№90

Податки & бухоблік, листопад, 2022/№ 90 Інші номери журналу ›
  • Інвентаризація та подання фінзвітності під час війни Щороку останні три місяці найнапруженіші для бухгалтера. Адже — це час проведення річної інвентаризації. Цьогоріч інвентаризація має гіркий присмак — її проводимо в умовах воєнного стану (ВС). Тому й висвітлювати інвентаризаційні питання будемо крізь призму війни. І розпочнемо із ключових загальних моментів.
  • Інвентаризація майна на тимчасово окупованій території і в зоні боїв Як провести інвентаризацію на тимчасово окупованих територіях, коли доступу до майна немає? Що взагалі каже Положення № 879* про інвентаризацію активів на територіях, тимчасово окупованих починаючи з 24.02.2022? Чи є перелік таких територій? Чи можуть оштрафувати за непроведення інвентаризації? Відповімо на ці питання.
  • Майно на непідконтрольній території знищено: чи можна списати, якщо активи недоступні? До активів на тимчасово окупованій території у підприємства немає доступу. Але нам точно відомо, що нерухомість розбомбили. Тобто офісної будівлі, виробничих корпусів тощо більше не існує. Чи зобов’язані ми списати такі активи з балансу?
  • Знищене в тилу: особливості інвентаризації і обліку У цій війні під загрозою знищення знаходиться майно будь-якого підприємства, хай навіть воно розташоване у Львові, на Волині чи в Закарпатті. Всі ми знаємо, що поняття «фронту» і «тилу» є доволі умовними. Ракети російського агресора долітають до будь-якої точки України. Як проінвентаризувати таке зруйноване і пошкоджене майно?
  • Інвентаризація недоступного майна після деокупації Повернулися до звільненого міста — все майно підприємства зруйновано і розграбовано загарбниками. Як проводити його інвентаризацію? Чи треба робити повторну річну інвентаризацію, якщо попередню провели, скажімо, у жовтні, одразу після звільнення міста?
  • Війна = руйнація, або Облік знищених активів Яким чином підприємства, які постраждали від руйнувань, викликаних бойовими діями, повинні відобразити в обліку наслідки воєнної руйнації своїх активів? Про це говоримо зараз!
  • Інвентаризація розрахунків з контрагентами: воєнні нюанси Як заморожування перебігу строку позовної давності на період війни позначилося на інвентаризації розрахунків? Що робити із заборгованостями контрагентів з рф та білорусі? А якщо контрагент перебуває на тимчасово окупованій території? З’ясовуємо…
  • Інвентаризація забезпечень і резервів Крім інвентаризації активів та зобов’язань, перед складанням річної фінансової звітності необхідно також проінвентаризувати забезпечення та резерви. Про те, що вони собою являють і як правильно провести їх інвентаризацію, ми й поговоримо у цій статті.
  • Як провести інвентаризацію, якщо нікому її проводити Річна інвентаризація незабаром, а зібрати працівників, які мають її проводити, неможливо. Хтось поїхав до іншого міста чи навіть країни, хтось працює дистанційно. Відсутні члени інвентаризаційної комісії та/або матеріально відповідальні особи? Спробуймо розібратися, як же бути в таких ситуаціях.
  • Зіпсоване, але війна ні до чого: чи достатньо інвентаризації Активи підприємства псуються і в мирний час. Але і під час війни вони можуть вийти з ладу із причин, прямо з війною не пов’язаних. Інвентаризація під час війни може виявити і такі активи. Які особливості роботи з ними та обліку їх нестач?
  • Втрата активів без війни Крім війни. бувають також інші причини, внаслідок яких виникають нестачі. Тобто коли фактично наявна кількість активів є меншою, ніж показують дані бухобліку. У такому випадку виникає нестача. Давайте подивимося, як привести облік у відповідність до результатів інвентаризації і що робити із виявленою нестачею.
  • Облік пересортиці Окрім нестач, при інвентаризації можлива також пересортиця. Давайте подивимося, яким чином обліковується вона!
  • Інвентаризація у ФОП: чи потрібна вона Чи потрібно фізичним особам — підприємцям проводити інвентаризацію? Якщо так, то коли і як саме. Давайте розберемося.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі