду від 18.02.2021 № 240/3662/19).

Прикметно, що податківці й зараз узагалі не говорять про право оскаржувати в суді ризиковий статус, присвоєний платнику їхнім рішенням. Вони обмежуються виключно антиризиковим пакетом документів, так наче інших механізмів позбутися ризикового статусу не існує (БЗ 101.18). Вважаємо, що в них спрацьовують ще старі стереотипи, коли діяв попередній порядок і були сумніви щодо права на судове оскарження ризикового статусу.

І ще важливий нюанс. Якщо вам присвоїли ризиковий статус, не слід одразу звертатися до суду. Спочатку треба отримати рішення, що вас відмовилися виключати зі складу ризикових платників. А вже потім подавати до суду і у позовних вимогах заявляти, аби це рішення було визнане незаконним, а платник був виключений з переліку ризикових. Тобто краще одразу пройти усю процедуру.

Наскільки великі шанси скасувати ризиковий статус у суді? Складно оцінити їх об’єктивно. Безумовно, такі прецеденти були, причому на найвищому рівні. Але в ситуації, коли судове оскарження — єдиний спосіб зняти ризиковий статус, обирати не доводиться. Все одно втрачати нема чого.

Відтак, якщо вас не позбавили ризикового статусу після пакета документів — або подавайте ще раз з урахуванням нових документів, або позивайтеся до податківців до суду. Бо ж альтернатива лише одна — припинити діяльність. Ну або принаймні перейти на безПДВшний ЄП (на час війни — спецЄП), аби не морочитися ПДВ-питаннями.