10.10.2022

Експорт на ЄП: дозволений і заборонений

Платникам єдиного податку не заборонено займатися зовнішньоекономічною діяльністю, у тому числі експортом. Однак на таку діяльність для єдиноподатників існують певні обмеження. Які саме? Давайте розберемося разом!

Для початку усвідомимо загальне правило:

ПКУ дозволяє платникам єдиного податку займатися ЗЕД, у тому числі експортом

Тобто експорт, як такий, НЕ належить до тих видів діяльності, які є забороненими для єдиноподатників. Це очевидно, якщо поглянути на п. 291.5 ПКУ, в якому перелічено заборонені для єдиноподатника види діяльності. Разом із тим деякі види експорту для єдиноподатника все ж недоступні. Давайте уточнимо, які саме!

Підакцизні товари

Для єдиноподатників заборонено чимало операцій з підакцизними товарами. Ідеться про виробництво, експорт, імпорт, продаж (п.п. 3 п.п. 291.5.1 ПКУ). Тобто прямо згадується, що експорт будь-яких підакцизних товарів (див. п. 215.1 ПКУ) для єдиноподатника гр. 1 — 3 під забороною (зверніть увагу: про єдиноподатників гр. 4 тут нічого не сказано). Ця заборона поширюється також і на платників спецЄП (п.п. 1 п. 9.3 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ).

Це стосується у тому числі й експорту тих підакцизних товарів, які дозволено продавати на території України вроздріб. Тобто ПММ в ємностях до 20 літрів єдиноподатникам експортувати теж не можна. І ФОП-єдиноподатники не можуть експортувати пиво, сидр та пері. Незалежно від наявності ліцензії на їх продаж.

Дорогоцінні метали та каміння

Видобуток, виробництво, реалізація дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння заборонені для єдиноподатників (п.п. 4 п. 291.5.1 ПКУ). Експорту дорогоцінних металів і каміння це теж стосується. А от експорт ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів та каміння для єдиноподатника — цілком нормальна справа.

При цьому експортер ФОП-єдиноподатник має належати або до групи 3 з безПДВшною ставкою 5 % (п.п. 2 п. 293.3 ПКУ), або до платників спецЄП зі ставкою 2 %.

Корисні копалини

Видобуток і реалізація корисних копалин, крім реалізації корисних копалин місцевого значення, на ЄП заборонені (п.п. 5 п. 291.5.1 ПКУ). Тож і експортувати звичайний платник ЄП має право лише корисні копалини місцевого значення (перелік таких корисних копалин затверджений постановою КМУ від 12.12.94 № 827).

Щодо платників спецЄП, то для них умови, як це не дивно, жорсткіші. Їм узагалі заборонено реалізацію будь-яких корисних копалин (п.п. 1 п. 9.3 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ). Тож виходить, що вони узагалі не можуть експортувати жодні корисні копалини.

Вироби з корисних копалин

Прикладами таких виробів є, наприклад, вугільні брикети. Питання спірне. Податківці в попередні роки наполягали, що заборона п.п. 5 п.п. 291.5.1 ПКУ поширюється не лише на торгівлю безпосередньо корисними копалинами, але й виробами з них, які виникли при первинній обробці корисних копалин. Докладніше про це читайте у статті в «Податки & бухоблік», 2020, № 42.

І хоча, на наш погляд, це фіскальний висновок, його слід мати на увазі. Якщо погоджуватися з податківцями, то й експорт виробів із корисних копалин для єдиноподатників — під забороною.

Паливні пелети (гранули)

Пелети (паливні гранули) — це різновид екологічно чистого палива, однак це не пальне. Виготовляють пелети з деревини. Тобто вони не є ані підакцизним товаром, ані виробом з корисних копалин.

Відповідно жодних обмежень на заборону торгівлі пелетами (у тому числі їх експорт) немає. Будь-який єдиноподатник може вільно їх експортувати.