12.09.2022

Повернення придбаних основних засобів і МНМА

Після придбання не завжди вдається одразу виявити приховані дефекти і несправності у придбаному об’єкті необоротних активів. Частіше вони стають очевидними тільки в процесі експлуатації. У такому разі покупець може повернути неякісну покупку. Для продавця наслідки такого повернення — такі самі, як і при звичайному поверненні товарів. Бо для продавця — це зазвичай і є товари. А ось покупець зіткнеться тут із деякими особливостями. Якраз про них ми вам зараз і розповімо.

Головна облікова особливість у тому, що між придбанням об’єкта ОЗ/МНМА і його поверненням міг пройти достатньо тривалий час. Протягом цього часу ви встигли ввести об’єкт в експлуатацію і нарахувати деяку суму амортизації його вартості. Тут і починаються особливості!

Бухгалтерський облік

Прямої відповіді на запитання, що робити з амортизацією в описаному випадку, ні в НП(С)БО 7 «Основні засоби», ні в НП(С)БО 16 «Витрати» ви не знайдете. Тож залишається доходити своїх висновків, спираючись на наявні норми.

Отже, після придбання об’єкта ОЗ/МНМА підприємство, напевно, нараховувало амортизацію:

за ОЗ — з місяця, що настає за місяцем введення об’єкта в експлуатацію, а при застосуванні виробничого методу — з дати, що настає за датою, на яку об’єкт став придатним для корисного використання (п. 29 НП(С)БО 7);

за МНМА — у першому місяці використання об’єкта в розмірі 50 % або 100 % (п. 27 НП(С)БО 7).

При цьому нараховану суму амортизації ви відносили до складу відповідних витрат залежно від місця використання ОЗ/МНМА. Звичайно ж, нарахована за період використання ОЗ/МНМА амортизація потрапила до складу бухвитрат абсолютно обґрунтовано. Тому очевидно, що ви не припустилися жодної помилки, то і сторнувати амортизаційні витрати не потрібно. Водночас

в періоді повернення ОЗ/МНМА (одночасно зі списанням суми зносу: Дт 131 — Кт 10, Дт 132 — Кт 112) вам доведеться компенсувати нараховані раніше витрати доходами звітного періоду

Для цього потрібно визнати в сумі накопиченої амортизації інші операційні доходи (Дт 377 — Кт 719). А от якщо до первісної вартості об’єкта ОЗ потрапили, крім власне вартості придбання, витрати на транспортування, монтаж і налаштування обладнання, то частину амортизації, що припадає на них, компенсувати доходами не потрібно. Навпаки, частину таких витрат, що залишилася незамортизованою, при поверненні ОЗ/МНМА списують до складу інших витрат (Дт 976 — Кт 10, 112).

Податок на прибуток

Малодохідники. Податковоприбутковий облік підприємств з обсягом доходів до 40 млн грн підпорядковується бухобліковим правилам. Тому в них усе просто: визнаний дохід (у сумі амортизації) збільшує бухфінрезультат (об’єкт оподаткування). І жодних податкових різниць (ні в ОЗ, ні в МНМА-випадку).

Високодохідники. Тут усе залежатиме від того, що ви повертаєте: об’єкт ОЗ чи МНМА.

МНМА в податковому обліку не є ОЗ (п.п. 14.1.138 ПКУ). Відповідно жодні амортизаційні різниці за ними не розраховують. Тому тут усе за бухобліком: доходи, які компенсують амортизаційні витрати, збільшують фінрезультат до оподаткування. А от якщо йдеться про повернення високодохідником чи малодохідником-добровольцем об’єкта ОЗ, дотримуйтеся таких податкових правил:

(1) бухгалтерську та податкову амортизацію, яка нарахована після введення об’єкта ОЗ в експлуатацію і взяла участь у формуванні фінрезультату минулих періодів, при поверненні коригувати не потрібно. Це означає, що подавати уточнюючу декларацію з податку на прибуток і коригувати показники додатка РІ не потрібно;

(2) дохід в амортизаційній сумі (її частині — за наявності додаткових витрат), нарахований у бухобліку в періоді повернення об’єкта ОЗ постачальникові, збільшує об’єкт оподаткування податком на прибуток;

(3) прибутківці-річники, які встигли купити і повернути об’єкт ОЗ у межах одного річного податкового періоду, не можуть згортати амортизаційні різниці і дохід, нарахований при поверненні об’єкта ОЗ. Простіше кажучи, в річній декларації платника-річника потрібно показати окремо амортизаційні різниці в додатку РІ і окремо визнаний дохід (у складі загального фінрезультату);

(4) при поверненні ОЗ, на наш погляд, потрібно показати і продажну різницю з пп. 138.1 і 138.2 ПКУ. Це, до речі, дозволить вам зменшити об’єкт оподаткування на різницю між бухгалтерською і податковою амортизацією, яка свого часу не потрапила до складу витрат. Причому якщо до первісної вартості ОЗ потрапили інші витрати (на транспортування, монтаж тощо), то в розрахунку різниці бере участь залишкова вартість об’єкта з урахуванням таких додаткових витрат;

(5) якщо при купівлі об’єкта ОЗ/МНМА в особливих нерезидентів (див. статтю «Придбання в нерезидентів: коли з 30 % різницею?» // «Податки & бухоблік», 2022, № 13) або неприбуткових організацій у вас виникла 30 % різниця з п.п. 140.5.4 ПКУ, її потрібно відкоригувати.

ПДВ

У зв’язку з поверненням об’єкта ОЗ/МНМА покупцеві слід відкоригувати суму відображеного раніше податкового кредиту з ПДВ. Таке коригування проводять на дату першої події: на дату повернення об’єкта ОЗ/МНМА або на дату повернення грошових коштів за нього. Пам’ятайте: покупець зобов’язаний зменшити податковий кредит уже в періоді першої події, не чекаючи на розрахунок коригування від продавця і незалежно від періоду, в якому такий розрахунок зареєстровано.

Також податківці можуть сказати, що витрати на монтаж\підключення тощо не пов’язані з госпдіяльністю, адже об’єкт вже не використовується. Ми з цим не погоджуємося, адже зазначені послуги були фактічно придбані та спожиті. Але якщо хочете перестрахуватися, компенсуйте ПДВ з цих послуг (Дт 949 — Кт 641).

Приклад. Підприємство придбало верстат вартістю 480000 грн (у тому числі ПДВ 20 %80000 грн) та об’єкт МНМА (принтер) вартістю 6000 грн (у тому числі ПДВ 20 %1000 грн). Витрати на монтаж і налаштування обладнання становили 3600 грн (у тому числі ПДВ 20 %600 грн). У результаті первісна вартість обладнання403000 грн.

Обидва об’єкти введені в експлуатацію. Надалі через істотні дефекти, які призвели до поломки, об’єкти ОЗ і МНМА повернено продавцеві, який перерахував покупцеві грошові кошти за них у повній сумі.

Сума нарахованої амортизації за час експлуатації обладнання — 8000 грн (у тому числі амортизація вартості обладнання без витрат на його монтаж і налаштування — 7940,45 грн (400000 грн : 403000 грн х 8000 грн).

За МНМА амортизацію нараховували методом 100 % у першому місяці використання.

Облік повернення ОЗ та МНМА постачальникові

з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція рахунків

Сума,

грн

Дт

Кт

Повернення об’єкта ОЗ постачальникові

1

Списано суму нарахованої амортизації при поверненні обладнання

131

104

8000

2

Повернено обладнання продавцеві*:

— списано залишкову вартість об’єкта ОЗ (без урахування витрат на монтаж і налаштування обладнання)

377

104

392059,55

— нараховано дохід у сумі раніше нарахованої амортизації (без урахування суми амортизації додаткових витрат на монтаж і налаштування)

377

719

7940,45

— списано залишкову вартість об’єкта ОЗ у частині витрат на монтаж і налаштування обладнання

(3000 грн - (8000 грн - 7940,45 грн))

976

104

2940,45

* При розрахунку продажної різниці за пп. 138.1 і 138.2 ПКУ підприємство збільшує фінрезультат на бухгалтерську залишкову вартість об’єкта ОЗ на момент його повернення (з урахуванням додаткових витрат на монтаж і налаштування) і зменшує на податкову.

3

Відкориговано раніше відображений ПК з ПДВ (у періоді повернення обладнання)

641/ПДВ

644/1

80000

377

644/1

80000

4

Отримано гроші за обладнання від продавця

311

377

480000

Повернення МНМА постачальникові

1

Списано суму амортизації, нарахованої при введенні МНМА в експлуатацію

132

112

5000

2

Повернено МНМА продавцеві (у сумі раніше нарахованої амортизації визнано дохід)

377

719

5000

3

Відкориговано раніше відображений ПК з ПДВ (у періоді повернення принтера)

641/ПДВ

644/1

1000

377

644/1

1000

4

Отримано гроші за МНМА від продавця

311

377

6000

Отже, повернення необоротних активів має свої облікові особливості. Але розібратися з ними — не так вже й складно.

Висновки:

  • У періоді повернення ОЗ/МНМА одночасно зі списанням суми зносу доведеться компенсувати нараховані раніше витрати доходами звітного періоду.
  • При поверненні ОЗ, на наш погляд, потрібно показати і продажну різницю з пп. 138.1 і 138.2 ПКУ.
  • У зв’язку з поверненням об’єкта ОЗ/МНМА покупцеві слід відкоригувати суму відображеного раніше податкового кредиту з ПДВ.