Теми статей
Обрати теми

Щоб підтвердити знищення (втрату) товарів під час війни, сертифікат ТПП ні до чого!

Хмелевський Ігор, податковий експерт
За матеріалами БЗ 101.15 (zir.tax.gov.ua/main/bz/view/?src=ques&id=31134)

Висновок документа:

З метою фіксації знищення (втрати) товарів внаслідок дії обставин непереборної сили у період воєнного стану (ВС) доцільно:

— провести інвентаризацію;

— звернутися до органів ДСНС, які мають скласти акт пошкодження майна із зазначенням причини;

— звернутись до місцевих органів влади, які можуть додатково підтвердити факт знищення товарів;

— здійснити всі можливі заходи з фіксації факту пошкодження майна (фото/відео зйомка)

Доволі обнадійлива консультація! Сподіваємося, після її появи податківці остаточно припинять вимагати від платників підтверджувати знищення війною майна ще й сертифікатом про форс-мажорні обставини. І не лише в цілях ненарахування ПДВ згідно п. 321 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ, чому ця консультація, власне, й присвячена.

Вважаємо, такий самий підхід має бути й при ненарахуванні акцизного податку щодо втраченого підакцизного товару через воєнний форс-мажор (п.п. «а» п. 216.3 ПКУ), а також при визнанні безнадійною заборгованості, стягнення якої стало неможливим з тих же причин (п.п. «ж» п.п. 14.1.11 ПКУ). Та й загалом при звільненні платника від фінансової відповідальності за порушення податкового законодавства та іншого законодавства, яке контролюють податківці (п.п. 112.8.9 ПКУ).

А про відображення вартості знищеного чи зіпсованого війною майна в бухобліку (для платників податку на прибуток — і в податковоприбутковому обліку) навіть говорити не варто — для цього й раніше ніякого сертифіката ТПП від платників не вимагалося. Наші аргументи з цього приводу читайте в «Податки & бухоблік», 2022, № 35 (i.factor.ua/ukr/journals/nibu/2022/may/issue-35/article-120535.html).

Менше з тим, саме в останній ситуації фіскали вперше заговорили про необхідність такого сертифікату як про обов’язкову умову для відображення вартості знищеного під час війни майна в податкових витратах (див. лист ДПСУ від 05.05.2022 № 3781/7/99-00-04-01-03-07, а також інформаційний лист Східного міжрегіонального управління ДПС по роботі з ВПП від 06.05.2022 // evp.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/582117.html).

Тож у багатьох виникли певні побоювання, чи не свідчить це про «закручування гайок» при застосуванні форс-мажорних правил до майна, знищеного війною? Чи не з’являться в найближчому майбутньому ще більш жорсткі роз’яснення? Наприклад, про нарахування ПДВ за списаними основними засобами (ОЗ), які знищені або зруйновані у період дії ВС (п. 189.9 ПКУ), за відсутності сертифікату. Адже формально такі вимоги фіскалів можна обґрунтувати Законом України «Про торгово-промислові палати в Україні» від 02.12.97 № 671/97-ВР, який передбачає видачу саме індивідуальних сертифікатів про форс-мажорні обставини.

Ба більше! В БЗ 101.27 (zir.tax.gov.ua/main/bz/search/?src=ques) і зараз розміщена консультація, яка одним з документів, що дають право не нараховувати ПДВ у випадку ліквідації ОЗ, називає зазначений сертифікат. І при форс-мажорі, що стався під час воєнного стану, але напряму з війною не пов’язаний (наприклад, пожежа, викликана не ворожими обстрілами, а незалежними від війни причинами), сертифікат, на нашу думку, краще все-таки отримати.

А от до воєнного форс-мажору слід підходити дещо інакше. Адже ще на самому початку війни з’явився лист ТППУ від 28.02.2022 № 2024/02.0-7.1, в якому російська збройна агресія починаючи з 24.02.2022 і до офіційного закінчення визнана форс-мажорними обставинами. Тож можна вважати, що воєнний форс-мажор підтверджено заздалегідь, усі перелічені вище податкові послаблення для бізнесу, який постраждав від війни, працюють автоматично, і отримувати індивідуальний сертифікат ТПП кожному суб’єкту господарювання не потрібно.

У консультації, що коментується, хоч і немає прямого висновку щодо цього, однак у ній є згадка по лист ТППУ і жодного слова — про індивідуальний сертифікат. А це на руку платникам податників.

Отже, головне, що вам треба — провести інвентаризацію. У зв‘язку з цим нагадаємо, що віднедавна проінвентаризувати знищене під час війни майно підприємства з тимчасово окупованих територій та територій бойових дій можуть на день встановлення таких фактів (див. «Податки & бухоблік», 2022, № 43 — i.factor.ua/ukr/journals/nibu/2022/june/issue-43/article-120934.html). Крім того, якщо йдеться про знищену нерухомість, обов’язково слід подати інформацію про неї в порядку, що його затверджено постановою КМУ від 26.03.2022 № 380. Ну й звісно, мати традиційну в таких випадках підтвердну первинку: акти на списання, а також документи компетентних органів — акт (довідку) органів МВС (поліції)/органів ДСНС (пожежників) про знищення майна.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі