28.11.2022

Майно на непідконтрольній території знищено: чи можна списати, якщо активи недоступні?

До активів на тимчасово окупованій території у підприємства немає доступу. Але нам точно відомо, що нерухомість розбомбили. Тобто офісної будівлі, виробничих корпусів тощо більше не існує. Чи зобов’язані ми списати такі активи з балансу?

Уся проблемність вашої ситуації в тому, що підприємство не має безперешкодного та безпечного доступу до активів. А такий доступ потрібен, перш за все, для встановлення факту знищення, псування чи розкрадання майна, що перебуває на тимчасово непідконтрольній території. Аби такий факт підтвердити і зафіксувати, вам обов’язково треба провести інвентаризацію. Тобто підприємство на власні очі має перевірити і задокументувати наявність майна (чи дійсно воно зруйновано), його стан (повністю знищено чи має нищівне пошкодження) і з’ясувати відповідність критеріям визнання та оцінки.

Без належно проведеної інвентаризації постраждале підприємство не має права списувати свої недоступні активи

До такого висновку дійшов і Мінфін у листі № 23254*.

* Лист Мінфіну від 10.10.2022 № 41010-06-62/23254.

Позаяк майно підприємства знаходиться на тимчасово окупованій території (чи в районі бойових дій), то, з огляду на норми п. 12 Порядку № 419* і п. 8 розд. I Положення № 879**, інвентаризацію необхідно здійснити, тільки коли буде отримано фактичний доступ (безпечний та безперешкодний) до таких активів.

* Порядок подання фінансової звітності, затверджений постановою Кабміну від 28.02.2000 № 419.

** Положення про інвентаризацію активів та зобов’язань, затверджене наказом Мінфіну від 02.09.2014 № 879.

Тобто лише коли стане можливим безпечний і безперешкодний доступ уповноважених осіб до активів, тільки тоді ви:

проінвентаризуєте майно станом на 1-ше число місяця, що настає за місяцем, у якому зникли перешкоди для доступу до активів;

відобразите результати інвентаризації в бухобліку відповідного звітного періоду.

Втім, у разі встановлення фактів викрадення (розкрадання), нестачі, знищення (псування) майна керівник підприємств може прийняти рішення про проведення інвентаризації такого окремо визначеного майна на день установлення таких фактів. Знов-таки, повинна з’явитися можливість безпечного та безперешкодного доступу до деокупованих активів.

Тож допоки не буде проведена повноцінна інвентаризація, списати непідконтрольне майно з балансу не вийде. Навіть якщо об’єкт зруйнований (див. листи № 23254, ДПСУ від 05.05.2022 № 3781/7/99-00-04-01-03-07 і ДФСУ від 06.01.2016 № 157/6/99-99-19-02-02-15, БЗ 101.15, статтю «Щоб підтвердити знищення (втрату) товарів під час війни, сертифікат ТПП ні до чого!» // «Податки & бухоблік», 2022, № 47).

Відтак необоротні активи та запаси, які ви відображали в бухобліку до введення воєнного стану та які на дату складання фінзвітності фактично перебувають на тимчасово окупованій території (або в районах проведення бойових дій), слід і надалі продовжувати обліковувати у складі активів підприємства.

Це прямо передбачено п. 12 Порядку № 419. За його нормами (1) активи, щодо яких неможливо безпечно та безперешкодно провести інвентаризацію, та (2) зобов’язання і власний капітал, які не можуть бути документально підтверджені у зв’язку з відсутністю доступу до відповідних первинних документів та регістрів бухобліку, відображають у річній фінансовій звітності за наявними бухобліковими даними. При цьому інформацію про відсутність доступу до активів та первинних документів підприємства Мінфін пропонує зазначити у примітках до фінзвітності (див. лист № 23254).

Водночас бухрегулятор наголошує, що ви маєте оцінити негативний вплив змін в економічному і правовому середовищі та

визнати суми втрат від зменшення корисності необоротних активів

І тільки коли стане можливим безпечний доступ до таких активів і відповідно настануть умови для проведення їх інвентаризації, лише тоді Мінфін рекомендує прийняти відповідне рішення щодо списання активів або відновлення їх корисності (див. лист № 23254). Нагадаємо: питання знецінення (зменшення корисності) активів регулює НП(С)БО 28 «Зменшення корисності активів». Докладно про це читайте у статті «Непідконтрольні активи: облікова доля» // «Податки & бухоблік», 2022, № 22 (ср. ).

Тож до проведення повноцінної інвентаризації, яка зафіксує повне знищення чи руйнівне пошкодження майна, списати з балансу свої недоступні активи ви не можете.