№88

Податки & бухоблік, листопад, 2022/№ 88 Інші номери журналу ›
  • Як дізнатися причину ризиковості/блокування податкової накладної? Здавалося, а що тут складного? Варто тільки подивитися у відповідне рішення (про включення до ризикових або квитанцію (щодо податкової накладної, далі — ПН) тощо) і відразу усе стає зрозумілим. У рішенні/квитанції ж має бути зазначено причину блокування ПН, потрапляння платника до ризикових, відмови у прийнятті Таблиці даних та ін. Однак на практиці усе, як ми з вами знаємо, складніше. Достатньо часто фіскали полюбляють використовувати розмиті підстави. Менше конкретики — більше нервів та часу на розблокування, вихід із ризикових. Але є один метод — запит на доступ до публічної інформації. Як це працює і чи працює взагалі? Зараз розповімо.
  • Документи на розблокування та строки їх подання Протягом якого строку наразі платник має подавати документи на розблокування ПН/РК? Чи продовжуються ці строки у зв’язку з воєнним станом?
  • Заблоковували помилкову ПН: чи можна її кинути? Реєстрацію зайвої (помилкової) податкової накладної (ПН) зупинено. Що робити? Чи слід її розблоковувати? Чи будуть штрафи за нереєстрацію, якщо махнути на неї рукою? Давайте розберемося.
  • Повторна ПН замість заблокованої: чи вийде зареєструвати? Надіслали на реєстрацію правильну податкову накладну (ПН). Її заблокували. Чи можна не подавати пояснення та копії документів на розблокування такої ПН, замість зупиненої просто скласти нову таку ж ПН і спрямувати її на реєстрацію, а стару визнати помилковою? З’ясуємо ці питання.
  • Податкову накладну вирішили не розблоковувати: чи буде штраф Нам зупинили реєстрацію податкової накладної (ПН). Ми подали документи на розблокування, проте в реєстрації цієї ПН відмовили. Оскаржувати в адміністративному чи судовому порядку ми не збираємося, позаяк сума ПДВ невелика. Чи буде штраф за нереєстрацію такої ПН?
  • Заблокували помилковий РК: що робити Підприємству при поданні на реєстрацію заблокували РК. Однак у цьому РК допущено помилку. Чи можна одразу подавати на реєстрацію правильний РК, не намагаючись розблокувати помилковий?
  • Ризиковий статус — спочатку позбутися, потім реєструвати ПН Підприємство отримало статус ризикового. Яким чином діяти: спочатку оскаржувати ризиковий статус чи намагатися зареєструвати ПН?
  • Податківці лишили ризиковий статус: що далі Що робити платнику ПДВ, якому не вдалося скасувати свій статус ризикового платника ПДВ?
  • Як зняти ризиковість через неподання ПДВ-звітності завдяки перебуванню на спецЄП Підприємство не подало декларації з ПДВ за лютий і березень 2022 року. Позаяк на той час передбачалося, що можна буде відзвітувати після закінчення воєнного стану. Потім з 1 квітня перейшли на особливу спрощенку за ставкою 2 % і планували зареєструвати податкові накладні (ПН) і подати ПДВ-звітність, коли повернемося на загальну систему оподаткування. 28.10.2022 подали заяву і з 1 листопада відмовилися від спецЄП. З цієї ж дати нам відновили ПДВ-реєстрацію. В листопаді відправили ПН на реєстрацію, але вони були зупинені. Причина блокування — ризиковість платника за критерієм 6. Чи правомірно нам навісили ризиковий ярлик? Що нам потрібно зробити, аби вийти з ризикового стану? Чи достатньо подати ПДВ-звітність і написати пояснення, чому так сталося? Давайте розберемося.
  • Таблицю даних прийнято до розгляду: що означає цей статус? Прийшла відмова у врахуванні Таблиці даних. Вирішили подати Таблицю повторно. До неї додали додаткові документи — форму № 20-ОПП, договори оренди, нові пояснення тощо. Але прийшло повідомлення, що, мовляв, Таблиця прийнята до розгляду. Як це розуміти? Скільки чекати і чи слід взагалі чекати прийняття такої Таблиці?
  • Позитивна історія платника: як запобігти блокуванню податкової накладної? Яке значення має позитивна ПДВ-історія платника? Від яких ЄРПН-блокувань вона рятує і в яких випадках?
  • Чи можуть подати Таблицю даних торговці? Наше підприємство займається торгівлею. Аби запобігти блокуванню податкових накладних (ПН), маємо намір подати Таблицю даних. Але пішла інформація, що Таблицю не приймають у торговців. Невже ми не маємо можливості направити податківцям Таблицю?
  • Одночасно два рішення по Таблиці: що відбулося Платник ПДВ подав Таблицю даних. У відповідь одночасно прийшло рішення і про врахування і про неврахування Таблиці даних. Що відбулося і яким чином діяти? Чи враховано Таблицю?
  • Блокування податкових накладних: думка судів на допомогу Віднедавна блокування ПН/РК набули загрозливих масштабів. Тому не дивно, що наших читачів цікавить, як відбиватися від постійних нападок податківців? Чи допомагають суди в цій боротьбі? У цій статті опишемо основні тенденції в судовій практиці. Завдання зовсім не в тому, щоб спровокувати платників холоднокровно ставитися до своїх дій, прикриваючись судовою практикою. Навпаки, виконувати вимоги законодавства треба, тим більше що судитися — це довго і недешево. Інша річ, коли податківці явно перехоплюють через край.
  • Як виконати рішення суду про розблокування податкових накладних? Отримати рішення суду про розблокування та реєстрацію податкових накладних (далі — ПН) іноді не так вже й просто. Однак це лише пів діла. Потрібно ще й змусити податківців виконувати це рішення. Бо часто вони затягують процес або взагалі ігнорують рішення. Звісно, це незаконно. Але маємо те що маємо. Тож як можна добитися справедливості та зробити так, щоб фіскали таки зареєстрували ПН за рішенням суду? Надамо кілька порад щодо цього.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі